Unity Engine
Aktualny czas: 28-04-26, 19:53 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Unity Engine
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

RE: Unity Engine

Venesard zrobienie i oskryptowanie jednego małego pokoju zajeło mi cały dzień na unity :<

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
18-01-15 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Przesiadka na Unity, bo kiedy zawodzi logika i grywalność to trzeba nadrabiać grafiką 3-d ? Jak przeniesiesz wady tego co robisz w rmie na unity to nie zrobisz lepszej gry, a poza tym jak ci piszą Unity to syf.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-15 19:02 przez X-Tech.)
18-01-15 19:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

@Darraner zgodzę się, jest to czasochłonne :) Ale chyba zgodzisz się ze mną że nierzadko efekt jest warty poświęcenia tego dnia.

@X-Tech, weź się odwal. Nie zrezygnowałem z RM'a, po prostu próbuję wszystkiego po trochu. Tak się składa że Unity oferuje mi coś czego potrzebuję, a czego RM nie ma.
A, a tu masz przykład tej jakże "przestarzałej" grafiki poziomem z roku '97:
https://www.youtube.com/watch?v=PbiT9Qm5Vp0
Przykład jakich wiele.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
19-01-15 03:26
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

OK ale gdzie przykład gier ? Kamera sobie lata po zlepkach grafik które jakiś w miarę utalentowany grafik robił miesiącami/latami. Gdzie gra ? W rmie robisz gry od razu jeśli masz do tego smykałkę - w pojedynkę. w parę tygodni/miesięcy max jeśli masz do tego smykałkę efekt jest zniewalający, a jeśli to lubisz każda kolejna gra będzie lepsza.

W Unity samo zrobienie lokacji zajmie lata a gdzie robienie samych gier. Bez sensu. Zresztą w rmie grafika też wygląda spoko jeśli jest robiona ręcznie i zajmie to o wiele (kilkadziesiąt razy) mniej czasu a sama kontrola i tworzenie rozgrywki i fabuły będą przyśpieszone i przystępniejsze. Zresztą rm jest do gier nastawionych na treść i grywalność one zawsze mają zwolenników natomiast grafika w rmie jest dość umowna od zawsze, ale czasem pełni artystyczną funkcję. Ja wolę gry niż oglądanie jak jakieś noobki i pseudo spece robili parę miesięcy pokoik po którym lata kamera. W coś takiego sobie nie pograsz. Nie przeżyjesz przygód, a w rmie już tak.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 03:41 przez X-Tech.)
19-01-15 03:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Miesiącami, latami?! Nie ta bajka. Wprawny grafik potrafi stworzyć takie coś w jeden dzień. Stworzenie lokacji zajmie lata? Moja lokacja jest skończona po zaledwie paru dniach. Lokacja wcale mała nie jest, przejście z jednego końca na drugi zajmuje dobre parę minut. Poza tym mając do dyspozycji trójwymiar da się tworzyć dużo bardziej przemyślane miejsca. Półki skalne, przepaście, jaskinie, wielopiętrowe mosty, miasta itp. bez konieczności opisywania zdarzeniami chociażby przechodzenia pod mostem lub po nim (jak to w RMie trzeba robić). Co do gier, zapewne nie przejrzałeś ani jednej z tych co wymieniłem powyżej.
Podsumowując, ty jesteś duszą i sercem przy RM, co jednak nie daje ci prawa do mieszania z błotem wszystkiego innego co nie ma nic wspólnego z RMem. RM jest do jrpg, sam to kiedyś napisałeś. A ja nie chcę tworzyć jrpg.

19-01-15 03:44
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Venesard napisał(a):Poza tym mając do dyspozycji trójwymiar da się tworzyć dużo bardziej przemyślane miejsca. Półki skalne, przepaście, jaskinie, wielopiętrowe mosty, miasta itp. bez konieczności opisywania zdarzeniami chociażby przechodzenia pod mostem lub po nim (jak to w RMie trzeba robić). Co do gier, zapewne nie przejrzałeś ani jednej z tych co wymieniłem powyżej.
Podsumowując, ty jesteś duszą i sercem przy RM, co jednak nie daje ci prawa do mieszania z błotem wszystkiego innego co nie ma nic wspólnego z RMem. RM jest do jrpg, sam to kiedyś napisałeś. A ja nie chcę tworzyć jrpg.

Nie. Osoba z ogromną wyobraźnią przestrzenną potrafi tworzyć złożone lokacje w 2-d nawet wielopoziomowe. Gdzie są te gry, które wymieniłeś. Podaj listę, abym mógł je sprawdzić gry, które są fabularne stworzyła je jedna osoba i dorównują rozbudową i długością tym w rmie. Takie gry jak w rmie w paroosobowej ekipie która będzie harować w Unity zajmą lata, a w rmie jednej osobie pare tygodni. Czy opłaca się harować dla paru półek skalnych ? Nie. Lepiej zrobić w przyjemności w parę tygodni kompletne i ciekawe fabuły w przyzwoitej jakości niż harować dla paru półek skalnych. Gry fabularne powinny się skupiać na fabule jeśli ich robienie przekłada się na grafikę 3-d to ciężko tu mówić o fabule.

