Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 16:04 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Otóż, nazwałeś ludzi piszących w tym temacie i broniących quick save'a ułomnymi. Nie wykręcaj się, obrażasz ludzi, twoje słowa nie idą w próżnie.

Otóż ja grałem w masę gier z savepointami i bardzo często było to zupełnie mijające się z celem gry. Najczęściej w przypadku jrpgów. W wielu jrpgach mamy długie dungeony, które są wypełnione LOSOWYMI walkami, które często trwają wiele minut, do tego jest mnóstwo zagadek - walka w jrpgach to strategia, a nie zręczne palce. Savepointy mijają się z celem, bo śmierć w przypadkowej walce przez np czynnik losowy (jakis status) skutkuje powtarzaniem tych samych rzeczy jeszcze raz. Np. 1h dungeona.
Własna wygodna też jest ważna, bo normalni ludzi grają dla rozrywki. Każda zmiana w grze skierowana na wygodę gracza jest OK - bo gry mają bawić, a nie irytowac. Jeśli chcę skończyć grę to ją kończę i mam w dupie jakieś savepointy.
Robienie gier banalnych to jest inna para kaloszy, bo dowolny save to opcja, a nie mus. Nikt nie każe ci zapisywać co chwilę - możesz to robić kiedy tylko chcesz.
Wniosek jest jeden, ty nadal możesz grać na zasadzie savepointa, ale ciebie denerwuje to, ze ktos inny ma czelnosc grac wedlug wlasnego uznania, a nie twojego xD To jest dowod twojej megalomanii

PS
Ostatnio grałem w grę z savepointami Darkwing Duck i używałem save state'a. To już chyba przestępstwo??
02-09-14 15:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

@Deuce/Viuu: Temat był genialny. Mogę przymknąć oko na to że 3/4 postów waszych to było w kółko to samo. wałkowanie, że quicksave się przydaje, bo wchodzi pies, bla, bla, bla, bo dom się palii. Fakt to jest wygodne i się przydaje i przyznaję to ja, ale przeważnie psuje sens gier. M.innymi dlatego większość nowych gier na PC tak wygląda, bo są robione na granie z doskoku bez większego udziału mózgu.
Viuu nie popisuj się już pokazałeś klasę na Opactwie - racja ma być po twojej stronie, albo wyzwiska i grozisz banem, ale nieważne temat jest o TYM, a jak ktoś coś do mnie ma to niech pisze na PW, a nie spamuje w temacie. Widzicie Noruj napisał dlaczego nazwał mnie x-głąbem i doszliśmy do porozumienia j.w. ale nie od tego jest ten temat. Ten temat jest od save skupmy się na save.

@Noruj:
Ułomnymi ? Napisałem, że gry z quicksave są dla ułomnych. Przecież to jest prawda. Rozwinięcie jest poniżej.

Dungeony w Jrpgach wymagają strategii i podejścia zaplanowanego już wcześniej - tu chodzi o odpowiedni ekwipunek i zasoby/skille/doswiadczenie, które głównie decydują wcześniej o skuteczności w Dungeon dlatego są save pointy, aby juz mniej wiecej na poczatku dungeon stwierdzic czy dajemy rade koksom. Tak mnie wkurza, że ktoś sobie korzysta z quick save, a ja się męczę myśląc jak przejść dany fragment od a-z bez cheatowania natomiast granie z quick save jest zwyczajnie nudne i pozbawione celu poza samym przewinięciem całej gry do końca bez powtarzania czegokolwiek.

Jeśli grasz na quick save w Duck Tales/Darkwind Duck jesteś cheaterem ja w to gram na pegazusie przed tv i nie ma żadnego cheatu tego rodzaju.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 15:32 przez X-Tech.)
02-09-14 15:24
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Nie żeby coś, ale akurat w jRPG savepointy to świętość i powinny być zawsze.
Zazwyczaj te gry wcale nie są trudne, a jeśli przegrasz często możesz wziąć "RETRY" ew. tracąc użyte itemy. Jak przegrasz to tylko twoja wina, a więc ponieś tego konsekwencje.
Mogę się zgodzić tylko z faktem że starsze gry miały zbyt rzadko te savepointy i że LOSOWE WALKI TO ZUO!!!

Iksiu, pozwól że spróbuję udawać że tego nie przeczytałem.
Poziom twojej głupoty właśnie przekroczył poziom z którego potrafię się jeszcze śmiać... teraz zaczyna mi być ciebie troszkę żal. Może jeszcze nie za późno na lekarza?

Poza tym mówiłem już, nikt ci tam nie groził banem, swoje wyciągnięte z dupy (inaczej już nie mogę) historyjki wciskaj rodzicom czy komuś jak będziesz prosił żeby ci internetu nie odłączali.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
02-09-14 15:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Nie wiem czy kiedykolwiek zrozumiem z jakiego powodu zakładasz te wszystkie tematy, moje posty były na temat i nie obraziłem nikogo z powodu niepodzielenia mojego zdania, fakt uwielbiam gry na NES ale ich długość była znacznie krótsza od teraźniejszych gier, jeżeli miałbym przejść Turoka czy inną współczesną grę w jeden dzień, to skończył bym jak po czytaniu lektur, czytasz bo musisz, czytasz szybko i bez zrozumienia bo goni cię termin.

Przy gierkach na nesa przejście gry zajmowało co najwyżej parę godzin, obecne gry nie są tak krótkie, trzeba czasem zapisać, wyjść na dwór i przemyśleć gdzie przykładowy skarb może być ukryty, następnie wrócić, wczytać i z radością odkrywać następne zagadki.
To samo tyczy się RPG, jak grałem za małego w Gothica to nieraz korzystałem z tzw "quick save" bo jakieś potwory obecnie były za trudno do zabicia i potrzebowałem czasu na przemyślenie.

Możesz mnie obrażać z powodu wieku, przekonań czy czego sobie tam zażyczysz, ale pamiętaj mnie to za bardzo nie ruszy, moim celem na Ultimie jest czytanie wszystkiego związanego z RM i pomaganie innym.

*A co do wieku, jeżeli naprawdę masz więcej lat niż ja, to nie chce dorastać...

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 15:38 przez Deuce.)
02-09-14 15:36
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Viuu, niektóre jRPG są nieźle wyważone jeśli chodzi o savepointy, ale nigdy nie jest tak, że coś to świętość i musi zawsze być, bo to jest prawda w stylu X-techa. Różne gry są i czasem savepoint się nie sprawdza.
Przecież jak siedzimy w dungeonie i X-tech zauważył, że chodzi o strategie i ekwipunek to nic nam nie daje quick save, więc nie rozumiem skąd to oburzenie. Przecież jak mamy słabą strategie/kiepski lvl/eq to i tak musimy wyjść z lochu i się odpowiednio przygotować. To jest właśnie fajne w jrpg
02-09-14 15:39
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Viuu: Viuu znowu to samo. Zapatrzony na siebie narcyz z klapkami nie powiem gdzie. Obraża kiedy nie ma argumentów, a jego posty brzmią jak jego własna autobiografia. Viuu jeśli obrazem tego co ty wypisujesz nie jest wystarczającym to całe Opactwo, na którym zbierasz ofiary bana na Ultimie , które dostały za głupotę to chyba ja mało wiem. Pisz mi wrzuty na PW skoro masz nadal ból za napisanie prawdy o tobie parę postów wczesniej. Widać jak to na ciebie zadziałało.

@Deuce: Deuce, a ja grałem w rpgi, w których były savepointy, bo grałem na konsolach, a nie w pcowy syf, który zabijały quicksave i przeważnie przez to towarzyszył im ułomny design gier jako całości. Grałem w konsolowe RPGI i powalały grywalnością i wymogami myślenia, a to co znalazłem na pca z pcowych rpgów dla mnie okazało się niegrywalnym zabijactwem czasu dopychaniem statów w bezmyślny sposób. Dorastanie nie ma nic wspólnego z moją wiedzą o projektowaniu gier do tego to bez mojej szkoły nie dorośniesz nawet za 20 lat, więc radzę się skupić.

@Noruj: Noruj no właśnie dlatego piszę o Savepointach jako zalecie w grach rm głównie, że to wymaga myslenia od gracza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 15:45 przez X-Tech.)
02-09-14 15:43
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Z "świętością" celowo przegiąłem :P
Nic nie zmieni tego że to jaki jest model zapisu w grze jest tylko i wyłącznie zależne od zamysłu twórcy.
Bawi mnie w sumie fakt że mamy tutaj zupełnie odwrotną rolę.
W mojej poprzedniej dyskusji z iksiem on mówił że nie powinno być w grach tak że wszędzie jest zloopowana muzyka w tle i kłócił się o to.
Na koniec stwierdził że jest to zupełnie zależne od wizji twórcy.
Teraz zaś sam próbuje negować istnienie czegoś takiego jak wizja twórcy i wpycha wszystkim swój tok myślenia xD
O ironio.

-Edit-
No teraz już widać po co był ten cały temat. Chyba tylko po to by iksiu mógł się podbudować.
Wysłucha opinii każdego a później wyśmieje ją i obrazi każdego kto ma inne zdanie.
Następny temat będzie o czym? Jakiś teaser zarzucisz? Bo w tym temacie wyśmiałeś już tych co miałeś a i jeszcze "uzasadniłeś" swojego bana na opactwie nawet.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 15:48 przez Viuu.)
02-09-14 15:44
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Bardzo proszę administrację o zamknięcie tego jakże sympatycznego tematu. :ehe: Nie widzę tu niczego konstruktywnego, ani wartego uwagi. Wasza "dyskusja" zakończyła się w chwili rzucania mięchem we wszystko co się rusza. :shock:

Nie, żebym nie lubił mięcha...

Zawsze możecie się wyzywać na GG. :taktak: Mają tam ładne emotki. Serio, polecam. :roll:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
02-09-14 15:45
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Yoroikami: ZAMKNIĘCIE tematu, w którym 2/3 posty są wartościowe NA SWÓJ SPOSÓB i tematu, który sprawił, że na forum pojawiło się paredziesiąt postów na dzien to zabójstwo na forum na którym ostatnio pojawiały się 3-4 posty na dzień. Czyli co się dzieje ? Jeden user rozkręcił forum jak karuzelę, a więc działa.

Viuu: Plotkuj i spiskuj to twój jedyny skill. Pogrążasz się jako admin opactwa.
(02-09-14 15:44)Viuu napisał(a):  Na koniec stwierdził że jest to zupełnie zależne od wizji twórcy.

Od początku twierdziłem, że to zależy od wizji twórcy. Kontynuuj na pw. Jesteś naprawdę zdesperowany skoro próbujesz publicznie kogoś obrażać/gnoić wyciągając brudy z innego forum, na którym autentycznie zostałeś zgaszony, a jedyne co miałeś na obronę to groźbę bana i wyzywanie od debili ludzi, którzy twierdzili, że muzyka w grach nie musi być lopowana - nazywałeś błędem nie lopowanie muzyki w grach, a ludzi którzy twierdzili inaczej wyzywałeś. Co za desperacja.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 15:53 przez X-Tech.)
02-09-14 15:48
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Dzięki za zakończenie tego bezsensownego tematu, ale i tak powstanie nowy pewnie jeszcze bardziej niezrozumiały.

@X-Tech a ty znowu
-pcowy syf
-ułomny design gier
po co obrażasz wszystko i wszystkich ??

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
02-09-14 15:49
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS