Venesard napisał(a):Poza tym mając do dyspozycji trójwymiar da się tworzyć dużo bardziej przemyślane miejsca. Półki skalne, przepaście, jaskinie, wielopiętrowe mosty, miasta itp. bez konieczności opisywania zdarzeniami chociażby przechodzenia pod mostem lub po nim (jak to w RMie trzeba robić). Co do gier, zapewne nie przejrzałeś ani jednej z tych co wymieniłem powyżej.
Podsumowując, ty jesteś duszą i sercem przy RM, co jednak nie daje ci prawa do mieszania z błotem wszystkiego innego co nie ma nic wspólnego z RMem. RM jest do jrpg, sam to kiedyś napisałeś. A ja nie chcę tworzyć jrpg.
Nie. Osoba z ogromną wyobraźnią przestrzenną potrafi tworzyć złożone lokacje w 2-d nawet wielopoziomowe. Gdzie są te gry, które wymieniłeś. Podaj listę, abym mógł je sprawdzić gry, które są fabularne stworzyła je jedna osoba i dorównują rozbudową i długością tym w rmie. Takie gry jak w rmie w paroosobowej ekipie która będzie harować w Unity zajmą lata, a w rmie jednej osobie pare tygodni. Czy opłaca się harować dla paru półek skalnych ? Nie. Lepiej zrobić w przyjemności w parę tygodni kompletne i ciekawe fabuły w przyzwoitej jakości niż harować dla paru półek skalnych. Gry fabularne powinny się skupiać na fabule jeśli ich robienie przekłada się na grafikę 3-d to ciężko tu mówić o fabule.
Przykładem tego, że rm spisuje się nie tylko w jrpg jest jedna z gier, które ostatnio wyszły Opowieści z Eldorii. Nie moje klimaty, ale podobno crpg i ma wysoką notę.
W rmie robimy gry dla przyjemności w pojedynkę - dzielimy się wyobraźnią i fabułą i klimatem i w rmie jeśli ktoś potrafi to robi te gry dość szybko. W twojej grze za dużo spójności nie było i widać że masz problem z zrealizowaniem tej gry tak aby zachować logikę więc wolisz przełożyć to na grafikę, bo póki co kolejnej wersji która spełniła by wymagania i naprawiła bugi nie ma.
W Unity robi się gry dla grafiki 3-d. Żeby robić taką grafikę realistyczną trzeba mieć wyobraźnie przestrzenną i opanowany rysunek do niemal perfekcji i programy do edycji 3-d ale to zaledwie 10% całości do tego programowanie modeli 3-d i algorytmika dlatego sobie czytasz przy wymienionych grach, że te gry robiły zespoły programistów miesiącami/latami a nie jedna osoba - Te gry, które wymieniłeś robią wieloosobowe ekipy miesiącami/LATAMI. Najczęściej udział jednej osoby ogranicza się do harowania nad np: jednym elementem gry. Tu nie ma swobody twórczej to wszystko jest wymuszone i wymaga wiedzy z danej dziedziny w przypadku każdej osoby, która bierze przy czymś takim udział z czego każdy musi znać dobrze język programowania w którym jest to tworzone. To wszystko jest wypełnianiem luk i harowaniem a nie swobodą twórcza jaką daje rm, ale tak to już jest jak ktoś nie potrafi lub nie chce dać graczom grywalności i spójnej historii woli dawać im skałki i grafiki 3-d nawet jeśli ten projekt i tak nie dojdzie do końca i skończy się na lataniu kamerą po pustych pokojach. Strata czasu. Kto ma łeb do treści i grywalności wie że rm jest najgenialniejszy i robi w tym gry.
W każdym razie rób jak chcesz P.S. Projekt "Opowieści z Eldorii" który jest w klimatach CRPG to nie moje klimaty także jest błędne stwierdzenie, że robisz coś dla mnie. W twojej grze nie zgadzały się elementy nie przez to, że były w innym gatunku, ale leżała ich logika, a te nie jrpgowe elementy to tylko moje preferencje bo wiem do jakich gier stosowano ten styl grafiki i nikt ci nie broni zrobic logicznie spojnej gry ktora trafi do fanow crpg jesli tylko bedzie przemyslana co pokazuja Opowiesci z Eldorii na przyklad.