Witam,
chciałbym Wam zaprezentować moją pierwszą grę, która jeszcze wymaga dużo pracy. Pragnę jednak podzielić się tym co mam z innymi by nakierowali mnie na właściwy tor, ponieważ nie wiem czy ta gra jest warta zagrania :) Proszę o wytykanie najmniejszych detali i możliwych zmian. Dziękuję bardzo za pomoc :)
Fabuła
Główny bohater o imieniu Thorfinn (możliwe, że imię bohatera ulegnie zmianie) podczas obozowania w ruinach usłyszał oddział konnych który przejechał nieopodal. Zaciekawiony poszedł sprawdzić kim byli owi jeźdzcy oraz jakie mają intencje. Jeźdźcy zmierzali na północ, wiec i w tym kierunku udał się bohater. Po chwili dociera do małej wioski w której, ku jemu zdziwieniu wszyscy mieszkańcy są zamordowani. Po zbadaniu okolicy postanawia sprawdzić jeden z domów, mając nadzieję, że ktoś jednak przeżył. W środku trafia na małego chłopca który ucieka na piętro budynku. Bohaterowi nie udaje się jednak znaleźć chłopca (który uciekł oknem). Po zejściu na dół w celu przeszukania ciał, Thorfinn zostaje zaskoczony przez oddział żołnierzy, którzy łapią go pod pretekstem rzezi mieszkańców tejże wioski. Następnie akcja przenosi się do lochu w którym bohater podsłuchuje rozmowę dwóch osób rozprawiającym o jego dalszym losie. Bohater ma zostać rankiem stracony poprzez powieszenie. Jednak nocą z pomocą tajemniczej osoby udaje mu się wyrwać z więzienia. Po wyjściu z lochu Thorfinn trafia na osobę która zaaranżowała całą tą ucieczkę. Po krótkiej rozmowie dowiadujemy się, że nie był to nagły przypływ altruizmu lecz wręcz przeciwnie. Owy "wybawca" naszego bohatera domaga się od nas abyśmy zapłacili mu kupę pieniędzy w zamian za pomoc w ucieczce i wg. Daje nam na zebranie tej sumy zaledwie tydzień. Jeżeli naszemu bohaterowi nie uda się to wyzwanie w ciągu 7 dni trafimy do lochu a następnie zawiśniemy na szubienicy. Jest to zarówno niezwykła szansa na wolność jak i przekleństwo. Bohater wyrusza bez zbędnego czekania rozejrzeć się po okolicy za jakąś pracą która wzbogaci nieco jego sakiewkę.
Muzyka
Jak na razie korzystam z zasobów podstawowych wyłączając kilka pojedynczych sytuacji.
Skrypty
Squad Based Action Battle System
Skrypt tworzący przedmioty które regenrują nam życie co jakiś czas (jak w wiedźminie)
Skrypcik na pełny ekran
HUD Estilo Castlevania
(Możliwe, że dodam coś jeszcze np. otwieranie zamków czy alchemie. Jeżeli chodzi o skradanie itp. to jeszcze pomyśle. ABS który zawarłem w moim projekcie pozwala na skradanie się lecz nie wiem czy tego użyc, bo jak na chwilę obecną ta opcja jest wyłączona.)
SS
Cechy gry
Gra zawiera wiele scenek (później może to ulec zmianie)
W początkowej części gry jest raczej mało walki, lecz później się to zmieni
Na chwilę obecną gra zajmuje mniej więcej 35-40 minut
Abs pozwala na strzelanie z łuku, opcja ta zostanie dodana w późniejszej cześci gry
Sam jeszcze nie wiem jak rozwiązać sprawę z handlarzami, ponieważ bohater powinien oszczędzać każdą monetę, gdyż od tego zależy jego życie. Myślę, że najlepszym pomysłem będzie żeby ekwipunek można było znaleźć lub dostać za misje
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji na temat mojej gry. Odpowiem na wszystkie pytania i będę wdzięczny za każdą poradę czy radę. Możecie również przedstawiać swoje pomysły. Co Wy chcielibyście zobaczyć w tej grze.