Przykładem tego, że rm spisuje się nie tylko w jrpg jest jedna z gier, które ostatnio wyszły Opowieści z Eldorii. Nie moje klimaty, ale podobno crpg i ma wysoką notę.
W rmie robimy gry dla przyjemności w pojedynkę - dzielimy się wyobraźnią i fabułą i klimatem i w rmie jeśli ktoś potrafi to robi te gry dość szybko. W twojej grze za dużo spójności nie było i widać że masz problem z zrealizowaniem tej gry tak aby zachować logikę więc wolisz przełożyć to na grafikę, bo póki co kolejnej wersji która spełniła by wymagania i naprawiła bugi nie ma.

W Unity robi się gry dla grafiki 3-d. Żeby robić taką grafikę realistyczną trzeba mieć wyobraźnie przestrzenną i opanowany rysunek do niemal perfekcji i programy do edycji 3-d ale to zaledwie 10% całości do tego programowanie modeli 3-d i algorytmika dlatego sobie czytasz przy wymienionych grach, że te gry robiły zespoły programistów miesiącami/latami a nie jedna osoba - Te gry, które wymieniłeś robią wieloosobowe ekipy miesiącami/LATAMI. Najczęściej udział jednej osoby ogranicza się do harowania nad np: jednym elementem gry. Tu nie ma swobody twórczej to wszystko jest wymuszone i wymaga wiedzy z danej dziedziny w przypadku każdej osoby, która bierze przy czymś takim udział z czego każdy musi znać dobrze język programowania w którym jest to tworzone. To wszystko jest wypełnianiem luk i harowaniem a nie swobodą twórcza jaką daje rm, ale tak to już jest jak ktoś nie potrafi lub nie chce dać graczom grywalności i spójnej historii woli dawać im skałki i grafiki 3-d nawet jeśli ten projekt i tak nie dojdzie do końca i skończy się na lataniu kamerą po pustych pokojach. Strata czasu. Kto ma łeb do treści i grywalności wie że rm jest najgenialniejszy i robi w tym gry.

W każdym razie rób jak chcesz P.S. Projekt "Opowieści z Eldorii" który jest w klimatach CRPG to nie moje klimaty także jest błędne stwierdzenie, że robisz coś dla mnie. W twojej grze nie zgadzały się elementy nie przez to, że były w innym gatunku, ale leżała ich logika, a te nie jrpgowe elementy to tylko moje preferencje bo wiem do jakich gier stosowano ten styl grafiki i nikt ci nie broni zrobic logicznie spojnej gry ktora trafi do fanow crpg jesli tylko bedzie przemyslana co pokazuja Opowiesci z Eldorii na przyklad.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 03:50 przez X-Tech.)
19-01-15 03:47
"Pomógł" przyznał(a):
Dante Offline
*

Liczba postów: 11

Kiedyś bawiłem się w ten silnik, jednak wtedy mój obecny komputer nie radził sobie z wymaganiami gier w nim robionych.
Gdybyś potrzebował jakichś graficzek, to wal. Chętnie coś poklikam :).

Uczysz się z dokumentacji Unity czy jakieś inne masz źródła? Może wrócę do robienia gier miesiącami/latami w pojedynkę? :3

A iksem się nie przejmuj. Zawsze robi syf dookoła siebie. Wystarczy nauczyć się pomijać jego posty :)

danterm.deviantart.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 11:52 przez Dante.)
19-01-15 11:12
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Uczę się tak naprawdę sam, eksperymentuję, przeglądam fora. Co do graficzek, to myślę że mógłbym się odwdzięczyć tym samym, taka wymiana :)
BTW, masz na myśli modele 3D czy płaskie tekstury?

19-01-15 11:41
"Pomógł" przyznał(a):
Dante Offline
*

Liczba postów: 11

Na pewno nie modele 3D, bo nigdy z tym nie miałem styczności, a i wcale mnie do tego nie ciągnie. Wolałbym jakieś arty, GUI, szkice, junoł.

Niestety nie robię w tej chwili żadnej gry, bo sesja, więc nie pomożesz. Ale tak siedząc u Was, ogarnia mnie coraz to większa nostalgia za tworzeniem gier.

@Lartarin
Boże błogosław!

danterm.deviantart.com
19-01-15 11:57
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

@Lartarin dzięki, choć nie usunęłaś wszystkiego co nie jest na temat.
@Dante skądś to znam, też teraz przechodzę sesję. W sumie to co tworzysz też jest potrzebne, więc niewykluczone że skorzystam :)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 13:28 przez Venesard.)
19-01-15 13:26
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS