Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 17:04 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Zamknijmy temat bo ludzie dyskutują na forum dyskusyjnym ^ ^
Chociaż to wcale nie taki zły pomysł tym razem x.x

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
02-09-14 15:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

@Viuu: Dla ciebie nie, bo zostałeś zgaszony. Wyszły na jaw przykre fakty na twój temat dlatego dla ciebie wygodnie, ale ty od początku przyszedłeś tu robić spam jak na swoim opactwie dlatego nie powinieneś w ogóle był tu pisać.

@Deuce: Ja nikogo nie obrażam. To twórcy gier obrażają graczy. Nie ja je stworzyłem.
Nawet Aki to przyznał, że obecne gry, które zaczęły powstawać to syf. Ja do tego palca nie przyłożyłem, ale próbuje coś z tym zrobić, a ty ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 16:29 przez X-Tech.)
02-09-14 15:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Dyskusje maja swoje granice, a w tym temacie od podajże 4 strony jak nie wcześniej widać hejty i obrazę dla innych, mało który post jest potrzebny.

*W tym momencie sam zaśmiecam :/

@X-Tech próbujesz coś z tym zrobić?
a powiesz mi co bo jak na razie nie poszedłeś apelować do twórców o lepsze gry ani nie pomogłeś osoba na Ultimie w tworzeniu ich projektów, i tak w ogóle nie czuje się że zostałem obrażony przez twórców, dzięki nim mogłem zagrać w takie tytuły jak Wiedźmin czy Dead Island i za to jestem im wdzięczny, na pewno nie zostałem obrażony, co najwyżej zaszczycony ich ciężką pracą.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 15:57 przez Deuce.)
02-09-14 15:54
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

To wracamy na ścieżkę tematu, a Viuu niech mnie ciśnie na PW. On jest adminem sajtu o rmie, a robi największy syf w temacie. Jaki admin taki sajt.

@Deuce no pisałem, że temat był genialny dopóki Viuu i Noruj nie zaczęli offtopować. Noruj wrócił do tematu i jest OK. Wracamy do save.
Bólu nie ma nikt się nie obraża jest git.

Zostałeś obrażony, bo wciśnięto ci kit, który został masowo zareklamowany jak crap w papierku jako ósmy cud świata. Przewinąłeś do końca zlepki grafik, które za parę lat się zestarzeją i poza faktem, że wiedźmin wprowadził nieliniowość w fabule nikt już pewnie o tym nie będzie pamiętał, a finalach 6,7 będą dalej gadać i wydawać kolejne reedycje na kolejne konsole.

Poza tym wystarczającym poświadczeniem na to, że takowe gry na PC to crap to sama jakość projektów w rmie, która jest najwyższa u ludzi, którzy nie grają w takie gry, ale głównie w konsolowe łącznie ze starszymi. Najciekawsze projekty robią osoby, które opierają się tylko na swojej wyobraźni (np: Zombik) a najgorsze ci którzy lecą na komercyjnych zaquicsaveowanych pcowych crapach, a najczęściej nie tworzą nic, bo takie pcowe zlepki grafik nie nauczyły ich nieczego i niezainspirowaly do niczego grywalnego co bronilo by sie czyms wiecej niz grafika...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 16:11 przez X-Tech.)
02-09-14 15:56
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Gry może i są kijowe, ale dowolny save to ich najmniejszy problem.

Ja ide robic gre, skonczyl mi sie power na zaczepki.
ps u mnie w grze nie ma savepointow
02-09-14 15:57
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Ja też pogrzebię w projekcie. U mnie będą savepointy ponieważ dzielę grę na misje i chcę, aby gracz myślał z wyprzedzeniem jak w szachach i się uczył popełniając błędy i czuł że rośnie w siłę i miał z tego satysfakcję. Granie na quick save byłoby nudne, mozolne i pozbawione efektu planowania i myślenia.

Quicksave jest usprawiedliwiony tylko w przygodówkach, w których nie da się zakorkować ani zginąć, bo przygodówki polegają na rozwiązywaniu zagadek i nie są w żaden sposób zależne od jakiś etapów - nie ma czegoś takiego, że błąd powoduje że trzeba zaczynać grę od nowa w przygodówkach tylko nie da się ruszyć dalej dopóki czegoś nie rozwiążemy - cofnąć się nie da wskutek błędów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 16:14 przez X-Tech.)
02-09-14 15:58
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Nie zdziwię się, jeśli administracja TEGO FORUM znowu będzie miała odruch "X-Tech = ban".

Ten "bullshit" z mojej strony został poparty przez innych, a ty, X-Tech, jesteś jedyną osobą, która odrzuca je, uparcie wierząc w czystość konsolowych gier. Weź wyrzuć swój komputer przez okno i w jego miejsce wstaw Wii U, Sony Play Station 3/4, Microsoft Xbox (360/One), czy Boxer8 Ouya. Tak będzie lepiej, bo to nie ilość postów decyduje o popularności forum, tylko ich jakość. A jakość twoich postów aż woła o bana. I czy jeszcze nie widzisz, że twój nos jest za długi od tej całej twojej arogancji?

I już wiem, kim jesteś, X-Tech. Złym Bogiem stworzonym przez nieistniejącą już Polską Scenę RPG Makera.

Co do tematu, to nie ma powodu do paniki. W każdej grze zapis to dobra rzecz. Trzeba tylko umieć z niego korzystać. Szczególnie, kiedy postać nie rozwija się automatycznie. Jeśli rozsądnie z niego korzystasz, to nawet horror nie będzie tym zepsuty. Przy ustawianiu rozwoju postaci dobrą praktyką jest rozwijać po równo statystyki. Wtedy nie ma zbyt wielkich szans na zepsucie statów. Podobnie radzę z umiejętnościami, przy czym najpierw magia. W "Two Worlds 1" były kamienne smoki, walka siłowa z którymi była długa i dla niektórych irytująca. Nawet założenie wszystkich magicznych tarcz na raz nie rozwiązywało problemu. Ale moment tę bestią pokonałem, jak ją częstowałem czarem "Ręce śmierci" z Nekromancji (trucizna), a potem spokojnie wykończyłem bestię mieczem. Tak więc zapisy gry same z siebie nie psują gry.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
02-09-14 16:31
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Nie Mateusz: Ty o to prosisz, bo twoje argumenty nie okazały się na tyle wartościowe/sensowne, bym w ogóle je przytoczył/uwzględnił. Poczułeś się pominięty. Tak jak Viuu liczył na zamknięcie, bo jego atak obrócił się przeciw niemu. Wasz jad nie zmienia tego jakim świetnym jest ten temat i jak bardzo rozkręcił forum i ile tu jest ciekawych postów. Gdyby nie chwilowy napływ pisania prawdy nie byłoby tu tak szczerze, a krycie się z bólami powoduje bunty i spiski. Temat jest git, ale w początkach był genialny, ale znów wraca na swoje tory. Nie pisać tu żali, a będzie git choć żale też są ok, bo oszczędzają buntów na przyszłość. Lepiej wylewać kawę na ławę tak jest git.

@Mateusz co do treści o zapis:
Nie. Nie ma czegoś takiego jak umieć korzystać z zapisu. Zapis(quick save) jest dopasowany w liniowej i ułomnie skonstruowanej grze do skilla gracza - zapis jest cheatem. Właśnie tutaj nie trzeba nic umieć, aby grać w gry z tym syfem. To przecież wbudowany cheat - oszustwo - wystarczy kliknąć f5 i zapisane. To znaczy gra jest tak zrobiona prosto, że zakorkować się nie da, a quick save służy temu, aby nawet cienias potrafił ją przejść, a więc to prawie nie ma żadnego celu - granie w to, bo to jest zwykłe przewinięcie filmu, którego dokona każdy, a nie ktoś kto masterował dany tytuł i jego sekcje. To jak bezcelowe oglądanie filmu. Dla mnie lepszy już jest film, bo przynajmniej jest wiele ciekawych rzeczy, których nie da się przedstawić w grze, a jak chcę grać to wybieram konsole i gry z quick save. Jak chcę film oglądam film, a nie "pseudo-grę" na pc z quick save, ktora jest przeważnie zwyczajnym przewijaniem grafiki od a-z a nie zadnym wyzwaniem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 16:59 przez X-Tech.)
02-09-14 16:34
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Cytat:a jak chcę grać to wybieram konsole i gry z quick save
Nawet "geniusz" czasem się myli XD.

Ale Xsiu ty widzisz wszędzie oszustów, a czy to wina graczy że twórcy dają nieograniczony save. Zawsze można w takie gry nie grać, no ale w końcu gracze chcą w coś grać - w to co ich interesuje. I mają głęboko w dupie twoje zasady.

Twój przykład z szachami jest zły - bo szachy możesz odłożyć na później, wystarczy tylko nie sprzątać planszy i pamiętać kogo ruch. Odpowiednikiem tego w grze komputerowej jest właśnie zapis w miejscu gdzie się skończyło - no chyba że chcesz bulić dużo za prąd i zostawisz grę na pauzie przez np tydzień - bo nie będziesz miał czasu w nią grać. Szachy przez tydzień mogą sobie spokojnie leżeć - zresztą jedną partię można grać latami.

I nie wyobrażam sobie gry strategicznej w której jedna misja to minimum 5h bez zapisu kiedy się chce. Zresztą w strategiach jak zrobisz błąd nawet na początku to możesz go już nie naprawić i żadne zapisywanie i wczytywanie misji w która już grasz 3h nie pomoże, skoro błąd był na samym wstępie.

Wszystko zależy od gatunku i twórcy. A w RM (każda wersja) na całe szczęście twórca może wybrać czy chce savepointy czy stały zapis.

A temat to syf - i myślę że Xsa nikt nie przekona.
02-09-14 17:20
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

Dyskusja jest wartościowa tak długo, jak za odmienne zdanie nie wyzywa się rozmówców :roll:
Zwłaszcza gdy idzie o tematy "co sądzisz o...?".

Niemniej, nie można całej problematyki sprowadzić do jednego stwierdzenia / oceny :ehe: Przecież - typowo w tym przypadku - wszystko zależy od typu rozgrywki. Ja w swojej grze - z taktycznym systemem walki - nie wyobrażam sobie wprowadzać kryształów z zapisem. Wiadome jest, że po każdym wygranym pojedynku gracz musi mieć możliwość utrwalenia stanu gry.

No ale - jeśli temat ma być nadal kontynułowany - proszę o nieco bardziej wyrozumiałe podejście do zdania innych użytkowników...

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
02-09-14 17:32
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS