Upadek Wielkich
Aktualny czas: 07-12-24, 19:47 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX] Upadek Wielkich
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

RE: Upadek Wielkich

Dziwne, lecz prawdziwe

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
10-01-15 01:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Zelda to zręcznościówka, a ta gra jest bardziej w klimatach Gothica i ma turowe walki.
10-01-15 03:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Czy tak będzie w kółko, że będzie jedynie trzeba znajdywać po kolei starcia, które przynoszą najmniej obrażeń i iść po nich jak po nitce do końca odkrywając kolejne kawałki map ? Poza tymi starciami i zbieraniem tych rzeczy póki co mało się dzieje. Nie znalazłem póki co jakiś wyjątkowych pól i przedmiotów które mają jakieś wyjątkowe zastosowanie dla rozgrywki. Czuję jakbym grał w coś w stylu Gothic, ale z mapą podzieloną na małe kwadraty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-15 22:02 przez X-Tech.)
10-01-15 21:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Allemov Offline
*

Liczba postów: 75

Zależy jaką masz definicję tego, że się coś dzieje. Według mojej znalezienie w lesie zaginionego chłopca, wyłowienie z rzeki czegoś... w rzekach niespotykanego, odkrycie kryjówki bandytów, poszukiwanie artefaktu w... czyimś grobie czy rozkopywanie polany w poszukiwaniu następnego oraz wspinanie się na ścianę po linach unikając przy tym spadających kamieni jest oznaką, że coś się dzieje. Zakończenie zabrzmiało trochę jak Natanek :roll:

Jeśli chodzi o przedmioty które są ważne dla rozgrywki, to jest ich sporo:
- ubranie tarczy dającej 20, 30 czy nawet 45% szansy na unik
- nauczenie się ze zwoju nowego zaklęcia, np. takiej opoki ogni (150 man - na 5 tur: wola i wytrzymałość +100%, blokada używania zaklęć) która jest zasadniczo zmienia rozgrywkę ;)
- przepis alchemiczny umożliwiający tworzenie mikstur, w tym takich na stałe zwiększających statystyki
- schemat pozwalający zatruć miecz
- pierścień chroniący przed zamrożeniem i umożliwiający tym samym pokonanie pewnego przeciwnika
- amulet zwracający po rzuceniu każdego zaklęcia kilka punktów many

Te które słusznie lub nie uznamy za nieistotne, możemy sprzedać, a walutę przeznaczyć na te ważne lub na opanowanie umiejętności zwiększającej ilość zdobywanych ze zwierząt przedmiotów (a więc i środków!) czy noszenie tarcz.

Poza tym jest jeszcze wątek główny, który rozwija się dążąc do wielkiego finału.

Gdyby wszystko w grze było unikatowe, rzadkie, epickie i najpotężniejsze, a w każdym kufrze leżałby hełm boga słońca albo berło króla Salomona - bardzo szybko przestałoby się zauważać tę epickość i zrobiłoby się nudno. A tak jak po pochodzeniu sobie po polanie znajdziesz tunel prowadzący do podziemnego jeziora - masz szansę, poczuć wyjątkowość tego miejsca i satysfakcje z jego znalezienia.

Poza tym, nie wiem co myśleć kiedy odwołujesz się do Ghotica. Z jednej strony wiem, że nie jest to pochlebstwo w Twoich ustach. Z drugiej natomiast mam przewspaniałe wspomnienia z Gothickiem 2 i 3cim. Pamiętam jak potrafiłem się wciągnąć i siedzieć w tych grach całymi dniami. Do tego przy tworzeniu gry bardzo często przypominałem sobie co mi w tych RPGach najbardziej przeszkadzało. Znikające fiolki po wypiciu mikstury, brak możliwości picia wody z rzeki i brak dzieci czy młodzieńców w grze - i dołożyłem starań by samemu nie popełnić tych błędów. Natomiast przepiękny soundtrack G3 uważam za wzór do naśladowania. ;p
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-15 01:14 przez Allemov.)
11-01-15 00:00
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Co do opinii Alemova zarówno o Gothicu jak i jego soundtracku - popieram w 100%. Niech już minie ta cholerna sesja, i zabieram się za granie. Coś czuję, że przypadnie mi do gustu :)

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-01-15 00:07
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-01-15 00:00)Allemov napisał(a):  Zależy jaką masz definicję tego, że się coś dzieje. Według mojej znalezienie w lesie zaginionego chłopca, wyłowienie z rzeki czegoś... w rzekach niespotykanego, odkrycie kryjówki bandytów, poszukiwanie artefaktu w... czyimś grobie czy przeszukiwanie rozkopywanie polany w poszukiwaniu następnego oraz wspinanie się na ścianę po linach unikając przy tym spadających kamieni jest oznaką, że coś się dzieje. Zakończenie zabrzmiało trochę jak Natanek :roll:

Jeśli chodzi o przedmioty to jest wiele które są ważne dla rozgrywki, to jest ich sporo:
- ubranie tarczy dającej 20, 30 czy nawet 45% szansy na unik
- nauczenie się ze zwoju nowego zaklęcia, np. takiej opoki ogni (150 man - na 5 tur: wola i wytrzymałość +100%, blokada używania zaklęć) która jest zasadniczo zmienia rozgrywkę ;)
- przepis alchemiczny umożliwiający tworzenie mikstur, w tym takich na stałe zwiększających statystyki
- schemat pozwalający zatruć miecz
- pierścień chroniący przed zamrożeniem i umożliwiający tym samym pokonanie pewnego przeciwnika
- amulet zwracający po rzuceniu każdego zaklęcia kilka punktów many

Te które słusznie lub nie uznamy za nieistotne, możemy sprzedać, a walutę przeznaczyć na te ważne lub na opanowanie umiejętności zwiększającej ilość zdobywanych ze zwierząt przedmiotów (a więc środków!) czy noszenie tarcz.

Poza tym jest jeszcze wątek główny, który rozwija się dążąc do wielkiego finału.

Gdyby wszystko w grze było unikatowe, rzadkie, epickie i najpotężniejsze, a w każdym kufrze leżałby hełm boga słońca albo berło króla Salomona - bardzo szybko przestałoby się zauważać tę epickość i zrobiłoby się nudno. A tak jak po pochodzeniu sobie po polanie znajdziesz tunel prowadzący do podziemnego jeziora - masz szansę, poczuć wyjątkowość tego miejsca i satysfakcje z jego znalezienia.

Poza tym, nie wiem co myśleć kiedy odwołujesz się do Ghotica. Z jednej strony wiem, że nie jest to pochlebstwo w Twoich ustach. Z drugiej natomiast mam przewspaniałe wspomnienia z Gothickiem 2 i 3cim. Pamiętam jak potrafiłem się wciągnąć i siedzieć w tych grach całymi dniami. Do tego przy tworzeniu gry bardzo często przypominałem sobie co mi w tych RPGach najbardziej przeszkadzało. Znikające fiolki po wypiciu mikstury, brak możliwości picia wody z rzeki i brak dzieci czy młodzieńców w grze - i dołożyłem starań by samemu nie popełnić tych błędów. Natomiast przepiękny soundtrack G3 uważam za wzór do naśladowania. ;p

Chodziło mi o bardziej rozłożenie ciekawych akcentów i wymagań stawianych w głównym wątku. Opisałeś mi coś pomiędzy MMORPG a Gothiciem. XD Wyobrażałem sobie coś pomiędzy Zelda/Metroid/Cave Story z element z RPG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-15 00:41 przez X-Tech.)
11-01-15 00:37
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

"Gothiciem"??? Naucz się odmiany tego słowa jeśli chcesz go używać ;)

11-01-15 00:43
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Nie wymagam od ciebie szacunku tylko poprawnej pisowni ;) Nie ma to jak mieć 40 lat na karku i nie potrafić odmieniać słów. I nie wjeżdżaj na mnie, nie napisałem ci nic obraźliwego, jedynie zwróciłem uwagę na błąd, przypuszczam że jakbym napisał gdzieś w poście "Metroit" zamiast "Metroid", to by ci się jad z uszu polał. Siedzę bo jednocześnie się uczę. No i sesja nie jest w szkole tylko już na studiach, gwoli ścisłości.

11-01-15 00:48
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Nie wiem dlaczego ale ta gra mnie przeogromnie wciągnęła aż po uszy. Jednak zdaje mi się że widzę więcej wad niż zalet ale te zalety mocna trzymają mnie przed ekranem. Grając w to pojawiła mi się przeogromna chęć na zrobienie recenzji do tej gry.
Tak wogóle piszę byś napisał mi gdzie znajduje się ten Jatath i gdzie mogę znaleźć bursztyn bo szukam i znaleźć nie mogę (of kors proszę o współrzędne)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-15 16:28 przez Adrapnikram.)
11-01-15 16:08
"Pomógł" przyznał(a):
Allemov Offline
*

Liczba postów: 75

(11-01-15 16:08)Adrapnikram napisał(a):  Nie wiem dlaczego ale ta gra mnie przeogromnie wciągnęła aż po uszy. Jednak zdaje mi się że widzę więcej wad niż zalet ale te zalety mocna trzymają mnie przed ekranem. Grając w to pojawiła mi się przeogromna chęć na zrobienie recenzji do tej gry.
Tak wogóle piszę byś napisał mi gdzie znajduje się ten Jatath i gdzie mogę znaleźć bursztyn bo szukam i znaleźć nie mogę (of kors proszę o współrzędne)

Cóż, cieszę się, że Cię wciągnęło. :)

Podpowiedzi zamieszczam w spoilerach.

Cmentarz
Spoiler: (Otwórz)
Bursztyn
Spoiler: (Otwórz)
Hmmm... zaczynam się coraz bardziej zastanawiać czy idea poszukiwań przedmiotów bez zaznaczonego jasno i klarownie punktu na mapie, jest atrakcyjna dla gracza. Mi się zawsze wydawało, że banalnie proste odnajdywanie tego czego szukamy, trochę psuje zabawę. Myliłem się?

Jeśli wielu osobom będzie to przeszkadzać i nie będą sobie z takimi rzeczami radzić, to może dodam do gry jakąś mapę z podanym położeniem celów głównych misji. (Pobocznych nie - nie przesadzajmy - wszak nie są konieczne do jej ukończenia!) Albo po prostu podam w opisie gry ich lokalizacje. Ahhh...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-15 20:10 przez Allemov.)
11-01-15 18:51
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS