Teleport
Aktualny czas: 28-04-26, 21:30 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Teleport
Dakla Offline
*

Liczba postów: 110

Teleport

Witam, zrobiłem sobie by gracz teleportował się na załóżmy mapę nr. 3. Normalnie zrobiłbym to sobie w zdarzeniu na mapie np nr 1 , ale jeśli gracz teleportuje się z różnych map (zakładając 2 map [nr.1 i nr.2]) na tę jedną mapę to łatwiej to zrobić w typowym zdarzeniu. Mam z tym pewien problem, bo o ile pozycję gracza można zapamiętać za pomocą 2 zmiennych ustawionych na pozycję x i y i wywołaniu ich podczas teleportacji gracza to numer mapy nie wiem gdzie w zmiennej można zapisać. Jeśli ktoś wie cokolwiek na ten temat prosiłbym o pomoc.
23-01-16 18:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Teleport

Nie kumać skryptów Ruby w RPG Makerze XP to ja rozumiem. Ale żeby pytać na forum o coś tak prostego, jak zmienne? A którą wybrałeś jako tę, do której zapiszesz numer mapy?

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
25-01-16 11:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Weź Mateusz, nie wszyscy wszystko wiedzą od razu. :grozi:

Zmienną (numer) mapki masz w tym miejscu:
[Obrazek: 05373870ad.png]

Jeżeli się uprzesz, to możesz też zapisać dokładne położenie gracza przed teleportem.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-16 12:30 przez Yoroiookami.)
25-01-16 12:29
"Pomógł" przyznał(a): Dakla
Dakla Offline
*

Liczba postów: 110

Nie rozumiem Mateuszu czemu tak starasz się by pokazać swoją niechęć do drugiej osoby. Mało ci, że w jednym temacie w którym miałem parę problemów z RM nazwałeś mnie ,,Chińczykiem ze wsi"? Jeśli tak to swoje dogadywania możesz wysyłać mi na PW.

Yoroiookami dzięki za pomoc. Teraz widzę gdzie to było :)
25-01-16 16:06
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

(25-01-16 16:06)Dakla napisał(a):  Nie rozumiem Mateuszu czemu tak starasz się by pokazać swoją niechęć do drugiej osoby. Mało ci, że w jednym temacie w którym miałem parę problemów z RM nazwałeś mnie ,,Chińczykiem ze wsi"? Jeśli tak to swoje dogadywania możesz wysyłać mi na PW.
Jak to się swojsko mówi: jebło to jebło, na co drążyć temat. Nie czepiać mi się tu Mateusza :v
25-01-16 20:39
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS