[XP] - Walka na Mapie działająca
Aktualny czas: 23-01-25, 09:12 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] - Walka na Mapie działająca
HaxoTV Offline
*

Liczba postów: 92

winogrona [XP] - Walka na Mapie działająca

Dobra słuchajcie postanowiłem udostępnić swój w 100% autorski system walki na potrzeby Ultimy i robię to z bólem serca, ale wierzę, że ktoś to sobie rozkmini i dobrze wykorzysta. System ten jest wykorzystany w moim projekcie i wymaga ekwipunku robionego na mapie. Chyba, że ktoś jest na tyle zdolny, że umie sobie go przerobić.

Podzielę to na kilka części i nie będę rozpisywał. Sami macie mózgi więc użyjecie szarych komórek do analitycznego i logicznego myślenia :evil:

Konstrukcja każdego przeciwnika:
[Obrazek: 23H3tWz.png]
[Obrazek: YMCXNM5.png]
[Obrazek: kaiIzHB.png]

Ważne elementy w ekwipunku:

[Obrazek: RmVgm5V.png]
[Obrazek: rgRRVGi.png]
[Obrazek: wd2k03z.png]

Obrażenia krytyczne:
[Obrazek: Ab75KEL.png]

System każdego indywidualnego przeciwnika. Ważne są oddzielne przełączniki do każdego innego rodzaju NPC Enemy. Tu mamy np. NPC Wilk.
[Obrazek: GA5SUYi.png]

Ten system liczy klasę pancerza, rodzaj i siłę broni, siłe statystyk, ulepszacze, szansę na krytyczne i niektóre zdolności o których już tu nie wspomnę. Pokazuję tylko uproszczoną wersję. Klasa pancerza liczona jest za pomocą Auto Start i warunków trzymanej zbroi po czym jest sumowana, event usuwany i tak na każdej mapie. Przy czym przy starcie jest zerowana i na nowo liczona.

Mam nadzieję, że komuś się przyda. Ten system jest najlepszym ze zdarzeniowych, ale wymaga mocnej głowy do myślenia u umiejętności operowania na zmiennych warunkach i przełącznikach.

Spoiler: (Otwórz)
04-01-16 19:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
dudekmenPL Offline
*

Liczba postów: 93

RE: [XP] - Walka na Mapie działająca

Pytanie czy komentarze "Arrow2" jest po prostu komentarzem czy ma jakieś głębsze zastosowanie ?

Obecny projekt INVISUS
Fp : https://www.facebook.com/TheGameProject/
04-01-16 21:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

(04-01-16 21:17)dudekmenPL napisał(a):  Pytanie czy komentarze "Arrow2" jest po prostu komentarzem czy ma jakieś głębsze zastosowanie ?

W przypadku mojego projektu mają. Są to odniesienia do rzeczy związanych z moim projektem. Ale nawet jak ktoś sobie to wstawi, to nie zaszkodzi mu to :)

04-01-16 21:35
"Pomógł" przyznał(a):
dudekmenPL Offline
*

Liczba postów: 93

(04-01-16 21:35)HaxoTV napisał(a):  
(04-01-16 21:17)dudekmenPL napisał(a):  Pytanie czy komentarze "Arrow2" jest po prostu komentarzem czy ma jakieś głębsze zastosowanie ?

W przypadku mojego projektu mają. Są to odniesienia do rzeczy związanych z moim projektem. Ale nawet jak ktoś sobie to wstawi, to nie zaszkodzi mu to :)

Dzisiaj spróbuję zrobić coś w tym stylu jak pokazujesz ciekawe czy sie uda :D

RE: W jaki sposób dodajesz animacje ?

Obecny projekt INVISUS
Fp : https://www.facebook.com/TheGameProject/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-16 09:40 przez dudekmenPL.)
05-01-16 09:35
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

(05-01-16 09:35)dudekmenPL napisał(a):  
(04-01-16 21:35)HaxoTV napisał(a):  

Dzisiaj spróbuję zrobić coś w tym stylu jak pokazujesz ciekawe czy sie uda :D

RE: W jaki sposób dodajesz animacje ?

Pokaż animację i tyle. Animacje się pokazują na przeciwniku i na bohaterze, to już wedle ustawień, a co do nich samych to ja korzystam z własnych zasobów, które robie sam. Rzadko się zdarza, że korzystam z makerowych.

Jak zrozumiesz ogólnie zasady działania tego systemu to się uda. Działa na 100%, bo cała moja gra się na tym systemie opiera i jest to główny trzon jądro ABS. Nie wliczając całej gamy innych rzeczy, których wam tu nie pokazałem, bo byście mieli mętlik w głowie.

Co do animacji to uwzględniają one:

Animację śmierci przeciwnika
Animację broni którą walczy postać
Animację ciosów zwykłych
Animację ciosów krytycznych
Animację odepchnięcia przez przeciwnika
Animację speli użytych przez przeciwnika jeżeli mu coś takiego ustawimy.

Nie wierzysz, sam zobacz:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-16 12:35 przez HaxoTV.)
05-01-16 12:23
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

Pozwolę sobie to wstawić jako nowy post, dla lepszej widoczności, gdyż można też tutaj zobaczyć system ABS w przypadku walki:

Naszej z przyjaznym botem przeciwko naszemu przeciwnikowi.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-16 03:08 przez HaxoTV.)
09-01-16 03:08
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Ogólnie to wszystko fajnie wygląda, ale walki polegające na ganiającym cię SI szybko się nudzą. Szczególnie że atakuje gdy tylko nas dotknie. Przydałoby się więcej życia w NPC (wgl. nie wiedziałem z którym walczysz na początku) niech pije miksturki, przyspiesza, robi szarże po których jest podatny na obrażenia. Bo takie lanie-uciekanie SI bez umiejętności to jak CBS w XP bez naszych umiejętności.
09-01-16 12:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

Akurat w przypadku mojej gry tak musi być, bo jest za dużo klawiszy do wciskania, żeby jeszcze walić w myszkę z każdym ciosem. A on ganiał za mną, bo mnie ochraniał. Boty używają skili, i pija potki.

Bierzmy też poprawkę, że to Maker, a nie Unity ;)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-16 21:19 przez HaxoTV.)
09-01-16 14:02
"Pomógł" przyznał(a):
praetorianshaxo Offline
*

Liczba postów: 3

(09-01-16 12:00)Adrapnikram napisał(a):  Ogólnie to wszystko fajnie wygląda, ale walki polegające na ganiającym cię SI szybko się nudzą. Szczególnie że atakuje gdy tylko nas dotknie. Przydałoby się więcej życia w NPC (wgl. nie wiedziałem z którym walczysz na początku) niech pije miksturki, przyspiesza, robi szarże po których jest podatny na obrażenia. Bo takie lanie-uciekanie SI bez umiejętności to jak CBS w XP bez naszych umiejętności.

Dlatego nowy system ABS ma wiele usprawnień. I witam z nowego konta, bo na tamte zalogować się nie mogłem, bo pasy straciłem do niego xD
05-09-16 15:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS