Cechy twórcy
Aktualny czas: 06-09-26, 00:49 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

To była dobra przygoda. Dziękujemy!
Po wielu wspólnych latach Ultima Forum przechodzi w tryb archiwalny.
Zostawiamy je tutaj takim, jakie stworzyliśmy je razem,
z tysiącami postów, projektów, porad, skryptów i wspomnień.
Dziękujemy każdemu, kto był częścią Ultimy.

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Cechy twórcy

(11-02-15 00:11)Germillios napisał(a):  Tylko, że skrypt nie stworzy za ciebie świata twojej gry, nie napisze jej fabuły, nie narysuje map ani nie stworzy postaci, które mają w niej występować. To jest wyłącznie wytwór wyobraźni autora tej gry.

Świat gry i fabuła to suchy tekst. Bez mechaniki rozgrywki nie ma gry. Całą resztę można sobie poczytać najwyżej. W mechanikę sobie pograsz w teksty i opis świata już nie. Nawet do gry Tennis można dopisać tak niesamowitą fabułę i postaci, ale to właśnie tennis stanowi rozgrywkę i jest grą, a nie tekst i bez tennisa nie ma gry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 00:23 przez X-Tech.)
11-02-15 00:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Nie mam bólu dupy o to że przypisałeś mnie do jakiejś wyimaginowanej grupy istniejącej w twojej wyobraźni, bo mnie po prostu nie obchodzi co o mnie myślisz. Germillios ma rację, wszystkie skrypty i mechanizmy stanowią jedynie suchy szkielet, tak naprawdę mapy, historia i postacie tworzą grę. Ty też popełniasz plagiat, czy wszystkie grafiki oraz dźwięki w twoich grach były stworzone od podstaw przez ciebie? Nie.
Znowu robisz to co robisz zawsze gdy brakuje ci argumentów: wjeżdżasz na mój projekt. Żałosne lekko :)

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-02-15 00:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Znów nie myślisz logicznie i nie wiesz co napisać to piszesz o swoim projekcie z wielkim bólem d*y. W fabułę i w dialogi się nie gra tylko w mechanikę. Każdy z IQ większym od 40 dobrze rozumie co napisałem powyżej na podstawie przytoczonego przykładu z tennisem. Analogia. Gra Tennis na nesa, oraz Mario Tennis na Game Boya. To drugie opiera się na rozgrywce jaką jest Tennis tak ? Dodano do tego trochę dialogów i treści, ale w żadnym wypadku jeśli wytniesz z Mario Tennisa - Mario nie zostanie nic z gry, bo przecież rozgrywka to Tennis, a nie tekst i dialogi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 00:31 przez X-Tech.)
11-02-15 00:28
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Liczba postów: 7

X-Tech, gra jak Tennis to tak, ale Tennis to nie jest rpg, a w rpg nawet przy najlepszej mechanice rozgrywki, ale przy słabej choćby fabule, szybko by mi się odechciało grać. Gra świetnie wygląda, można cuda robić, ale poza tym nie ma nic do zaoferowania i szybko się znudzi.
11-02-15 00:30
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Nie mam bólu dupy o mój projekt, bo nie mam mu nic do zarzucenia.
X-Tech napisał(a):W fabułę i w dialogi się nie gra tylko w mechanikę tak.
X-Tech napisał(a):Świat gry i fabuła to suchy tekst.
Ktoś tu się tak upierał że fabuła dla niego jest najważniejsza w grach RM. Jeśli tak naprawdę uważasz, to co ci przeszkadza jak ktoś zmontował mechanikę gry?

11-02-15 00:31
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-02-15 00:31)Venesard napisał(a):  Nie mam bólu dupy o mój projekt, bo nie mam mu nic do zarzucenia.
X-Tech napisał(a):W fabułę i w dialogi się nie gra tylko w mechanikę tak.
X-Tech napisał(a):Świat gry i fabuła to suchy tekst.
Ktoś tu się tak upierał że fabuła dla niego jest najważniejsza w grach RM. Jeśli tak naprawdę uważasz, to co ci przeszkadza jak ktoś zmontował mechanikę gry?

Po to, żeby ludzie nie kradli gotowych rozgrywek, które zrobiły inne osoby i kłamali, że zrobili grę tylko skupili się na fabule i na jej podstawi obmyślili rozgrywke. Proste, bo rm jest do gier fabularnych, a nie kradzieży skryptów ruby i układania ich w stos i oprawiania tekstem.

(11-02-15 00:30)Germillios napisał(a):  X-Tech, gra jak Tennis to tak, ale Tennis to nie jest rpg, a w rpg nawet przy najlepszej mechanice rozgrywki, ale przy słabej choćby fabule, szybko by mi się odechciało grać. Gra świetnie wygląda, można cuda robić, ale poza tym nie ma nic do zaoferowania i szybko się znudzi.

Gra ma do zaoferowania właśnie dzięki mechanice. Gdyby była samym tekstem i dialogami to nie była by gra tylko książka. Do rpg można stosować różne mechaniki, ale dopóki występuje ich tworzenie mówimy o tworzeniu gry , a nie książki. Przykładowo na podstawie książki powstała gra Wiedźmin co nie ? Jak możesz mówić o powstawaniu gry jak rozgrywkę wstawisz i jej mechanikę gotową z innej gry to przecież jest plagiat i złodziejstwo, a nie tworzenie gry. Przykładowo Quake 3 z fabuła wiedźmina (książki) Co jeśli ktoś na podstawie tej książki chce sobie zrobić swoją grę ? Dopóki nie kseruje mechaniki z gry wiedźmin to mówimy, że tworzy grę na podstawie książki Wiedźmin, a nie kradnie mechanikę z gry Wiedźmin i ją plagiatuje. Proste. Gra to mechanika i nie da się temu zaprzeczyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 00:45 przez X-Tech.)
11-02-15 00:34
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Liczba postów: 7

X-Tech napisał(a):Gra ma do zaoferowania właśnie dzięki mechanice. Gdyby była samym tekstem i dialogami to nie była by gra tylko książka.

Mechanika gry jest ważna, ale grze, która nie ma własnej historii, nie pomoże nawet najlepsza mechanika. Włączysz ją, zobaczysz tą całą mechanikę i całe granie się kończy, bo nie ma nic więcej do zrobienia.
11-02-15 00:41
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Bez mechaniki nie ma gry. Dzięki mechanice masz zasady walki i całej gry i całą resztę rzeczy, które możesz robić w grze bez mechaniki taka "gra" była by tylko samym tekstem do przeczytania i nic by się w niej nie robiło. Byłaby to książka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 00:50 przez X-Tech.)
11-02-15 00:43
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

X-Tech, przeczysz sam sobie...

11-02-15 00:45
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

A tu gdzie logika ? Wyjaśnij, bo czegoś nie zrozumiałeś najwyraźniej. Tak. Zamotałeś się. Obczaj jeszcze raz post, do którego się odnosisz xd
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 00:48 przez X-Tech.)
11-02-15 00:46
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS