Gry konsolowe czy Pcowe ?
Aktualny czas: 06-09-26, 01:41 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

To była dobra przygoda. Dziękujemy!
Po wielu wspólnych latach Ultima Forum przechodzi w tryb archiwalny.
Zostawiamy je tutaj takim, jakie stworzyliśmy je razem,
z tysiącami postów, projektów, porad, skryptów i wspomnień.
Dziękujemy każdemu, kto był częścią Ultimy.

Odpowiedz 
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Argumenty.

Uważam, że gry konsolowe są o wiele lepsze, a gry na PC to w większości totalny chłam. Argumenty:

W grach na konsole występuję checkpointy zamiast możliwości zapisu gry w każdym momencie. Przechodząc kolejne fragmenty dostajesz wyzwanie, a nie męczenie rozgrywki na cheatach w postaci zapisu w dowolnej chwili.

Gry na konsole mają lepszą konstrukcję. Od razu zostajemy wrzuceni w rozgrywkę bez żadnych zabijających klimat dupereli jak miliony ustawień.

Są skonstruowane w oparciu o grywalność. Etapy/sektory itd. Zamysł rozgrywki jest ogólnie bardziej przemyślany i konkretny i wyraźny. To są naprawdę gry, w których wygrywasz i odczuwasz satysfakcję z trudu kiedy osiągasz kolejne postępy. Gry na konsole posiadają dużo elementów, które oceniają twoje umiejętności w grze. Na PC to nie ma żadnego sensu, bo grasz na czeacie w formie zapisu gry w dowolnym momencie. Kiedy grasz na cheatach to tak jakbyś nie grał w ogóle.

Dlaczego gry na PC są gorsze:

Możliwość zapisu w każdej chwili w grach na pc zmienia grę w granie na god mode czyli na cheacie na nieśmiertelność to powoduje, że rozgrywka nie ma żadnego sensu, a gra nie stanowi wyzwania i naprawdę daleko takiemu programowi do miana gry. Taka gra nie jest już grą, ale spacerniakiem czy zabawką z cheatem na god mode.

Gry na PC mają gorszą konstrukcję od strony grywalności spowodowane to jest możliwością zapisu gry w każdym momencie zamiast podziału gier na wyraźne sektory stanowiące jakieś wyzwania gry na PC to przede wszystkim zapychadła stawiające na ilość dodawanych bzdur zamiast na jakość. W grach na PC przeważnie nie ma wyrazistości, ale jest natłok wszystkiego i chaos brak jakiś wyraźnych granic stanowiących o wyzwaniu dla grającego.

Gry na PC prawie nie mają żadnego klimatu. Tony ustawień i problemów sprzętowych, oraz brak odczucia zagrożenia i wyzwania sprawiają, że w trakcie gier nie odczuwamy napięcia. Oglądamy szereg przewijających się obrazków, podziwiamy grafikę, ale co z tego skoro konstrukcja gier na PC jest po prostu kiepska i nastawiona na emanowanie grafiką, a nie grywalność.

Oczywiście są wyjątki jak konsolowe gry na PC, ale i one posiadają wiele wad charakterystycznych dla gier na PC jak np: zapis w dowolnej chwili co zabija sens rozgrywki. Uogólniając gry na PC w większości to crap produkowany jako zapychacz czasu, a nie realne gry, które można nazwać wyzwaniem czyli grą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-14 19:40 przez X-Tech.)
10-05-14 19:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Gry konsolowe czy Pcowe ?

[Obrazek: 6201-gta-iv-xbox-update.jpg]
"Gry na konsole mają lepszą konstrukcję. Od razu zostajemy wrzuceni w rozgrywkę bez żadnych zabijających klimat dupereli jak miliony ustawień." :ehe:
Nie w każdym przypadku jest to prawdą...chyba że mówisz o Pegasusie.

Trochę uogólniasz. Ostatnio widziałem dosyć przemyślany filmik o tym, czemu gry na konsole i same konsole stają się coraz gorsze i niepotrzebne.
https://www.youtube.com/watch?v=XSA5jKr_ZOU <- w ingliszu

Większość gier z konsoli przeniesione na PC zachowują zapisywanie przy checkpointach. Przykładem jest Dark Souls 2. smiles
A co do problemu z niektórymi grami, to się zgodzę, ale o wiele łatwiej coś takiego naprawić kupując nowe części niż np. czekając na konsolę z nowej generacji bo FPS są za niskie. :roll:
Co do klimatu, zależy. Konsole mają swój urok, może to magia kontrolera, czy inna magia.

Nigdy nie pomyślałbym żeby grać w Mass Effect na PC, a na Xboxie360 mam kupę radochy. mrgreen Nie jestem pewien, na czym to polega.
Myślę, że klimat można zachować podłączając kontroler do komputera. :lol2: A co do klimatu, to dodatkowo pograj sobie w Amnezję. Jak dla mnie jedna z najbardziej klimatycznych gier, oczywiście jednym z jej uroków jest niepewność co do tego, co się stanie.

Są gry które produkuje się na PC które są słabe. Są też gry na konsole które są słabe. Zależy od firmy i od tego, w co grasz. smiles

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-14 21:49 przez Yoroiookami.)
10-05-14 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

Liczba postów: 46

Ten spór jest bezsensu i tak nic z tego nie wyniknie.
10-05-14 21:54
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

W temacie piszę oczywiście o grach, które są uznawane za dobre.
Magia konsoli polega na jej prostocie i konstrukcji gier na konsole. Zwykły pad i zaczynasz granie. Zagłębiasz się w samą grę, a nie w sprzęt dlatego tak, pegasus, nintendo i kolejne playstation są zawsze dobrą rozrywką, bo używasz ich do grania i niczym więcej się nie martwisz. Utożsamiasz te maszyny z zwykłem zagłębieniem się w grę. To jest magia.

Używam pada od psx i emuluję gry na PC, ale muszę szczerze przyznać, że to nie jest to samo. Te gry coś jednak tracą. Musisz uruchamiać emulator/konfigurować. Musisz przede wszystkim włączać PC, ale zostaje konstrukcja rozgrywki konsolowa, a samo używanie pada daje dużą namiastkę grania na prawdziwej konsoli + daje więcej frajdy niż granie w oryginalne gry z PC przynajmniej w moim wypadku....i tu sprowadzamy się do punktu, że w biednym kraju większość będzie emulować konsole na PC.

Co to za filmik. To PC umiera. Nie opłaca się na niego tworzyć gier. Za duże piractwo. Zdanie jakiegoś samozachwycającego się youtubera nie ma większego znaczenia. W krajach, w których zarabia się normalne pieniądze ludzie kupują normalnie gry i preferują granie na konsoli. Gry to coś ekskluzywnego. Kto ma kasę i tak woli kupić gry na konsole niż na PC, bo konsola jest czymś prostym i bezpośrednio związanym z samą grą. Tam gdzie jest bieda piractwo rządzi to dlatego pewna grupa osób będzie preferować PC, bo łatwo na niego zdobywać piraty.

ralfek napisał(a):Ten spór jest bezsensu i tak nic z tego nie wyniknie.
Z takich postów nic nie wynika.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-14 22:07 przez X-Tech.)
10-05-14 21:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

Heh, X-Tech, mam zupełnie odwrotne zdanie na ten temat niż ty ;) Ale to zapewne dlatego, że dużo dłużej gram i poznałem znacznie więcej gier niż ty :seivoth: Albo masz abstrakcyjną definicję "dobrych gier"

Problem konsoli polega na jej konstrukcji i prostocie gier na konsole. ;) I że gry praktycznie same się przechodzą.

Edit: Zapomniałbym - FPSy na padzie... [Obrazek: TqWXADy.gif EOT] EOT

PS. Leci Eurowizja... ;|
http://demotywatory.pl/4333639/Nie-wazne...-przegraja
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-14 23:14 przez BeVoo.)
10-05-14 22:28
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Mi to bez różnicy, jeśli gra jest fajna.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
10-05-14 23:53
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

Ja wolę gry na PC niż na konsolę.
Dlaczego?
Bo nie mam konsoli :c

I taka prawda, że komputer jest popularniejszy i lepszy od konsoli, dlatego więcej gier wychodzi na PC. Chociaż jak grałem u znajomych na konsoli to... miała swój urok.
Jakbym miał teraz 4 lata to wolałbym konsolę, bo wtedy miałem tylko Pegasusa ;p
11-05-14 00:14
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Ja gram od 94.

FPSY i strategie to mały ułamek wszystkich rodzajów gier.

No cóż moja definicja gry to stawiać problemy przed graczem i wyzwalać ryzyko, które może doprowadzić do przegranej w zarysowanych sekwencjach. To muszą być nieustanne próby w wyraźnych sektorach.Tylko takie twory mogę śmiało nazwać grami.

Jeśli zapisujesz sobie co chwila nie podejmujesz żadnego ryzyka. To jest w takim układzie zabawka do bawienia się, a nie wyzwanie. Taki twór dla mnie trudno nazwać grą, ale łatwiej interaktywną zabawką, w którą po prostu się bawisz dla różnego rodzaju efektów, które wypróbowujesz dla zabawy.
11-05-14 00:17
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 274

Konsole lepsze choćby pod tym względem, że aby pograć nie trzeba sprawdzać zbytnio wymagań sprzętowych.
Przykład:
Kupuję gre na PS3, przychodzę do domu i odpalam gierke.
Kupuję grę na PC, i widzę że pc nie spełnia wymagań.
I wpierw trza sprzęt dostosować.
*To jest najgorsze*

PS. Jeśli chodzi o trudność gry, zgadzam się z X-Tech'em. Ale nie zapominajmy iż nie dotyczy to wszystkich gier xd
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-14 00:39 przez ADI.)
11-05-14 00:37
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

(11-05-14 00:17)X-Tech napisał(a):  Jeśli zapisujesz sobie co chwila nie podejmujesz żadnego ryzyka. To jest w takim układzie zabawka do bawienia się, a nie wyzwanie. Taki twór dla mnie trudno nazwać grą, ale łatwiej interaktywną zabawką, w którą po prostu się bawisz dla różnego rodzaju efektów, które wypróbowujesz dla zabawy.

Wiesz, nikt ci nie każe zapisywać co chwilę. A na konsole też są cheaty - już wystarczy wspomnieć o niesławnym GameGenie.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
11-05-14 01:22
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS