[DEMO] Time Bender
Aktualny czas: 28-04-26, 11:33 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] [DEMO] Time Bender
Dawibex Offline
*

Liczba postów: 24

kartka [DEMO] Time Bender

Siemka, chciałbym przedstawić wam wstępny projekt mojej gry pod Ace'a.
Klasyfikuję siebie jako mniej zaawansowanego makerowca, więc jestem pozytywnie nastawiony na krytykę i chętnie posłucham co należałoby poprawić (głównie mam na myśli mapping).

Fabuła
Alex od zawsze był niezdarą. Miał on jednak wielkie ambicje, chciał bowiem dorównać swojemu ojcu - wielkiemu Raidenowi. Ojciec Alexa był legendą, uważano go za jednego z najpotężniejszych wojowników w królestwie oraz bohatera wojennego. Raiden był kochającym rodzicem i nie przejmował się tym, że jego syn jest niezdarny. Alex jednak wciąż próbował osiągnąć swój cel, aż w końcu jego ojciec, mimo wielu wątpliwości, dostrzegł ogromne ambicje syna i poddał go próbie zsyłając go na Tarmel - wyspę leżącą na granicy ziem ludzikch i orkowych. Tarmel była owiana tajemnicą, wiadomo, że bardzo dawno temu zyło na niej niesamowicie rozwinięte jak na tamte czasy plemię. Po czasach świetności owego plemienia pozostały już tylko ruiny. Jeden z królewskich badaczy i jednocześnie przyjaciel Raidena, przeszukując stare księgi i zwoje natknął się na opisy potężnych artefaktów, których moc, jak mówią zapiski, była niemalże nieograniczona. Młody Alex przypływa na wyspę, aby stać się prawdziwym wojownikiem, a pomóc ma mu w tym przyjaciel jego ojca - Redgar, mieszkający i badający wyspę od 4 lat. Niestety artefaktów szukają także nieprzyjaźnie nastawione orki..

Screenshoty

Spoiler: (Otwórz)
Użyte skrypty
Aktualnie używam:
-Basic Enemy Bars by V.M of D.T
-Victor Engine - Basic Module
-Victor Engine - Light Effects
-Text Sound

Bohaterowie

[Obrazek: 20qccwj.png]
Alex Kyne - za wszelką cenę próbuje udowodnić ojcu, że nie jest niezdarą. Strasznie ciekawski, często pakuje się w kłopoty.

[Obrazek: 15yxg06.png]
Tajemnicza postać pomagająca głównemu bohaterowi.

[Obrazek: 2hwl2pu.png]
Tajemnicza postać pomagająca głównemu bohaterowi.

Alpha

Wstawiam grę w wersji Alpha. Można powiedzieć, że jest to taka "surowa" wersja, możliwe bugi, może zawiewać nudą. Wstawiam po to, żeby pokazać mniej więcej jak to będzie wyglądać (przedstawia około 1% fabuły).

Pobierz Alpha

Do Zrobienia:
- Porządne Intro
- Ekran Startowy
- Poprawienie nieco sztucznych dialogów
- Poprawienie "cutscenek"
- Mapy + poprawienie istniejących już map
- Grafika niestandardowa
- Itemki
- Przeciwnicy
- Likwidacja błędów

Jakbyście mogli to zawiadomcie mnie o każdym znalezionym błędzie ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-14 00:38 przez Dawibex.)
11-04-14 23:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

RE: Time Bender

Drobna porada od bardziej zaawansowanego makerowca: Nie przesadzaj ze skryptami. Wiele rzeczy da się uzyskać na samych zdarzeniach, jak np. dzień/noc, itd. Również nie rób gry pod użyte skrypty, tylko dobieraj skrypty do gry.

Taki przykład: Masz skrypt który dodaje do gry, powiedzmy listonosza który graczowi dostarcza różne wiadomości.
Złe podejście: "O, fajny skrypt, tylko trzeba teraz wymyślić jakąś wymówkę coby graczowi dostarczyć różne wiadomości"
Dobre podejście: "Hm, potrzebuję żeby ktoś dostarczył graczowi ważne informacje (powiedzmy że księżniczka została porwana, ale jest w innym zamku), tylko jak to zrobić... O! Ten skrypt jest w sam raz! Super"

Aha i jeszcze wzmianka odnośnie nie przesadzania ze skryptami: Rzeczonego listonosza też da się na zdarzeniach zrobić, to był tylko taki przykład w celu demonstracji dobrego i złego podejścia do używania skryptów.

Zawsze najpierw staraj się zrobić coś na zdarzeniach. Jak nie dajesz rady, zapytaj na forum. Dopiero w ostateczności sięgaj po skrypt.

I nie rób gry pod skrypty, tylko dobieraj skrypty do tego co chcesz w grze osiągnąć. Bo inaczej wyjdzie badziew.

//edit: A mapping jak na możliwości VX/VX Ace jest całkiem fajny.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-14 01:39 przez Rave.)
12-04-14 01:36
"Pomógł" przyznał(a):
Dawibex Offline
*

Myślę, że nie będę miał z tym problemu, bo nie wiedzieć czemu jestem jakoś zrażony do skryptów i tak czy siak używam tylko tych najpotrzebniejszych. Aczkolwiek wielkie dzięki za radę, zapamiętam na przyszłość :)
12-04-14 02:07
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Powiem tak:
Podoba mi się. Fabuła dobra (troszeczkę oklepana). Reszta też na poziomie dobrym.
Teraz na poziomie poprawnym mapping - to wszystko.
No i co mi się nie podoba imię bohatera wolałbym takie średniowieczne (ale to ty stworzysz tę grę
12-04-14 08:45
"Pomógł" przyznał(a):
Dawibex Offline
*

Fabułę przedstawiłem bardzo ogólnikowo, bo bohater w trakcie swojej podróży spotyka różne osobowości z własną historią, problemami i przeżyciami. Orki z kolei to tylko małe urozmaicenie (choć będą momenty gdzie bardzo uprzykrzą życie głównemu bohaterowi), bo na wyspie znajduje się wiele więcej większych niebezpieczeństw ;) (czasami główny bohater jest niebezpieczeństwem sam dla siebie)
Cytat:Teraz na poziomie poprawnym mapping - to wszystko.
Wybacz, ale troszkę nie zrozumiałem zdania xd (bardzo możliwe, że jestem głupi).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-14 16:42 przez Dawibex.)
12-04-14 16:40
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Niewyraźnie się wyraziłem.
Chodziło mi o to że mapki są zwykłe/pospolite Czyli nie mają błędów (typowych) ani nie wyznaczają się czymś specjalnym.
12-04-14 18:16
"Pomógł" przyznał(a):
Śliwka Offline
*

Jestem ciekawa tej gry i bardzo chętnie zagram, gdy już wyjdzie.
Może i fabuła oklepana, ale sumie takie lubię najbardziej - od zera do bohatera :)
12-04-14 19:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dawibex Offline
*

Dzięki za pozytywny komentarz odnośnie gry :3 Co do "od zera do bohatera" to mam nadzieję, że równie pozytywnie Cię zaskoczę ;)
Z góry przepraszam za Double Post, ale chciałem odświeżyć temat, ponieważ zaktualizowałem zapowiedź i wstawiłem wersję Alpha gry :)
13-04-14 00:58
"Pomógł" przyznał(a):
Diablo Offline
*

Liczba postów: 196

RE: [DEMO] Time Bender

Sadze ze gra jak na pierwszy projekt (zgaduje) jest niezla. Grunt to dobrze zaczac ;-) Mimo wszystko pracuje pracuj i doskonal umiejetnosci ;-)
18-04-14 08:18
"Pomógł" przyznał(a):
Dawibex Offline
*

RE: [DEMO] Time Bender

I zgadłeś trafnie ;) Ćwiczyłem trochę na mniejszych projektach, to jest pierwszy, który chcę udostępnić. Zrobiłem już góry i kilka dodatkowych mapek, trochę mi to zajmie ale skończę grę na pewno ^^

[Obrazek: 2rp3ci8.png]
18-04-14 11:18
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS