Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 21:45 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

X-Techowi znowu "Szajba" odbiła.

Mnie w ogóle nie obchodzi, jak twórca wprowadził możliwość zapisu w grze. Równie dobrze mógł walnąć do gry możliwość zapisu w dowolnym miejscu, ALE dopiero po uczynieniu jakiegoś postępu, Na przykład możliwość zapisu w dowolnym miejscu przy braniu lub zamykaniu questa, wtedy każdy zleceniodawca i każdy potwierdzający wykonanie zadania byliby punktami zapisu. Mnie to nie obchodzi.

Mówiłem już, że zapis w dowolnym miejscu to dobra pozycja wyjściowa dla twórcy, który może tu dodać pewne ograniczenia co do korzystania z tej opcji. Jedynie X-Tech jest tu głupcem chcącym budować dom bez fundamentów. Przecież od czegoś trzeba zacząć.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
07-09-14 08:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
duganhack Offline
*

Liczba postów: 61

@X-Tech pomyśl sobie tak ... gothic gra zamiast posiadać normalny save posiada save pointy
Idziesz z khorinis na farme onara ( myślę, że grałeś kiedyś w gothica razz ) [save pointy są przy obu wejściach do tych miejsc] Idziesz, idziesz i idziesz jak to w gothicu .... przypadkowo natykasz się na na ścierwojada zabijasz, zabijasz okazało się jednak, że skończyły ci się poty a natykasz się na gobliny i nie możesz uciec (gobliny strasznie zapieprzają )... wiesz później jaka jest ku***ca żeby to odnowa to przechodzić ja po prostu bym wyłączył tę grę i rozwalił płytę ...

Powstają dodatkowe mapy bo było zbyt pusto :D , przedmioty też, fabuła w 40%, npc w 70%

Aktualny projekt: (stan 50%)
Spoiler: (Otwórz)
07-09-14 10:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(07-09-14 08:46)Mateusz SSJ8 napisał(a):  X-Techowi znowu "Szajba" odbiła.

Mnie w ogóle nie obchodzi, jak twórca wprowadził możliwość zapisu w grze. Równie dobrze mógł walnąć do gry możliwość zapisu w dowolnym miejscu, ALE dopiero po uczynieniu jakiegoś postępu, Na przykład możliwość zapisu w dowolnym miejscu przy braniu lub zamykaniu questa, wtedy każdy zleceniodawca i każdy potwierdzający wykonanie zadania byliby punktami zapisu. Mnie to nie obchodzi.

Mówiłem już, że zapis w dowolnym miejscu to dobra pozycja wyjściowa dla twórcy, który może tu dodać pewne ograniczenia co do korzystania z tej opcji. Jedynie X-Tech jest tu głupcem chcącym budować dom bez fundamentów. Przecież od czegoś trzeba zacząć.

@Mateusz: No właśnie napisałem. Twórcy stworzyli w dowolnym momencie dla DEBILI/NIEDOROZWOJÓW/CHEATERÓW. TO ty sam wiesz do jakiej grupy należysz używając tego cheat, ale skoro mi jedziesz od głupców to ja napiszę. Obstawiam, że tobie pasuje, bo jesteś w drugiej grupie.

Zacząć to trzeba od zrobienia dobrej gry, która polega na podziału rozgrywki na wyzwania, a nie tępe cheatowanie z zapisem w dowolnej chwili.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-14 12:06 przez X-Tech.)
07-09-14 11:59
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

X-tech, po prostu poddaj się z tym wiecznym odpisywaniem tych samych głupot, bo sam widzisz, że NIKOGO tym nie przekonujesz.
Ty jesteś BETON
07-09-14 12:00
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(07-09-14 10:42)duganhack napisał(a):  @X-Tech pomyśl sobie tak ... gothic gra zamiast posiadać normalny save posiada save pointy
Idziesz z khorinis na farme onara ( myślę, że grałeś kiedyś w gothica razz ) [save pointy są przy obu wejściach do tych miejsc] Idziesz, idziesz i idziesz jak to w gothicu .... przypadkowo natykasz się na na ścierwojada zabijasz, zabijasz okazało się jednak, że skończyły ci się poty a natykasz się na gobliny i nie możesz uciec (gobliny strasznie zapieprzają )... wiesz później jaka jest ku***ca żeby to odnowa to przechodzić ja po prostu bym wyłączył tę grę i rozwalił płytę ...
Dla mnie Gothic to prawie niegrywalny tytuł do biegania w kółko. Mnie bierze K** w przypadku tego zbitka cheata dlatego, że gra jest okropnie nudna.

Dlatego, że gra jest nudna dodali do niej cheata. Gdyby została podzielona na jakieś sensowne wyzwania inne niż służenie przydrożnym lumpom w stylu zanoszenie ich różnych rupieci jak pies na posyłki to coś by z tego było, ale gra jest zwyczajnie w świecie nudna i niezróżnicowana i niepodzielona na jakieś naprawdę konkretne zadania, a jeśli jest to dopiero dalej jednak nadal opierają się na bieganiu między tymi obozami. Gdyby było to ciekawsza rozgrywką gra może i wyszłaby nawet na konsole, ale że jest nudne i prewidywalne zabijadło czasu z przewidywalną i rozciąganą fabułą do bólu to stwierdzili, że gra będzie dla typowego pcowego cheatera lubiącego cheata.

(07-09-14 12:00)noruj napisał(a):  X-tech, po prostu poddaj się z tym wiecznym odpisywaniem tych samych głupot, bo sam widzisz, że NIKOGO tym nie przekonujesz.
Ty jesteś BETON

Nic to nie wniosło. Każdy jest gaszony, a kiedy udaje, że nie rozumie, że jest cheaterem to przechodzi do wyzwisk.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-14 12:13 przez X-Tech.)
07-09-14 12:10
"Pomógł" przyznał(a):
duganhack Offline
*

Liczba postów: 61

@X-Tech gothic jest niegrywalny -.- jak można tak powiedzieć o grze RPG!!! Z 2001 ROKU -.-
Śmiech na sali ... Gothic pozostanie legendą, ponieważ nie jest wcale taki łatwy jak się wydaje
a jeżeli chcesz mieć naprawdę fajną rozgrywkę instalujesz mod mroczne tajemnice która o x3 zwiększa trudność gry i wtedy czujesz, że gothic to nie tylko jakiś tam RPG to pierwowzór gier RPG tego typu...

Powstają dodatkowe mapy bo było zbyt pusto :D , przedmioty też, fabuła w 40%, npc w 70%

Aktualny projekt: (stan 50%)
07-09-14 12:28
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

duganhack, nie martw, się na tsukuru jest sporo postów, w których X-tech POZYTYWNIE mówi o Gothiu, on po prostu swoje zdanie dopasowuje do sytuacji.

Zresztą, wciąż pamiętam, że miałeś robić w rmie grę w typie Gothica.
Ale tak, wciskaj kit xD
07-09-14 12:36
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

post na ten temat znajduje się dokładnie tutaj: http://forum.ultimateam.pl/Thread-Kibel-...RMa?page=5 6 post od góry... + gratis kolejna garść kłamstw od Noruja.
07-09-14 16:34
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

To poprawianie, o którym X-Tech wspomniał, to może być właśnie Save Scumming.

+http://www.gamefaqs.com/boards/728011-xcom-enemy-within/67805069

Stąd właśnie wyczytałem, że to nie jest cheat. Nawet, jeśli zapisujesz w dowolnym miejscu. Jednak, jak już wspomniałem, w ogóle zapisywanie gry może być na turniejach zabronione lub dozwolone wyłącznie do kontynuacji walki następnego dnia lub na wypadek problemów technicznych na turnieju.

Nie wspomniałem o tym, ale kiedyś organizowane były turnieje w "Icy Tower" (teraz powinieneś zeżreć tę wzmiankę o Multiplayer, X-Tech). Gry, w którą przy jednym komputerze może grać TYLKO jedna osoba. Gry bez opcji gry sieciowej. Odkąd wyszła wersja gry 1.2, każdy rekord był udokumentowany powtórką zapisaną do pliku "*.itr".
Gdyby w tej grze istniał jakikolwiek mechanizm zapisu (nieważne, czy w dowolnym miejscu, czy w ustalonych przez twórcę punktach kontrolnych), to ta gra zdecydowanie nie byłaby ponadczasowa. Te możliwości zapisu by ją rozwaliły.

Dobrze zauważyłeś, duganhack. W RPG możliwość zapisu może być nawet w dowolnym miejscu i twórca na pewno znalazł jakieś rozwiązanie, żeby nie można było oszukiwać. Z resztą, jeśli ktoś próbuje w grze oszukiwać, to nie zdoła jej ukończyć nawet jeden raz, bo to oszukiwanie w końcu go znudzi. Oszust/Niedorozwój/Debil też ma jakiś poziom inteligencji, a to właśnie ci, co mają jakiś poziom inteligencji, mogą się czymkolwiek znudzić (tylko się nie popłacz, X-Tech). Aczkolwiek im mniej inteligencji, tym dłużej to potrwa.

Gdybym sobie z płyty zainstalował grę, która automatycznie kasuje zapis stanu gry po tym, jak zostanie on wczytany (na dokładkę sama zapisuje stan gry dopiero, jak jąwyłączam) i po tym, jak przeszedłem 60 % gry (grając 3-5 godzin dziennie przez 28 dni), podczas grania w nią złapałaby mnie przerwa w dopływie prądu, przez co musiałbym grać ten wielki kawał od początku, to bym grę zwyczajnie odinstalował, wykasował wszystkie jej pliki (instalator, zapisy stanu gry, wyłączne pliki DLL tej gry), a jakbym miał płytę z grą, to bym tę płytę kijem rozwalił na kawałki. Lepiej, że gry zachowują/nadpisują raz utworzony plik zapisu stanu gry.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-14 12:35 przez Mateusz SSJ8.)
08-09-14 12:30
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Mateusz dlatego lepsze rozwiązanie jest kiedy gra nie zapisuje się przy wyłączaniu, ale np co 1 sekundę. Wtedy gdy strzelą ci prądy, wiesz na 100% że grę masz zapisaną w miejscu gdzie skończyłeś, a oszukiwać się nie da bo przez mniej niż jedną sekundę nikt nie da rady.

Po za tym oprócz tego zapisu który się usuwa, w grze mogą być save pointy które zapisują na stałe.

A save point też ułatwia, bo mówi nam, że za chwilę coś się szykuje i przypomina o zapisaniu, co nie zawsze się pamięta przy zapisach w dowolnym momencie. Ja np zawsze zapomnam zapisać gry gdy mam taką możliwość zawsze i potem muszę grać od początku - dlatego save pointy są fajne XD.
08-09-14 23:20
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS