Cechy twórcy
Aktualny czas: 06-09-26, 00:49 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

To była dobra przygoda. Dziękujemy!
Po wielu wspólnych latach Ultima Forum przechodzi w tryb archiwalny.
Zostawiamy je tutaj takim, jakie stworzyliśmy je razem,
z tysiącami postów, projektów, porad, skryptów i wspomnień.
Dziękujemy każdemu, kto był częścią Ultimy.

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
Germillios Offline
*

Liczba postów: 7

RE: Cechy twórcy

No więc ja mówię, że mechanika gry jest ważna. Ale ja chce wiedzieć, dlaczego walczę z tymi przeciwnikami i po co tam idę. Bo inaczej to nie ma sensu i grę równie dobrze można odłożyć.

I zgadzam się z Venesardem, czytając twoje posty miałem wrażenie, że uważasz fabułę za bardzo ważną w grze.
11-02-15 00:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Bez mechaniki nie ma rozgrywki. Fabuła pogłębia wrażenia z rozgrywki dlatego mówimy o grach fabularnych, a nie książkach w rmie. SZACH MAt.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 00:57 przez X-Tech.)
11-02-15 00:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Nie ma szach mat. biggrin Bez mechaniki nie ma rozgrywki. Ale bez fabuły dla mnie nie ma żadnych wrażeń z gry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 01:01 przez Germillios.)
11-02-15 01:00
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Jak to nie ma. Jak wrzucisz sobie 2zł do automatu z grą to sobie pograsz mimo, że to nie ma fabuły. Jak sobie wrzucisz 2zł do antykwariatu to sobie najwyżej poczytasz. Szach i Mat po raz 2
11-02-15 01:02
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Ale X-Tech, zdecyduj się, gadamy o grach w rmie i ogólnie o rpg czy gadamy w ogóle o wszelkich grach. biggrin Bo w grze wyścigowej potrzebuję dobrej rozgrywki i tam nie trzeba mi fabuły, tylko chce się fajnie pościgać, dobre trasy, dobre auta i dobrze to sklejone, to wszystko. Ale w rpg, jeśli nie ma fabuły, to co ja mam właściwie robić? Brak dobrej historii to nudy, co, nasz bohater z choinki się urwał czy co?
11-02-15 01:09
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Przecież w rpg prawie nie ma fabuły. W Crpg fabuła jest zwykle usprawidliwieniem do ubijania mas wrogów na popapranych mechanikach stanowi tylko usprawiedliwienie w większości wypadków. Inny przykład to MMORPG syf total fabuły brak to już w ogóle zgroza. CO innego jrpg tu fabuła wiedzie prym, ale mechaniki nie są zbyt popaprane ZALEŻNIE od gry ale również występują.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 01:12 przez X-Tech.)
11-02-15 01:11
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

"Bez mechaniki nie ma rozgrywki. Fabuła pogłębia wrażenia z rozgrywki dlatego mówimy o grach fabularnych, a nie książkach w rmie. SZACH MAt."

Yyy... Kogo szachowałeś? Bo chyba nikt nie przeczy słowom które cytuje oprócz terminu z szachów.
Każdy z was pisze o czymś innym a jak wreszcie obraliście temat mechaniki to każdy ma takie same zdanie a i tak gadacie i dyskutujecie żeby udowodnić kto ma z was więcej racji. A wszyscy są tego samego zdania. Ale bawcie się dalej ja nie przeszkadzam
X załóż temat o wszystkim taki kompletny offtop i niech tam sobie wszyscy piszą, bo zjechaliście z tematu jak Małysz ze skoczni. Nie piszecie o cechach twórcy tylko o tym czy można coś wklejać czy nie, i co jest ważne w grach. No i poniekąd zaczeliście grać w szachy XD
ONTOP
Cechy (dobrego) twórcy:
- Pracowitość
- Branie dobrego przykładu z innych gier (nie kopiowanie fabuły itd.)
- Robienie dla siebie mając na uwadze rady userów
- Nie spinanie się z tworzeniem danego etapu gry
- Ułatwianie sobie tworzenia ciężkich dla nas kawałków
- Wnoszenie do gry autorskich grafik, muzyki, skryptów itp. (ale to niekonieczne)
- Dokładność
- Rozplanowanie (tworzenia)
- Cierpliwość
- Skłonność do poprawiania
- i wiele wiele innych

"Przecież w rpg prawie nie ma fabuły."
Chyba w twoich rpg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 01:15 przez Adrapnikram.)
11-02-15 01:13
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Tu się z tobą nie zgodzę, X-Tech. Crpg również może mieć świetną fabułę, jest ona po prostu prowadzona inaczej niż w jrpg, a różnica polega głównie na braku liniowości. Nie jesteśmy także zmuszani do nieustannego postępu w fabule. Nie udawaj znawcy crpg, bo mało w takie gry grałeś. MMORPG też może cechować się klimatycznym światem i dobrą fabułą, tylko trzeba umieć odpowiednie znaleźć.

Adrapnikram dobrze prawi, polać mu. Chyba że woli popcorn :ehe:

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-02-15 01:16
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-02-15 01:13)Adrapnikram napisał(a):  "Bez mechaniki nie ma rozgrywki. Fabuła pogłębia wrażenia z rozgrywki dlatego mówimy o grach fabularnych, a nie książkach w rmie. SZACH MAt."

Yyy... Kogo szachowałeś? Bo chyba nikt nie przeczy słowom które cytuje oprócz terminu z szachów.
Każdy z was pisze o czymś innym a jak wreszcie obraliście temat mechaniki to każdy ma takie same zdanie a i tak gadacie i dyskutujecie żeby udowodnić kto ma z was więcej racji. A wszyscy są tego samego zdania. Ale bawcie się dalej ja nie przeszkadzam
X załóż temat o wszystkim taki kompletny offtop i niech tam sobie wszyscy piszą, bo zjechaliście z tematu jak Małysz ze skoczni. Nie piszecie o cechach twórcy tylko o tym czy można coś wklejać czy nie, i co jest ważne w grach. No i poniekąd zaczeliście grać w szachy XD
ONTOP
Cechy (dobrego) twórcy:
- Pracowitość
- Branie dobrego przykładu z innych gier (nie kopiowanie fabuły itd.)
- Robienie dla siebie mając na uwadze rady userów
- Nie spinanie się z tworzeniem danego etapu gry
- Ułatwianie sobie tworzenia ciężkich dla nas kawałków
- Wnoszenie do gry autorskich grafik, muzyki, skryptów itp. (ale to niekonieczne)
- Dokładność
- Rozplanowanie (tworzenia)
- Cierpliwość
- Skłonność do poprawiania
- i wiele wiele innych

Nikt tu nie zjechał z temu. Nadal piszemy o tym samym. Chodzi o usprawiedliwienie dla Venesarda, że niby fabuła to ma być rozgrywka, ale tak naprawdę nie jest rozgrywką. NATOMIAST to co ty napisałeś to właśnie offtop, bo piszesz coś żeby siebie po plecach poklepać.

(11-02-15 01:16)Venesard napisał(a):  Tu się z tobą nie zgodzę, X-Tech. Crpg również może mieć świetną fabułę, jest ona po prostu prowadzona inaczej niż w jrpg, a różnica polega głównie na braku liniowości. Nie jesteśmy także zmuszani do nieustannego postępu w fabule. Nie udawaj znawcy crpg, bo mało w takie gry grałeś. MMORPG też może cechować się klimatycznym światem i dobrą fabułą, tylko trzeba umieć odpowiednie znaleźć.

Adrapnikram dobrze prawi, polać mu. Chyba że woli popcorn :ehe:

Tym bardziej w crpg podstawą jest mechanika, bez niej nie ma ciekawego prowadzenia gry. Fabuła jest tu raczej dodatkiem. Pograłem w kilka - najlepsze dla mnie miał mechanikę, która mnie zajarała.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 01:19 przez X-Tech.)
11-02-15 01:17
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

X-Tech napisał(a):Pograłem w kilka - najlepsze dla mnie miał mechanikę, która mnie zajarała.
No teraz to już jesteś kompletnym hipokrytą, jeszcze całkiem niedawno zarzekałeś że nie tkniesz ŻADNEGO crpg'a na dłużej niż 10 minut bo ci się rzygać chce na widok pustej mechaniki bez fabuły.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-02-15 01:21
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS