Cechy twórcy
Aktualny czas: 06-09-26, 00:45 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

To była dobra przygoda. Dziękujemy!
Po wielu wspólnych latach Ultima Forum przechodzi w tryb archiwalny.
Zostawiamy je tutaj takim, jakie stworzyliśmy je razem,
z tysiącami postów, projektów, porad, skryptów i wspomnień.
Dziękujemy każdemu, kto był częścią Ultimy.

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Cechy twórcy

(11-02-15 01:51)Venesard napisał(a):  
Adrapnikram napisał(a):Btw. Mam już 0% ostrzeżeń :jupi:
Hip hip, hurra! Gratzy :D

Dobre cechy?
-Kreatywność tworzenia w oparciu o dostępne materiały.
-Umiejętność pisania dialogów.
-Umiejętność stworzenia spójnego uniwersum dla gry, niewziętego "z dupy".
-Nie uleganie schematom i presji "znawców" usiłujących narzucić grze taki kształt jaki oni by stworzyli, a tworzenie według własnego pomysłu i wyobrażenia.

Gra powinna odzwierciedlać pomysł który powstał w głowie twórcy. Jeśli twórca nie jest programistą, nie zna się na algorytmach (które jakby nie patrzeć również są potrzebne przy operowaniu zdarzeniami), a ma pomysł w głowie i gotowe materiały pod ręką, to wcale nie jest gorszy od tego co zrobi całą mechanikę gry od podstaw. Każdy jest dobry w czymś innym. Dobrego twórcę cechuje umiejętność wykorzystania tego co ma pod ręką oraz tego co potrafi sam wnieść.

Viuu, dobra fabuła w cRPG? Chociażby z ostatniej chwili, Dragon Age Inquisition. Poza tym ciężko oceniać obiektywnie fabułę, jednemu przypadnie do gustu, innemu nie. cRPG również może mieć dobrą mechanikę, kompletnie nie rozumiem skąd twój wniosek.

nasz złodziejaszek skryptów na rozgrywkę klepie się po plecach i zaczyna bawić w dawanie rad no no no. XD Wcześniej Adrapnikram chciał sobie zrobić self-klepanko xd

Twórca który kseruje gotowe mechaniki nie tylko nie jest twórcą, ale jest złodziejem, bo przeciez już było pisane, że jak ktoś nie robi mechaniki to jakby w ogóle gry nie robił. Gry to mechanika. Jeśli ktoś kradnie gotową mechanikę z innej gry to nie tworzy tylko jest złodziejem xd Np: Quake 3 w Unreal Engine XD Rzeczy, które znajduje twórca książki z tego co ma pod ręką to długopis i kartka, a twórca gry to najwyżej zasoby graficzne, dźwiękowe i muzyczne, a nie sam kod gry np: Quake 3, bo to że ktoś podmieni grafiki w takim Quake 3 nie sprawi, że robi inną grę tylko robi plagiat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 02:00 przez X-Tech.)
11-02-15 01:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

X-Tech, zejdź ze mnie. Ty narzucasz innym swoje poronione opinie, ja swoją opinię wyraziłem i nie zamierzam nikomu jej narzucać. I nie nazywaj mnie złodziejem, bo nigdy nim nie byłem i nie jestem. Kto ci dał prawo obrażać moją godność osobistą? Równie dobrze mogę cię nazwać matkoje*cą i się co do tego upierać bo taką mam ochotę.

Poza tym napisz coś nowego, kolejny raz się powtarzasz. Czy przypadkiem nie robisz w postach Ctrl+C, Ctrl+V?

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-02-15 02:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Czy wy nie rozumiecie ze takie tematy jak ten powstaja po to zeby X-tech mial co robic caly dzien? Przeciez on swoja opinie (jak kazda) zmieni za miesiac i powstanie odwrotny temat o tym, ze fabula jest najwazniejsza a mechanika ssie x d
ten prowokacyjny ton tylko ma was kusic do odpisania. Normalnie lykacie wszystko jak pelikany
11-02-15 02:01
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@vENESARD: Nie. Ręczna robota. Nie kopiuje. Kod świeży klepany. Przecież ja udowodniłem już 3632623 razy że jesteś złodziej, a nie twórca. XD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 02:02 przez X-Tech.)
11-02-15 02:02
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Ani razu nie udowodniłeś, chyba w swojej główce matkoje*co :)
Masz rację Noruj, w tematach X-Techa nawet nie można wyrazić własnej opinii by nie zostać zjechanym za to że jest inna niż jego. Znikam stąd, szkoda mi czasu na ten temat.

11-02-15 02:03
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-02-15 02:01)noruj napisał(a):  Czy wy nie rozumiecie ze takie tematy jak ten powstaja po to zeby X-tech mial co robic caly dzien? Przeciez on swoja opinie (jak kazda) zmieni za miesiac i powstanie odwrotny temat o tym, ze fabula jest najwazniejsza a mechanika ssie x d
ten prowokacyjny ton tylko ma was kusic do odpisania. Normalnie lykacie wszystko jak pelikany

Moim zdaniem ty śledzisz temat cały dzień, żebyś miał co robić, ale najgorsze że mało z niego zrozumiałeś. Cały czas piszę o tym, że w grach podstawą jest mechanika, a w grach rmie fabularnych najważniejsza jest fabuła i o tym tu piszemy. Bez podstawy czyli mechaniki nie ma gry.

(11-02-15 02:03)Venesard napisał(a):  Ani razu nie udowodniłeś, chyba w swojej główce matkoje*co :)
Masz rację Noruj, w tematach X-Techa nawet nie można wyrazić własnej opinii by nie zostać zjechanym za to że jest inna niż jego. Znikam stąd, szkoda mi czasu na ten temat.

Dowodem jest twoje demo, do którego linki pousuwałeś zlepek skserowanych mechanik innych osób oblepiony paroma zdaniami tekstu i tyle z twojego tworzenia gry. Tona bugów i 5 minut biegania między stołami. Udostępnij link skoro ja tu jakieś dowody ukrywam wg. ciebie. Sam ukrywasz usuwając link do demo złodziejaszku. Nie pisz takich bezpodstawnych tekstów do mnie. Przecież ostatnie stony tematu udowodniły , że bez mechaniki nie ma gry nawet Viuu to potwierdza skoro jej nie zrobiłeś a nazywasz siebie twórcą gier to ją skroiłeś więc jesteś złodziejem. Mam dowód . Proste. A ty masz jakiś żeby rzucać takie durne oskrażenia ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 02:09 przez X-Tech.)
11-02-15 02:05
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

OFFTOPIC

Od teraz biernie śledzę ten temat, głupota założyciela mnie przerosła :D
PS. Sprzedaję popcorn, tanio.

11-02-15 02:09
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Głupota kiedy nie wiesz co napisać cię przerasta. Tak jedz popcorn, ale chyba mózg już od tego ci nie urośnie....Sprzedawaj popcorn, bo mózgu już raczej nie sprzedasz ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 02:12 przez X-Tech.)
11-02-15 02:11
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

(11-02-15 02:03)Venesard napisał(a):  Ani razu nie udowodniłeś, chyba w swojej główce matkoje*co :)

Właśnie o to chodzi. Jakby się z tobą zgodził to temat by się skończył, a tak (sprawdziłem) od 20 ciągiem 5 godzin napieprzania tych samych bzdur, dlatego wlasnie nie moze sie z nikim zgodzic ( a to tez robi cecha typa-egocentrycka xD)
trzeba chyba sie fest nudzic. Nastepnym razem nie odpisuj, albo napisz raz i nie karm trolla.
PS. widzisz? Znowu wjazd na twoją grę żebyś tylko odpisał. On wie ja to działa, jak się oddalasz to wysuwa wielkie działa.xD
11-02-15 02:12
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Zaraz. Wszyscy kumaci zrozumieli o czym tu pisałem i się z tym zgadzają. Noruj to tylko prowokator lubi dorzucać ognia do oliwy i vice versa natomiast Venesard próbuje bronić swojego honoru robiąc z siebie popcornowego głupka, ale o so chodzi tak poza tym ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 02:14 przez X-Tech.)
11-02-15 02:14
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS