Last Fantasy
Aktualny czas: 28-04-26, 08:21 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Last Fantasy
Sefiro Offline
*

Liczba postów: 18

wykrzyknik Last Fantasy

[Obrazek: PJcfVJ0.png]

Fabuła:
"Pięć miesięcy minęło od ostatniego starcia w wojnie między Kislev i Rosarią.
Wojnie, która trwa tak długo że już nikt nie pamięta jak się zaczęła.
Wojnie, której niewinna ofiara stała się Mysydia,
niewielkie pustynne królestwo położone między dwoma potęgami.
Tam zaczęła się ta historia..."

Głównymi bohaterami są Storm i jego przyjaciel Victor, para rycerzy wysłanych do Mysydii z tajna misją.
Misją która ma polegać na zlikwidowaniu grupy terrorystów, która zajęła królewskie kopalnie.
Na miejscu jednak sprawy komplikują się, a ich dotychczasowe życie odwraca się do góry nogami...

Ogólnie o grze:
Last Fantasy to typowy jRPG w klimatach FF.
To moja pierwsza gra w RM, prawie cała gra jest zrobiona na RTP.
Skupiałem się bardziej na opowiedzeniu (mam nadzieję) ciekawej historii, niż na grafice.
Gra korzysta ze skryptu Victor Actors Battlers, podczas walk postacie są widoczne na ekranie.

Gra została zrecenzowana na Twierdzy i Gońcu
Recenzje są trochę nieaktualne, bo gra już jest w całości po polsku, a problem z muzyka został naprawiony.
Jak ktoś lubi stare Finale (szczególnie części IV- VI) to niech spróbuje, może mu się spodoba ;)

Screeny:

[Obrazek: creFa3e.png?1][Obrazek: neIVkMI.jpg]
[Obrazek: wkoW9fK.jpg?1]
[Obrazek: 4sPeBjb.png?1]

Download:

Zmiany w wersji 1.04pl :

- Dodana scenka z ucieczką Rydii której brakowało w oryginalnej grze.
- Usunięte błędy w opisach przedmiotów i dialogach.
- Poprawione błędy w mappingu.

http://www.mediafire.com/download/sufsfi...4pl%5D.exe - v1.04pl (nie wymaga RTP)

Można też pobrać z Twierdzy RPG Makera:
http://www.rpgmaker.pl/?co=gry&typ=rev&id=lastfantasy (starsza wersja)

Życzę miłej gry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-15 10:27 przez Sefiro.)
02-12-14 14:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Last Fantasy

Grałem w to. Gra jest przyzwoicie zrobiona jak na pierwsze rpg. Genialna muzyka. Dość dobrze wyważone walki jak na średni poziom gier na tym forum XD

To gra, która jak na pierwszą grę jest po prostu niezła i przemyślana. Czuć klimat. Ta grafa pasuje do treści i muzyki jak z jrpg.
WALKI SĄ wyważone jak należy, rozmieszczenie save point niezłe, tutorial występuje,
strona fabularna ma za mało treści, ale jest akceptowalna przy masie crapu na jaki trafiłem na tym forum.

Brakuje jej fabularnego w pełni przemyślanego ducha i jeszcze bardziej rozwiniętych walk i elementów grywalnych i poczucia rozmachu w fabule choć są pewne sytuacje które mają namiastki rozmachu np: pożar. Podobają mi się wstawki dialogowe postaci w nieoczekiwanych sytuacjach - więcej takich rzeczy. Dobre to było.

Jak na pierwszą grę da się w to pograć bez większych zgrzytów, bo każdy pojedynczy element jest tu zrobiony dość przyzwoicie/znośnie i w sposób godny zaakceptowania. Jedyne co mi tu leży momentami to strona fabularna i logika - jest trochę zbyt skromnie chwilami nie przekonują mnie powody jakimi kierują się niektóre postaci. Brakuje tych WIELKICH emocji z fabuły JAKICH bym oczekiwał od tego rodzaju gry wraz z jej rozwinięciem. Same etapy mogły by mieć więcej elementów zaskakiwania/zagadek, ale i tak przynajmniej starają się być czymś więcej niż nudnym spacerem.

Ogólnie udowadniasz, że postarałeś się aby mimo tego że to pierwsza gra - była to gra mająca dać choć trochę rozgrywki. W grę da się pograć to nie jest ósmy cud świata, a le nie powoduje bólu i może nawet wciągać.

ZACHĘCAM do dalszego tworzenia gier. Widać, że czujesz ten klimat i rozumiesz o co w tym chodzi - po prostu warto to jeszcze rozwinąć i zaskakiwać ciut bardziej sytuacjami w fabule, a będzie naprawdę niesamowicie. Bardziej rozwinięte i szczegółowe uwagi na gospodzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-14 20:30 przez X-Tech.)
19-12-14 19:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Tak właśnie wygląda dobra gra. Odstraszyła mnie trochę waga gry ale nadrabia świetną muzyką. Widać że autor kierował się klasykami co dla mnie jest na plus. Gra na jeden długi wieczór co też jest fajne bo nie trzeba odrywać się od przygody. Pozatym to debiutancki projekt więc tym bardziej jest dla mnie na plus. Tak właśnie winny wyglądać pierwsze gierki lekkie, krótkie i przyjemne. Nie wiem dlaczego ale ludzie czepiają się o sample mapy. Przecież po to są aby z nich korzystać. Pobierać, komentować i niektórzy niech wezmą tą giere jako przykład.
20-01-15 11:49
"Pomógł" przyznał(a):
Sefiro Offline
*

Dzięki za komentarz wink

Cytat:Gra na jeden długi wieczór co też jest fajne bo nie trzeba odrywać się od przygody

Czyżby kolejny speedrun? razz
A na serio, znam ludzi którzy skończyli grę po 6 godzinach, a nawet i więcej xD

Cytat:Nie wiem dlaczego ale ludzie czepiają się o sample mapy. Przecież po to są aby z nich korzystać.

Gra korzysta z kilku sampli... czego żałuje, bo teraz na pewno bym ich nie użył.
No ale jak już pisałem wcześniej, grę robiłem dla siebie jako totalny amator RM
i nie przejmowałem się wtedy jakoś tymi samplami.
20-01-15 15:18
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Adrapnikram napisał(a):Nie wiem dlaczego ale ludzie czepiają się o sample mapy. Przecież po to są aby z nich korzystać.
Ugh, sample mapy są podane jako przykład jak można coś zrobić. Oczywiście, że są po to żeby z nich korzystać, tylko to korzystanie powinno polegać na czym innym...
20-01-15 18:59
"Pomógł" przyznał(a):
helio108 Offline
*

Liczba postów: 208

Sampowe mapki są okropnie zrobione. Istnieją po to aby zobaczyć jak mapować poprawnie. Nie nadają się do użytku w projekcie. Ale to moje zdanie...

MARCUS :D
19-08-15 17:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Helseth Offline
*

Liczba postów: 12

Gra bardzo fajna, przejscie zajęło mi troche ponad 4 godziny, przed ostatnim bossem chyba za bardzo przygrindowałem bo w okolicach 25+ poziomu ostatni boss był zbyt łatwy

Podczas ostatniej cutscenki w barze widać było chyba Squalla, Clouda i Sephirotha :D miałem nadzieję, że jednak gra tak szybko się nie zakończy i szykuje się grubsza intryga :)
29-08-15 11:31
"Pomógł" przyznał(a):
Sefiro Offline
*

Helseth napisał(a):Podczas ostatniej cutscenki w barze widać było chyba Squalla, Clouda i Sephirotha :D
W grze jest dużo poukrywanych takich rzeczy. Gratuluje spostrzegawczości. wink
Helseth napisał(a):przed ostatnim bossem chyba za bardzo przygrindowałem bo w okolicach 25+ poziomu ostatni boss był zbyt łatwy
Boss jest zrobiony mniej więcej pod 20 poziom.
Na wyższym poziomie i ze sprzętem z wierzy Odyna to on jest już w ogóle łatwy.
Helseth napisał(a):Gra bardzo fajna, przejscie zajęło mi troche ponad 4 godziny
Cieszę się, że ci się podobało. biggrin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-15 21:34 przez Sefiro.)
29-08-15 21:13
"Pomógł" przyznał(a):
Sefiro Offline
*

Gra skończyła rok, z tej okazji nowy patch.
A w nowym patchu m.in.:

- Dodana scenka z ucieczką Rydii której brakowało w oryginalnej grze.
- Usunięte błędy w opisach przedmiotów i dialogach.
- Poprawione błędy w mappingu.

http://www.mediafire.com/download/sufsfi...4pl%5D.exe - v1.04pl
04-11-15 10:18
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

Liczba postów: 92

Z racji tego, że to twoja pierwsza gra daję 4/5 :)

Zrobiłeś dość ciekawą opowieść jak na pierwszą grę super wręcz. Nie jedna osoba mogła by się od ciebie czegoś nauczyć. Niestety nie miałem okazji przejść całego, gdyż robię swoją grę i muszę nad nią popracować, ale mam ten tytuł na dysku i myślę, że jak skończę prace nad Pogromcą Pustki, to dokończę i się wypowiem nieco mocniej. Póki co na ten etap na którym jestem ocenka 4/5. Pograłem chwilkę i mnie wciągło. Zrób coś kolejnego, ale staraj się hmm rozwijać pixel art. Gdyż nie ma to jak autorskie grafiki w grach :)

Spoiler: (Otwórz)
07-12-15 10:15
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS