Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 20:56 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

A ja mam pegasusa, snesa, psx i jeszcze sporo innych konsol mi się przewinęło i nie znajdywałem z nich gier na PC, a jeśli to przeważnie posiadały autosave/savepoint.Quicksave to domena cheaterów. Nawet Quake 2 na psx ma save tylko pomiędzy poziomami, a nie w trakcie plansz, bo nie opiera się na cheatowaniu. Dam ci przykład:

Gdyby ktoś grał na emu konsoli w grę, która ma savepointy i używał wbudowanego w emulator quicksave nazywałbyś go cheaterem/oszustem.Prawda ? Prawda. Taką grą jest właśnie Quake 2 na psx. Ma save między poziomami dopiero. Co się dzieje na PC ta sama gra ma cheat w postaci quicka w trakcie plansz ? Grasz w to samo co na psx i na emu nazywasz to cheatowaniem, a na pc już nie ? ;P Debilizm po prostu już mnie pożera w tym temacie i to nie mój własny xd Tak jest właśnie z większością gier na PCa - cheaty. Już jaśniej tego napisać się nie da.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 18:35 przez X-Tech.)
04-09-14 18:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

X-Tech ty masz po prostu paranoje, wszędzie cheaterzy, normalnie świat ułożył spisek przeciwko takim prawym graczom jak ty, twórcy nas nie szanują, my jesteśmy bandą oszustów i co jeszcze chcesz nam wmówić, od razu za czytanie solucji kara śmierci bo to pewnie też idioci albo debilni cheaterzy.

Czy ty kiedyś zrozumiesz że tylko ty tak uważasz, quick save i save prawie niczym się nie różnią, co najwyżej można udać ze ma się tą większa ilość żyć, ale to nie zawsze, ty zaś obrażasz wszystkich dookoła jak byś był wielkim znawcą gier, sławnym producentem czy Bogiem, a tak naprawdę jesteś zwykłym ignorantem dla którego liczy się tylko to co on sam powie, inni nie mają racji, pewnie jak założę temat czy czarny jest czarny to będziesz mi wpierał że jest biały.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
04-09-14 18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Piszesz do mnie stek głupot , że łapię się za czoło teraz. To ja próbuję coś wyjaśnić co mniej chwytającym. Jak się nie różnią ? To niby po co w hitach na konsole daje się punkty zapisu i autozapis po przejściu plansz ? Dla ozdoby ? Różnią się drastycznie. Może kiedyś to zrozumiesz. Ja podałem przykład wyżej z quakiem 2. Zrozumiałeś coś z niego ?
Niedługo to ludzi będzie można nazywać debilami w temacie bez warna bez faktu ich obrony pozbawionej argumentów opcji quicksave - cheat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 18:54 przez X-Tech.)
04-09-14 18:51
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Stek głupot to są twoje wypowiedzi, wciskasz wszystkim swoje wymysły nie rozumiejąc tego że tylko ty tak myślisz i to się raczej nie zmieni, ubzdurałeś sobie cheat = quick save,
quick save to quick save, cheat to cheat, cheaty są to ułatwienia których twórca nie zaprezentował ani nie zachęcał do korzystania, quick save to zapis który jest od razu zaproponowany przez twórce, więc nie może on być oszustwem jeżeli sam twórca gry zamieścił go w swoim projekcie.

Szybki zapis nie jest żadnym ułatwieniem tylko innym typem zapisania gry, zapisując w taki sposób nadal grasz czysto więc nie jesteś oszustem, cheaty są ingerencja w grę więc są niedozwolone jeżeli chcesz grać czysto.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
04-09-14 19:03
"Pomógł" przyznał(a):
Dagran Offline

Liczba postów: 23

Cytat:Grasz w to samo co na psx i na emu nazywasz to cheatowaniem, a na pc już nie ? ;P
Emulator to ingerencja w gre. Jezeli sam autor udostepnil mozliwosc quicksave'u bez zadnego grzebanie i uzywania kodow to nie jest to cheat. :)

Quake 2 na PSX nie mial mozliwosci takowego save'u, poniewaz zapewne konsola na to nie pozwalala. Tak vzy inaczej nawet jezeli pozwalala to pad nie. Jak myslisz dlaczego wymyslili autosave? :roll:

Sam mam mnostwo konsol, a mimo to fanboyem nie jestem, dlatego twoje pieprzenie naprawde jest irytujace :)
04-09-14 19:41
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

@Dagran
Cytat:Jezeli sam autor udostepnil mozliwosc quicksave'u bez zadnego grzebanie i uzywania kodow to nie jest to cheat. :)
Quake 2 na PSX nie mial mozliwosci takowego save'u, poniewaz zapewne konsola na to nie pozwalala. Tak czy inaczej nawet jezeli pozwalala to pad nie.
To właśnie usiłuję X-Techowi całyczaspowiedzieć, żeby wreszcie skończył:
+pleść trzy po trzy
+wyzywać ludzi od debili oszustów i wiesz, czego jeszcze
+w ogóle obrażać ludzi
Sam też raz o tym wspomniałem. Gamepad daje tylko 24 proste operacje cyfrowe w trybie analogowym (jedynie Wii i Wii U dają więcej, niż tyle), ale przyczyną tego, że w grach konsolowych nie ma quick save'ów jest najprawdopodobniej to, że gracz mógłby użyć quick save'a wtedy, kiedy nie chce. Dlatego tam autosave'y są nieraz jedyną słuszną opcją. Ale na komputerze częściej gra się klawiaturą, a nie padem. Klawiatura ma tyle klawiszy, że gracz najprawdopodobniej nie może użyć quick save'a wtedy, kiedy nie chce tego zrobić.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
04-09-14 21:03
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

A może to twórcy gry są debilami/niedorozwojami, że umożliwiają zapisanie gry w dowolnym miejscu - dzięki czemu grę może przejść każdy.
Ja nawet rozumiem X-Techa z tym zapisem. Bo jest jednak pewno różnica.
Jeśli mamy zapis w narzuconym nam przez twórcę miejscu - to w przypadku porażki na danym etapie, musimy zaczynać go od nowa. Czyli musimy mieć skilla żeby przejść kilkudziesięciu przeciwników jednym ciągiem. Jeszcze większy skill jest potrzebny kiedy co próbę zachowują się oni inaczej.
Jeśli mamy zapis w dowolnym miejscu to każdego przeciwnika przechodzimy OSOBNO, czyli idziemy se byle jak a nuż się uda (bo w końcu udać się MUSI), więc nie potrzeba tu prawie, że ŻADNEGO skilla, tylko szczęście. Bo tu możemy śmiało na nie liczyć, bo mamy tylko jednego przeciwnika, a nikt nie ma takiego szczęścia, bo to niemożliwe żeby przejść bez skilla kilkudziesięciu przeciwników w jednym ciągu - co wymusza na nas savepoint.

Ale X-Tech nie możesz nazywać graczy którzy grają w gry gdzie jest taka opcja debilami..., sam przecież grasz w Unreal gdzie taka opcja istnieje - jesteś debilem/cheaterem/niedorozwojem?
Możesz narzekać na twórców gier (i sam nawet cię tu poprę), że dają tą opcję tam gdzie być jej nie powinno.

W końcu wyobrażacie sobie granie w szkielecika zombika lub spamthirowy czołg skacia z ciągłymi zapisami - to by rozwaliło te gry i stały by się dziecinnie proste - w szczególności szkielecik.

Proponuje - zwykłą opcję kontynuuj gdzie gracz nie ma wpływu na zapisywanie rozrywki. Może albo grac od początku, albo od momentu w którym skończył, tak jakby w ogóle nie wyłączał gry. Nie można by powrócić do poprzedniego stanu, np gdyby gra zapisywała się automatycznie co np 5 sekund - wtedy nawet gdyby gracz wyłączył grę w nienormalny sposób i tak będzie musiał zacząć od miejsca w którym skończył. Brak możliwości poprawiania błędów.
04-09-14 21:09
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Deuce: Bo można zrobić opcję na zapisywanie, ale konsola stawia na wymagania od gracza i rozgrywkę, a nie oglądanie grafiki dlatego w takim quake 2 był zapis co poziom, a nie co pół metra na cheatach. Twórcy konsol mają gracza za osobę inteligentną, a nie debila dlatego nie dodają do większości gier quick save cheata, a że na PC twórcy mają gracza za debila dodają quick save cheat.Koniec i kropka.

Tyle emotek i nie ma emotki bicia brawo.
To gra dla Dragon Kamillo: https://www.youtube.com/watch?v=NkD0MxNY...detailpage

@Dragon:
Naressssssssszcie. Nareszcie. Choć jeden zrozumiał - Dragon Kamillo zrozumiał. Brawo. Coś co wałkowałem przez tyle stron tematów na głupawe posty na temat quicksave. Nie Dragon - to nie tak, że twórcy są debilami, że to dodają - to po części jest prawda, ale chodzi o coś gorszego. Robią to dla kasy, bo mają
graczy za debili i chcą, żeby nawet największe głupki dały radę sprostać ich grom chodzi o sprzedaż, aby wcisnąć na PC grafikę, dla której ktoś sobie ulepszył PCa, a przecież jeśli jest debilem /cheaterem/niedorozwojem nie dałby rady tego przechodzić to dlatego na pc większość gier to syf z cheatami, aby nawet debil dał radę przejść.
Konsola to coś innego gry to jakaś sama w sobie. Płaci się za gry sporo kasy, ale taka gra starczy na długo, bo gracz długo będzie odkrywał jej sekrety i różne dodatki, a wymiana osiągów z innymi będzie satysfakcjonująca i będzie oddawać skill graczy, A NIE ilość wciśnięć quick save cheata.

Cała reszta piszcie do ściany o quick save. W końcu choć jedna osoba to załapała jaka jest różnica, a wy na górze poza DK jesteście śmierdzącymi cheaterami i nie potraficie się z tym pogodzić. Możecie się wić jak robaki na patelni, ale to nic nie zmieni jaka jest prawda odnośnie korzystania z quick save. Podałem już tyle razy argumenty - szczególnie z quakiem 2 i szachami, dominem, że już wystarczy. Nie zrozumiecie tego po prostu, albo nie akceptujecie, że jesteście cheaterami i wijecie się jak robactwo na patelni. DK twój pomysł z automatycznym usuwaniem save jest rozwiązaniem. Wystarczy, że quick save będzie się usuwał automatycznie po wczytywaniu + do tego niech gra ma save point/autosave i sprawa załatwiona. Nie ma przy takim czymś możliwości oszukiwać szczególnie jeśli save będą pakowane w jakiś skompresowanych plikach gry.

Sam odpalam czasem pseudogry na PC, ale nie nazywam tego graniem, ale zwiedzaniem lokacji i oglądaniem grafiki, oderwaniem się od rzeczywistości, ale raczej ciężko to nazwać graniem to jak przewijanie filmu. Gry na PC, które są grami to te, które nie opierają się na quicksave, ale na skillu. Np:
sieciowy Unreal Torunament 99 - tutaj naprawdę jest ciężko oszukiwać są nawet antycheaty do serwerów, a nie da się używać quicksave do poprawiania każdego ruchu i to ma sens, bo gracze dzielą się na lepszych skillem i gorszych, a nie tworzą jedną zmasowaną grupę cheaterów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 21:55 przez X-Tech.)
04-09-14 21:32
"Pomógł" przyznał(a):
Dagran Offline

Liczba postów: 23

X tech, przestan 152838493 razy edytowac swoje posty, bo kasuje mi wiadomosc, ktora chce dodac :x

Napisze ja po raz 3 :x
(chwila)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 21:44 przez Dagran.)
04-09-14 21:43
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

hahaha XD. A na przyszłość przed kliknięciem wyślij: ctrl-a i ctrl-c, a gdyby zniknęło to wystarczy ctrl-v XD
04-09-14 21:52
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS