Cechy twórcy
Aktualny czas: 06-09-26, 00:49 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

To była dobra przygoda. Dziękujemy!
Po wielu wspólnych latach Ultima Forum przechodzi w tryb archiwalny.
Zostawiamy je tutaj takim, jakie stworzyliśmy je razem,
z tysiącami postów, projektów, porad, skryptów i wspomnień.
Dziękujemy każdemu, kto był częścią Ultimy.

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
Germillios Offline
*

Liczba postów: 7

RE: Cechy twórcy

Adrapnikram dobrze cechy twórcy wymienia. smiles

X-Tech napisał(a):CO innego jrpg tu fabuła wiedzie prym, ale mechaniki nie są zbyt popaprane ZALEŻNIE od gry ale również występują.

Tu przyznałeś, że jednak fabuła jest ważna, a mechaniki występują na tyle ile trzeba.
I od kiedy chwalisz crpg?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 01:23 przez Germillios.)
11-02-15 01:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

"Adrapnikram dobrze prawi, polać mu. Chyba że woli popcorn :ehe:"

Wolę popcorn (z karmelem) :jupi:

"piszesz coś żeby siebie po plecach poklepać."

Wiem po co piszę, nie musisz mi mówić i nie chodziło mi o klepanie (prędzej o drapanie bo drapaczkę zgubiłem)

Weź se przeczytaj swój pierwszy post, bo się na nim wzorowałem, tylko że wypisałem w punktach. No chyba że 1 post to też klepanie (drapanie się po plecach)

Ej zluzujcie trochę... Mam coś dla was:

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcSSYmUgNMelhtqE2IJTHzG...ZGR-rifjnu]
11-02-15 01:24
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Rzuć na PW adres, wyślę ci ten karmelowy :D Wszyscy tu są spokojni, ba, mnie wręcz coraz bardziej ta sytuacja bawi :D

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-02-15 01:25
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(11-02-15 01:21)Venesard napisał(a):  
X-Tech napisał(a):Pograłem w kilka - najlepsze dla mnie miał mechanikę, która mnie zajarała.
No teraz to już jesteś kompletnym hipokrytą, jeszcze całkiem niedawno zarzekałeś że nie tkniesz ŻADNEGO crpg'a na dłużej niż 10 minut bo ci się rzygać chce na widok pustej mechaniki bez fabuły.

Tak wygląda to w rzeczywistości. Odpalam tego typu gry i lecą z dysku. Kiedyś polecano mi dwie gry, ale nie jako crpgi.

Deus Ex czyli gra w klimatach cyberpunk z elementem rpg zaklasyfikowano ją do crpg.

Druga gra horror w klimatach cyberpunk System Shock 2 okazało się, że jest zakfalifikowana do crpg.

Także pisałem nie raz o tych wyjątkach. Obie gry uwielbiam. Mechaniki zajarały mnie. Ciekawa rozgrywka na wiele przejść.

Kiedy natomiast trafiam na gry reprezentujące crpg typu morrowind, Gothic itd. Niestety lecą mi z dysku, bo mnie nudzą. Nic na to nie poradzę. Szybko lecą mi z dysku. Nie trafiają do mnie za bardzo. Czuję klimat w Gothic, ale fabuła nudzi i się wlecze, a kolejne zadania to bieganie między obozami jak psisko - jeden przydrożny lump chce, żeby mu przynieść to inny chce żeby mu przynieść tamto i biega się jak psiak w kółko. Rozumiem, że to się może bardzo podobać i być inspirujące, ale tak właśnie wygląda granie w Gothic xd
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 01:32 przez X-Tech.)
11-02-15 01:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Trzeba było pograć dłużej, choć przypuszczam że po prostu były dla ciebie za trudne :P A jednak preferuję gry typu Gothic, The Elder Scrolls, Drakensang, Risen za naprawdę klimatyczny świat, postacie, i fabułę która leniwie toczy się do przodu wciągając jak najlepsza książka. To bieganie między obozami ma spełniać swoje zadanie, i spełnia je wyśmienicie.

11-02-15 01:30
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

"Rzuć na PW adres, wyślę ci ten karmelowy :D Wszyscy tu są spokojni, ba, mnie wręcz coraz bardziej ta sytuacja bawi :D"
Mnie też, ale są inne formy zabawy, bardziej integracyjne. A co do popcornu to wolę nie podjadać przed snem. Szczególnie przed tymi świadomymi snami. Mam małą prośbę weźcie wypiszcie co według was jest tymi dobrymi cechami. Bo może co niektóre bym doszlifował :D

Btw. Mam już 0% ostrzeżeń :jupi:
11-02-15 01:32
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-02-15 01:30)Venesard napisał(a):  Trzeba było pograć dłużej, choć przypuszczam że po prostu były dla ciebie za trudne :P A jednak preferuję gry typu Gothic, The Elder Scrolls, Drakensang, Risen za naprawdę klimatyczny świat, postacie, i fabułę która leniwie toczy się do przodu wciągając jak najlepsza książka. To bieganie między obozami ma spełniać swoje zadanie, i spełnia je wyśmienicie.

JA czaję, że to się podoba i nic do tego nie mam. Mnie to nie jara, ale niczyj problem poza mną samym. W każdym razie umiem wyczuć klimat w takich grach ogarnąć dlaczego się podobają itd. spoko.
Umiem też jednak wyczuć kiedy ktoś nie tworzy gry tylko kroi stertę z gotowców, które zrobił ktoś inny.

@Adrapnikram: Dobra cecha ? Masz w pierwszym poście.
Chcesz więcej. Stosuj się do 1 zestawu i rób kolejne gry. Kolejne ukończone własnoręcznie gry z własnymi mechanikami to najlepsza cecha. Nawet proste mechaniki, ale własne mają większą potęgę z świetną fabułą niż zdobienie czyjejś gry własną fabułą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 01:42 przez X-Tech.)
11-02-15 01:40
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Przeczytałem dwa posty na pierwszej stronie i trzy na ósmej...
Więcej nie chce mi się czytać, ale troszkę mnie coś zirytowało.

Po pierwsze:
Iksiu, co ty pierdzielisz, że cRPG mają dobrą mechanikę? O_o
Podaj mi choć jedną taką grę na PC (no bo na konsolach jest jedna taka - Dragon's Dogma).
cRPG cechują się nieliniowością i otwartym światem. Poza tym nic tak naprawdę nie mają.

Po drugie:
Venesard, nie żebym miał coś do ciebie, więc nie odbieraj tego jako jakiś atak... ale gdzie ty widziałeś dobrą fabułę w cRPG? Zrobienie dobrej fabuły która nie jest liniowa to ogromne wyzwanie, którego nikt z większych firm się nie podejmie, bo się nie opłaca. Scenariusz, który jest zaskakujący i naprawdę dobry, a może się w każdym momencie zmienić przez nasze decyzje to coś okrutnie trudnego do napisania. Sam kiedyś chciałem zrobić taką "krótką" grę z czymś takim, więc wiem jak coś takiego wygląda. W cRPG nigdy nie chodziło o fabułę, więc naprawdę nie wiem gdzieś ty widział dobrą fabułę w cRPG...

A no i jeśli ktoś tu powie, że "można zrobić dobry scenariusz nieliniowy bo The Walking Dead" to niestety, ale się myli. TWD nie jest nieliniowe, sprawia tylko takie wrażenie.

A teraz tak bardziej ogólnie:
Widzę, że iksiu wpycha tutaj wszystkim, że fabuła jest najważniejsza czy coś... w sumie nie wiem, bo czytałem tylko 2 jego posty, jeśli się mylę to wybaczcie.
W grach zawsze była (i będzie) najważniejsza mechanika. To ona tworzy grę, bez niej to nie gra, tylko książka. Grę tworzy gameplay - dobra grafika i fabuła to tylko dodatek do tego, który może sprawić, że będzie to jeszcze lepsze. Sam osobiście uważam że wszystkie aspekty w grze powinny być równie ważne i równie dobrze zrobione, ale jednak zawsze to mechanika powinna być podstawą gry.

Troszkę offtopowo, ale cały ten temat taki się zrobił :P
11-02-15 01:41
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Temat się nie zrobił offtopowy lepiej ogarnij, ale nie 2 pierwsze strony, ale 3 ostatnie, a najlepiej wszystko, ABY NIE BYĆ zbyt offtopowym ;P xd

Mechanika jest podstawą w grach fabularnych o tym było pisane w ostatnich stronach. Nawet w rmie jest podstawą mechanika fabuła może pogłębiać wrażenia z samej rozgrywki (mechaniki) o tym pisałem.

kocham System Shock 2 i Deus EX gry w widoku first person zręcznościówki logiczne z elementami rpg tak by je nazwał, ale one są podpięte do crpg i raczej nie dla fanów crpg. Mechaniki przemyślane, zręcznościowo/logiczne - SS2 ukończyłem 3 razy, a Deus EXa co najmniej raz. Nie polecam nikomu, bo to gry w widoku fps, a ja jestem fanem cyberpunkowych rzeczy również, a w rmie bardziej siedzimy w klimatach fantasy, naprawdę szalonych fantazji. Ziemi się nie trzymamy.

Co do świetnej fabuły to ja nie pamiętam, która gra ma świetną fabułę od czasu Final Fantasy 7, Metal Gear Solid 1 itd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 01:55 przez X-Tech.)
11-02-15 01:44
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Adrapnikram napisał(a):Btw. Mam już 0% ostrzeżeń :jupi:
Hip hip, hurra! Gratzy :D

Dobre cechy?
-Kreatywność tworzenia w oparciu o dostępne materiały.
-Umiejętność pisania dialogów.
-Umiejętność stworzenia spójnego uniwersum dla gry, niewziętego "z dupy".
-Nie uleganie schematom i presji "znawców" usiłujących narzucić grze taki kształt jaki oni by stworzyli, a tworzenie według własnego pomysłu i wyobrażenia.

Gra powinna odzwierciedlać pomysł który powstał w głowie twórcy. Jeśli twórca nie jest programistą, nie zna się na algorytmach (które jakby nie patrzeć również są potrzebne przy operowaniu zdarzeniami), a ma pomysł w głowie i gotowe materiały pod ręką, to wcale nie jest gorszy od tego co zrobi całą mechanikę gry od podstaw. Każdy jest dobry w czymś innym. Dobrego twórcę cechuje umiejętność wykorzystania tego co ma pod ręką oraz tego co potrafi sam wnieść.

Viuu, dobra fabuła w cRPG? Chociażby z ostatniej chwili, Dragon Age Inquisition. Poza tym ciężko oceniać obiektywnie fabułę, jednemu przypadnie do gustu, innemu nie. cRPG również może mieć dobrą mechanikę, kompletnie nie rozumiem skąd twój wniosek.

11-02-15 01:51
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS