Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 15:51 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

xd

Ja w to często gram podpinam snesa do TV. Gra wymiata.
Widzisz, ale autosave/savepoint dzielą gry na jak to nazywam pojedynki szachowe, w których nie da się cheatować quicksavem. Trzeba wyćwiczyć etapy, aby zdołać je przejść tak jak zawodników w szachach, a nie quicksaveami próbować do skutku na chybił trafił, aż się uda wygrać kolejne to głupota, bo w tym wypadku myślenie i kombinowanie gdzieś zanika. To żadna satysfakcja. A jak ktoś wie jak grać, ale boi się że przegra to jest zwyczajnym oszustem quicksaveując.

Nie mam czego podać ? Ja nie mam czasu przeglądać teraz cały temat czytać naście stron. Na każdy post daje kontry, a że ktoś nie akceptuje czasem przykrej prawdy o save to już jego sprawa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 20:48 przez X-Tech.)
02-09-14 20:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Ty myślałeś że ja miałem zamiar wyciągnąć od ciebie skrót? XD
Dragon Kamilo mnie zrozumiał ty też ale udajesz głupiego. A może nie musisz udawać?
Dajesz kontry ale w tym przypadku kontry to nie argumenty ale argument. Lejesz wodę. Tak jakbyś pisał bardzo złą rozprawkę. Piszesz argument - przykład z PC. Piszesz argument - przykład z SNESA. Piszesz argumet - przykład z szachów (w dodatu niepoprawny i nie możesz przyjąć tego do wiadomości). Naucz się dyskutować. Sztuka dyskutowania to podawanie argumentów a nie przykładów.
A co do szachów i gier. W nieliczne gry (elektryczne) gram, góra 3 razy. I gdy gram w grę jedną grę która ma np. 3h i mogę przegrać pod koniec i nic nie mogę z tym zrobić ("zaleta" autosava), gra traci dla mnie sens i nie zagram w to drugi raz bo mam życie i nie na wszystko mam czas (szczególnie jeśli chodzi o granie 2,5 h tego samego co przed chwilą).
No chyba że to strategia, ale tam raczej są savy i autosavy (co nie jest argumentem dla nikogo) po przejściu poziomu (Stronhold i Slatters). Mimo zastosowania quicksavów, da się przegrać czyli nie daję to opcji god mode.
02-09-14 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

SMW ma genialny ten system autosave.
W jRPG sprawdzają się save pointy - które mimo wszystko pozwalają nieco się poprawiać, co jest niemożliwe przy jednorazowym autosave np zapisujemy grę, wbijamy level i znowu możemy zapisac grę w tym samym miejscu, a np w mario (w SMW można te same poziomy przechodzić kilkakrotnie) zapisujemy idziemy zebrać kwiatka/liścia, pozbierac monety na nowe zycia i zapisac już nie możemy (chyba że coś przeoczyłem, ale w SMW chyba tylko raz na jedno miejsce wyświetlał się autosave) - to jedyna różnica.

Zapis w każdej chwili bez żadnych ograniczeń może ułatwić przechodzenie gry - ale X-Tech bez przesady nie każdy kto gra w takie gry musi od razu tak wykorzystywać tą opcję, a przy okazji to wina gracza że twórcy tak zrobili? Więc nie obrażaj innych ze grają w gry które ich interesują bez względu jaki mają save.

Aż mnie kusi wkleić tu twoją dawną wypowiedź:
Twoja ocena dema ToE2 http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=...&start=105
Cytat:Wspaniała gra ! Jakaś świetna muzyka jest w walkach. Ta muzyka to jakieś cudo.
Totalny relaks i hipnoza za sprawą grafiki muzyki i postaci i animacji i dialogów. To jakaś manipulacja. lol Wszelakie scenki rozpoczynają się filmowo często od skupienia uwagi na jakimś niepokojącym widoku na początku np: nietoperz na tle księżyca. Nie mogę się oderwać od tej gry. Bardzo podoba mi się postać tej przywódczyni jest taka charyzmatyczna i silna i ładna (kogoś mi przypomina )! Wszystko w tej grze robi na mnie ogromne wrażenie, ale znalazłem buga. Rozpoczęła się walka. Kiedy walka się skończyła wróciłem na mapę jako niewidzialny. Ten bug występuje po walce z tą wiedźmką w zielonej chustce na lewo od łucznika na polanie. Buczek do minięcia jeśli się umiejętnie sejwuje. Póki co walki nie powtórzę z tą wiedźmą, ale również z jej sąsiadem łucznikiem. Po walce z nim ekran zrobił mi się czarny. Po za tymi buczkami... Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem i cieszę się każdym szczegółem kiedy gram w tę grę. Walki są naprawdę wciągające, a atmosfera gry wylewa się w każdym calu. W trakcie walk nie raz towarzyszy nam napięcie, a bonus w postaci uzupełnienia paska hp przy zdobyciu lewela pozwala na ryzyko. To strzał w dziesiątkę. W końcu mam przyjemność pograć na taktycznym systemie w rpgmakerze. To o wiele ciekawsze i dające większe możliwości przeżycie niż zwykły system rpgmakera. Naprawdę świetnie są rozwiązane te walki i pomysły na inteligencję przeciwników.
Te smaczki i wszelakie dekoracje, oraz dodatki i wszelakie opisy w trakcie i po wygranych walkach dające szczegóły strategiczne - to lubię. Wracam do grania w to cudo.
Podkreślenia dodałem sam XD

Ta wspaniała gra ma zapisywanie kiedy chcesz - ty cheaterze XD

I też jest to właśnie plus takiego zapisywania (szczególnie w makerze) łatwo jest wtedy unikać bugów popełnionych przez twórcę.

Graliście kiedyś w polskie demons legacy (chyba najlepsze demo na polskiej scenie zaraz po ToE2), tam są save pointy i kupe bugów, przejść ta grę bez ciągłego zapisywania jest trudno nie dlatego że jest trudna, ale dlatego że jak będziesz miał pecha to się zablokuje przez buga przy rozpoczynaniu walki, ew źle postawiony teleport itp. A gdyby było ciągłe sejwowanie to jak ktoś jest przyzwyczajony sejwować co 2 minuty to bugi mu nie straszne XD - tak jak ty postąpiłeś w ToE
02-09-14 21:07
"Pomógł" przyznał(a): Soul
X-Tech Offline

@Adra: Nie próbuj mnie obrażać tylko dlatego, że nie zrozumiałeś tego co pisałem wcześniej, bo w tym momencie sam siebie obrażasz. quicksave dają opcję god mode taką samą jaką ma Christopher Lambert w nieśmiertelnym czyli regenrację do stanu na moment przed śmiercią. W grach podzielonych na życia dają nieskończoną liczbę żyć itd.
Strategie to jak pojedynki szachowe, a nie gry dla debili. W strategiach na konsole robi się save po zakończeniu misji. Graczy PCowych uważa się za debili to dodaje im się quick, aby poprawiali każdy ruch i taka gra nie ma sensu.

@DK:

Zacytowany fragment z podkreślonym tekstem świadczy, że masz sporo czasu żeby szukać na mnie jakiegoś haka. Owszem komentarz jest sprzed kilku lat, ale wtedy jeszcze nie byłem aż takim znawcą, aby rozumieć w pełni wadę tego systemu mimo wszystko praktycznie każdy mój projekt jaki zrobiłem jeszcze nim to napisałem opiera się na quick save, a więc już wtedy wiedziałem już jaka jest prawda w grach i praktycznie większość w tamtym czasie i do dziś - autorzy porządnych gier i hiciorów czy to konsolowych czy rmowych lecą na savepointach/autosave.
Nie ma usprawiedliwienia dla zabugowanych gier, których nie chce się naprawić twórcom.
Syf to syf.

Co sądzę o zapisach raz na zawsze w skrócie na blogu:
http://kibelrpgmakera.blogspot.com/

....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 22:03 przez X-Tech.)
02-09-14 21:52
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

X-Tech widzę że ty nadal swoje, nawet nie wiedziałem że prowadzisz tak bardzo kulturalny blog, zdradź mi ile masz lat bo rozpiera mnie ciekawość w jakim wieku będę obrażał wszystkich dookoła jak stary dziad, pisząc ten wpis na blogu przyznałeś się do tego co pisały osoby w tym temacie.
Liczy się tylko toje zdanie, jeżeli ktoś ma inne to jest nikim, według ciebie zapis to cheat i tak ma być, a jak się nie zgodzę to jak mnie nazwiesz ?
-oszustem, naiwniakiem, głupcem czy masz jakieś inne określenia na osoby które nie myślą jak ty ?

Nie wiem czy jestem pierwszy, ale twoje zachowanie jest irytujące, po co ci temat skoro znasz odpowiedź, sam dobrze wiesz że i tak tylko twoje zdanie się liczy.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 22:16 przez Deuce.)
02-09-14 22:14
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Macie buga na forum przy pisaniu szybkich odpowiedzi - posty nie zawsze się dodawają, a już na pewno nie gdy ktoś se dopisuje/edytuje wiadomość podczas gdy ktoś inny pisze - wexcie to poprawcie bo mnie zaraz coś strzeli.

X-Techku nie szukałem na ciebie haka - mam po prostu dobrą pamięć - a twoją wypowiedź na temat mojej ulubionej RM gry po prostu pamiętałem.

I na pewno gdyby zagrać w inne twoje gry był by tam sejw non stop. No dobra w 8-bit queście jest save point i dobrze bo co innego rozwaliło by ta grę. No ale właśnie, mam tez dobra pamięć do bugów i pamiętam ile to razy twoja gra wywaliła mnie do windowsa bo ktoś użył utworków modułowych i power mode. I wiem chciałeś nawet to naprawić, no ale wiesz że audieremony nie jest jedynym patchem do RM na muzykę, sa jeszcze inne (np disharmony), których nie wypróbowałeś. No i o ile jak gra cie wywaliła przed poziomem do windowsa można było wczytać to o tyle gdy cię wywaliła po (trudnym) poziomie to nerwica mogła wziąć. Więc nie wytykaj innym tego czego sam nie robisz - bo sam masz zabugowaną grę której nie poprawiasz.
Syf to syf.

XD 0.000001 sekundy - to chyba nie możliwe osiągnąć taką dokładność XD podczas zapisywania gry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 22:26 przez Dragon Kamillo.)
02-09-14 22:20
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Deuce: Moje zdanie ma niewielkie znaczenie. Gry mówią same za siebie. Jeśli ktoś ma coś dodania odnośnie zapisów w grach to spoko np: Aki coś dodał, ale jeśli post wygląda na obronę jaśnie cheaterów korzystających z quick save to faktycznie się powtarzają i dają słabe wymówki na cheatowanie.

@DK: Moja gra bugów nie ma. Bugi ma Power Mode. Nie jestem jego autorem. Nic na to nie poradzę wiem, że ten program robi bugi dopiero po fakcie. Mogę jedynie zrobić wersję gry bez tego syfu, bo sama gra błędów nie posiada, które psują rozgrywkę - Power Mode rozwala działanie interpretera w rpgmakerze. To jest naprawdę kiszka ten PM. Syf to syf jak napisałeś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 22:29 przez X-Tech.)
02-09-14 22:24
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Ja nie bronię nikogo, ale aż mnie trafia jak czytam taki twój blog gdzie widać tylko słowa
lamusy, dla debili i cały czas ograniczasz się do obrażania każdej osoby stosującej SAVE od oszustów czy ograniczonych.

Normalnie jak byś dostał paranoi, według ciebie wszyscy szukają wymówki na cheatowanie.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 22:31 przez Deuce.)
02-09-14 22:30
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Mój blog pisze na temat gier i sposobu zapisu w nich wyjaśnia dokładnie dlaczego zapisywanie za pomocą quick save jest ułomne i jest cheatem.Krytykuje gry, które to stosują i wyjaśnia ich głupotę względem gier z autosave/savepoint only.

http://kibelrpgmakera.blogspot.com/

...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 22:38 przez X-Tech.)
02-09-14 22:36
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Dobra X-Tech to nie zapisuj skoro ci tak to przeszkadza i tak w tym temacie widać, że nie masz życia (50 postów na 2 dni) więc możesz sobie grać w 2 dni non stop w gierkę byle by nie zapi yyy cheatować. Z tego co widzę w swoim ulubionym unreal cheatujesz - oj nie ładnie, idź się wyspowiadać XD

I nikt ci nie kazał używać PM, a normalny gracz stwierdzi że to twoja gra ma bugi bo co go obchodzi jakiś PM

Poleciały mi przez ten kaszaniasty system forum już trzy posty mam dość, X-Tech niech se robi co chce ja ma to wszystko głęboko gdzieś, powiedziałem co chciałem i na tym koniec.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 22:47 przez Dragon Kamillo.)
02-09-14 22:42
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS