Lunatera: Lies of the Moon
Aktualny czas: 13-03-25, 15:15 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Lunatera: Lies of the Moon
everafter85 Offline
*

Liczba postów: 1

RE: Lunatera: Lies of the Moon

Witamsmiles kilka uwag ogólnych:
- gra ma przyjemny, jrpg'owy klimacik. Jest spójna od strony audiowizualnej, momentami można zapomnieć, że to rpg maker i to jest (moim zdaniem) duży plus.
- autorzy wiedzą jak korzystać ze skryptów. Jest ich w grze mnóstwo, ale mimo to gra nie wywołuje odczucia przesytu. Elegancja i prostota to coś, co lubię.

A teraz kilka uwag szczegółowych, będzie trochę marudzenia...

- muszę się przyczepić do owych nieszczęsnych save pointów. Jako "weteranka" jrpgów jestem do nich przyzwyczajona, dlatego jakoś mnie wybitnie nie zraziły, nawet nie uznałam ich za większe utrudnienie, są i już. Jednakże z wiekiem zaczęłam doceniać fakt, iż twórcy gier zaczynają od nich odchodzić, bądź też umieszczają je częściej. Kiedy nagle trzeba przerwać grę, bo dziecko płacze/pies wyje/szef "paczy" może się zrobić naprawdę przykro, to buduje moim zdaniem frustrację u gracza. Gra ma być wyzwaniem, a nie wywoływać frustrację. Dlatego uważam pomysł z "wyczerpującymi się" save pointami za bardzo nietrafiony. Chyba, że pojawiałyby się częściej, wtedy to już nie sztuczne utrudnienie, a urozmaicenie.
- postacie... Yuka jest zdecydowanie najciekawsza. Barwna i sympatyczna postać, dzięki swym wadom i zaletom jest najbardziej ludzka. Główny bohater... miły, pomocny, usiłuje być ironiczny, ale moim zdaniem jest chyba trochę przytłoczony rzeczywistością :) Airi zasługuje na pogłębienie osobowości. Na razie oprócz tego, że jest przemiła i trochę gapowata nie da się nic więcej o niej powiedzieć, aczkolwiek zaciekawiło mnie, że w walce okazała się być wojownikiem a nie typową healerką (na to się zapowiadało). Piszę to wszystko, bo widzę, że gra ma potencjał, możliwe że nie mam racji, ale szkoda aby postacie pachniały kliszą jeśli można z nich wykrzesać więcej.
- mapy są całkiem udane, podoba mi się, że oprócz bycia jednym wielkim labiryntem (las...) zawierają dużo przedmiotów. To daje motywację do eksploracji. Skoro jednak gracz ma trochę do złażenia, to znów nasuwa się temat save pointów i ich "sensu istnienia" w grze nastawionej na długą eksplorację.
- fabuła jest wciągająca, z początku przyjemnie niewymuszona, ale troszkę się załamałam od momentu, gdy cała drużyna jednogłośnie uznaje, że będzie ratować świat, aleluja i do przodu. Żadnych wątpliwości (a przecież główny bohater powinien je w tym momencie mieć, bo dostał wcześniej ostrzeżenie aby się do ruin nie zbliżać). Troszkę zbyt naiwnie.
- walka mnie przyjemnie zaskoczyła, nie jest za łatwo, trzeba pokombinować np. oszczędnie korzystać ze skilli, przedmiotów leczących etc.
- dialogi są na poziomie, luźne i realistyczne. Wstawki z rozmowami między postaciami to miły dodatek, można go wykorzystać dla pogłębienia charakterów postaci.
- bardzo, ale to bardzo widać inspirację serią "Tales of...", mi to osobiście nie przeszkadza, bo elementy gry świetnie do siebie pasują.

Podsumowując, nie podam żadnej oceny, raczej zachęcam do dalszego tworzenia i życzę powodzeniarazz
27-12-13 12:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

O, już straciłem wiarę że kiedykolwiek ktoś coś o tej grze napisze xD
Tak, tak, wszyscy czepiają się tych save'ów x.x zmienimy trochę formułę tego jak to funkcjonuje i wszystko powinno być git ^^
Postaci... Tutaj faktycznie można było przedstawić je trochę lepiej, jednak ten błąd da się jeszcze wyprostować (swoją drogą jesteś już chyba 5-tą osobą która ma takie zdanie o Yuce xD)
Co do inspiracji Talesami to trafnie, bez wahania możemy się określić sporymi fanami tej serii ^^ (co prawa Viuu bardziej niż ja, ale staram się nadgonić >_>)
27-12-13 16:02
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Małe info:
W przygotowaniu jest duży patch.
Do tego "tworzony" jest Chapter I (nie bez powodu użyłem cudzysłowu).

Cóż... cieszy mnie, że ktoś jeszcze w to gra ^ ^
Bo od długiego czasu była cisza...
Myślę, że save system lekko przerobię... mam nawet zamysł.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-13 17:01 przez Viuu.)
27-12-13 16:37
"Pomógł" przyznał(a):
tynsovsky Offline
*

Liczba postów: 1

Gra jest świetna. Graficznie cudo. Moja ocena: 8/10. Oczekuję kolejnych projektów autora/ów :)

...Lubię placki.
27-12-13 19:51
"Pomógł" przyznał(a):
simple Offline
*

Liczba postów: 6

Gra świetna. Czuć mangowy/anime klimat. Dialogi pomiędzy zadaniami (klawisz S) dodatkowo uatrakcyjnia grę. Tak trzymać. ^_^
Miałem problem z początku z dojściem do ruin, widać ze nie tylko ja, można było by to jakoś trochę poprawić/ułatwić zlokalizowanie tego miejsca?
Kontynuujecie prace jeszcze nad tym?
30-12-13 20:31
"Pomógł" przyznał(a):
Multi0 Offline

Liczba postów: 163

Prace trwają cały czas, aktualnie trwa tworzenie pierwszego rozdziału :>
30-12-13 20:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Lartarin Offline
*

Liczba postów: 147

A cóż to... rahim dołączył do zespołu? Teraz żyjecie tworzycie we 3kę?
03-01-14 18:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Nie, Rahim z nami nie współpracuje, nie wiem o co mu chodziło z tym postem o_o
Pytałem się go wcześniej co to ma być ale niezbyt mi wyjaśnił, tak to tylko ludzi w błąd wprowadza...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-14 18:43 przez Amelanduil.)
03-01-14 18:41
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Swoją drogą nie rozumiem po co było to pytanie, przecież chyba 3 dni wcześniej napisałem post w którym było to:
Viuu napisał(a):W przygotowaniu jest duży patch.
Do tego "tworzony" jest Chapter I (nie bez powodu użyłem cudzysłowu).

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
03-01-14 18:49
"Pomógł" przyznał(a):
Lartarin Offline
*

Liczba postów: 147

Amelanduil napisał(a):Nie, Rahim z nami nie współpracuje, nie wiem o co mu chodziło z tym postem o_o
Pytałem się go wcześniej co to ma być ale niezbyt mi wyjaśnił, tak to tylko ludzi w błąd wprowadza...
Uff, w takim razie bardzo mi ulżyło. Myślałam, że w akcie desperacji... No wiesz :lol2:
W każdym razie powodzenia w dalszym tworzeniu :ok:
03-01-14 18:53
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS