Przelicznik zwykłego ataku
Aktualny czas: 28-04-26, 22:43 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Przelicznik zwykłego ataku
Helseth Offline
*

Liczba postów: 12

Przelicznik zwykłego ataku

Witam

balansując mój skromny projekcik zauważyłem, że czegoś mi w nim brakuje... mianowicie :
W moim projekcie występuje kilka postaci podzielonych na klasy
z czego każda używa innego typu broni przykładowo; miecze, sztylety, łuki, włócznie itp

Logicznie rzecz biorąc taki miecz dwuręczny zadaje dużo większe obrażenia niż np taki sztylet lub kij więc przykładowo taki miecz ma 30 obrażeń a sztylet tylko 10. Do tego momentu wszystko ładnie pięknie da się ustawić w bazie danych RMXP ale idąc dalej pojawia się mój problem :)

Miecza używa wojownik opierający się na sile a sztyletu złodziejaszek którego główną cechą jest zręczność więc w projekcie postać wojownika pakuje punkty w siłe a złodziejaszka w zręczność (mam ręczną dystrybucję statystyk)

ale niestety w opcjach XP tylko siła zwiększa zadawane obrażenia
(te normalne czyli zwykły atak bronią)
dla wojownika to oczywiste ale wolałbym żeby obrażenia złodziejaszka zwiększała zręczność tak jak to działa w umiejętnościach/czarach/skillach mam nadzieje ze rozumiecie :-)

w bazie danych mogę ustalić jaki skill bazuje na jakich statystykach (siła zręczność inteligencja itp)
ale właśnie tego zwykłego ataku się nie da (ewentualnie nie wiem jak) coś na wzór (łucznik - zręczność, mag - inteligencja itp)

i dlatego pojawia się lekki brak zbalansowania na tak zwanych wyższych poziomach rozgrywki ponieważ wojownik posiadający 100 siły przykładowo z broni zadającej 100 obrażeń w potworka uderzy 3000, a złodziejaszek posiadający 20 siły swoim sztyletem mającym 80 obrażeń zada tylko 200 :(

(zakładam z góry, że zwiększenie siły złodziejaszkowi albo zwiększenie obrażeń sztyletu nie wchodzi w gre)

dlatego poszukuje skryptu lub metody gdzie klasa oparta na zręczności będzie miała przelicznik zręczności na zadawane obrażenia a nie standardowo siły :-)

wpadł już ktoś na taki pomysł ? spotkaliście się w ogóle z czymś takim w RM? :) proszę o rade/pomoc
26-07-13 21:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

RE: Przelicznik zwykłego ataku

A masz polskiego makera? Pytam bo wiem, że były pomieszane statystyki dexterity z agility.

Możesz wejść do skryptu i znaleźć linijkę:
self.damage = atk * (20 + attacker.str) / 20

Po tym dodać:
if attacker.is_a?(Game_Actor) and [1, 2, 3].include?(attacker.class_id)
        self.damage += (attacker.dex / 20)
      end
gdzie część [1, 2, 3] to tablica wymieniająca po kolei ID klas opartych na zręczności.
Fragment (attacker.dex / 20) możesz sobie dowolnie przerobić, ogólnie wpisałam, że dexterity dzieli się na 20. Jeśli u Ciebie dexterity to nie zręczność, to zamień attacker.dex na attacker.agi.

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
28-07-13 11:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS