Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 15:51 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

(18-11-14 18:50)Venesard napisał(a):  Szczerze - jeśli to ma być takiego rodzaju aktywność, to niech X-Tech pisze sam do siebie, bo mnie to już powoli męczy i coraz mniejszą mam ochotę się tu udzielać, jak większość. A ty X-Tech, pierdoło, nawet ostatnio w temacie gdzie ktoś poprosił o skrypt na walkę zamiast pomóc (czym utrzymałbyś się w kategorii działu i tematu) zacząłeś chamsko wyśmiewać że osoby które nie potrafią sobie programować robią gnioty, a następnie wychwalać innego makera. Mieszasz się w swoich wypowiedziach, raz mówisz tak, raz srak, a ostatecznie wychodzi z tego jeden wielki tron z gówna na którym zasiadasz.

Jedynym gównem na którym siedzę są osoby, które spamują mi w tematach. Nie rozumiem jak można chcieć się wypowiadać spamem w tematach jeśli dana osoba nie ma nic do powiedzenia. To temat o zapisach a ty póki co jesteś tu największym spamerem, który jak napisałeś zasypuje go gównem.

Pisz kłamstewka. W temacie pomocy napisałem, że w makerze 2k3 te rzeczy o które proszono są od razu po drugie napisałem że dla mnie sensowna prośba o pomoc to proszenie o porady w zrobieniu absa. Tak uważam że osoby które robią gry w całości na gotowcach robią gnioty, bo przecież nie pierwszy raz gram w gry na rma przede wszystkim ze sceny rm ze świata. Żeby robić gry trzeba mieć trochę zdolności do myślenia aby stworzyć te gry. Osoby, które sobie radzą i robią same na zdarzeniach czy to największe świry biegania okrężną drogą - w ruby. Z tego co ogarniam to osoby, które opierają się w większości na gotowcach z ruby robią gnioty i to nie ja je produkuje także ode odlep się. Owszem są osoby, które dodają sobie jakieś tam dodatki z ruby do gier np:pixelmovement i inne bzdury jak np: formaty dźwięku , ale jeśli opierają na takich gotowcach w wiekszosci rozgrywkę (jak absy i inne systemy rozgrywki) - na ruby skryptach których nie zrobili gry tak kojarze tylko gnioty.

P.S. nie trzeba programować w rmie wystarczy myśleć.

Chcesz robić gierki to rób przecież ja zachęcam do robienia gier. Może zaskoczysz i zlepisz na gotowcach coś dobrego ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-14 19:34 przez X-Tech.)
18-11-14 19:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

@X-Tech
W moim temacie o kwestii skryptowania też wychwalałeś RPG Makery 2000 i 2003, z powodu czego musiałem zamknąć temat.
I jeszcze jedno.
KAPLOWEY

@#{temat}
Powiedziałem to tu już raz, ale powiem jeszcze raz, żeby mniej cierpliwym oszczędzić szukania postu z tym.

Nie narzędzie jest złe, tylko ten, który go używa. Zapis w dowolnym miejscu jest tylko narzędziem. Prawdziwym problemem jest ten, kto z niego korzysta.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
19-11-14 11:26
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Wychwalałem rmy 2k i 2k3 ponieważ zdarzenia, które posiadają i 2k i 2k3 pozwalają robić wszystko szybciej ( pozostałe rm też posiadają zdarzenia szczególnie dobrze działają zdarzenia w vx ace) Ty zamknąłeś temat bo się nie mogłeś pogodzić że ludzie na zdarzeniach ze swoimi grami wymiatają.

Kto używa cheata ? Twórcy gier, aby cheaterzy dali radę z ich grami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-14 22:29 przez X-Tech.)
19-11-14 22:24
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

@X-Tech
Cytat:Wychwalałem rmy 2k i 2k3 ponieważ zdarzenia, które posiadają i 2k i 2k3 pozwalają robić wszystko szybciej ( pozostałe rm też posiadają zdarzenia szczególnie dobrze działają zdarzenia w vx ace) Ty zamknąłeś temat bo się nie mogłeś pogodzić że ludzie na zdarzeniach ze swoimi grami wymiatają.
Zamknąłem, bo siałeś offtop. Temat był o kwestii skryptowania. Skoro jesteś taki mocny, to śmiało. Odejdź od RPG Makera i spróbuj zrobić coś w Game Makerze, nie używając języka programowania, który TAM jest straszny. I miałem powiedzieć administacji, żeby odblokowali, ale nie zrobię tego, bo ty nadal tu siedzisz.

Cytat:Kto używa cheata ? Twórcy gier, aby cheaterzy dali radę z ich grami.
Jeśli wyznajesz jakiś monoteizm, to odstąp od wiary, którą wyznajesz, bo ci ona nie służy. Już oddział położniczy w szpitalu zepsuł ci oczy, a ty ciągle się upierasz, że tylko ty masz rację.

I na koniec jeszcze tylko jedno chcę ci powiedzieć.

KAPLOWEY

@#{temat}
Zapisy to tylko narzędzie pozwalające na przejście gry bez potrzeby siedzenia nad nią cały dzień. Samo w sobie nie jest żadnym oszustwem. Nawet, jeśli to jest szybki zapis. Problemem jest ten, który go używa. Jeśli będziecie domagali się o twórców gier, żeby wywalili z gier możliwość zapisywania tylko dlatego, że ktoś obok was, używa zapisów w sposób kwalifikujący się jako cheat (z powodu czego ma zakaz udziału w turniejach dla graczy, a przynajmniej może już mieć taki zakaz), to w końcu sami zostaniecie bez gier, wskutek czego jeszcze bardziej się stoczycie. Już grający w "Mega Mana" narzekali na późniejsze części, niż jedynka, że są za łatwe i co się stało? "Mega Man & Bass" jest tak trudna, że normalny gracz nie da rady jej przejść, pomimo tego, że są tam zapisy po ukończeniu lokacji. Twórcy mogliby się pokusić nawet, żeby pozwolić na zapisywanie gry w dowolnym momencie, kiedy gracz nie przechodzi żadnego etapu. Ale obawiam się, że jeśli X-Tech nie przestanie piać, że zapisywanie to oszustwo, to w końcu nawet amatorscy twórcy gier przestaną je tworzyć. A poza tym "Two Worlds" nawet, jeśli jest zapis w dowolnym miejscu, nie da się przejść, nie używając czarów. Z resztą nie zdziwi mnie, jeśli zaczną wychodzić tak długie gry, że aby je ukończyć, trzeba będzie nad nimi siedzieć wieczorami, a nie będzie w nich możliwości zapisania gry, ani żadnego systemu haseł.

20-11-14 16:50
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

quick save to cheat dla uposledzonych, aby najcieńsze jednostki były w stanie przechodzić gry. Tak jest bez wyjątku w grach od zawsze. Quick save to takie dopasowanie automatyczne poziomu cienizny gracza przywilej dla najcieńszych graczy.

Zamknąłeś bo nie miałeś argumentów okazało się, że na zdarzeniach ludzie robią lepsze rzeczy niż sobie wyobraziłeś w ruby. Skrypty to też zdarzenia. Oto twój cały monoteizm. Mateusz myśli, że na zdarzeniach się nie programuje. ABSY, Menusy to nie skrypty to przecież wg. mateusza jakieś obrazki.

Wstawiajcie sobie zapis w dowolnym momencie. Zapis w dowolnej chwili czyli quick to tylko luźny sposób na unikanie wyzwań i ryzyka, które dają gry z punktami zapisu. Dla mnie gry to wyzwania. Bez wyzwań nie ma gier.

Nie Mateusz. Jak ktoś jest cieniasem to po prostu nie wydaje gierek. Taka jest różnica.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-14 17:58 przez X-Tech.)
20-11-14 17:47
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Quicksave z tego powodu nie pojawia się w grach na konsole, że do konsol nie daje się nawet klawiatury USB. Gdyby dano quicksave w grze np. na Xbox'a 360, na którym działają tylko urządzenia kontrolne kompatybilne z XInput (klawiatura się do nich nie zalicza), to gracz nieraz użyłby tego zapisu całkowicie przypadkowo. Co innego normalny zapis w dowolnym miejscu, którego można użyć jedynie z poziomu menu gry, do którego wchodzi się, pauzując grę.

Nie będę owijał w bawełnę. Gry uruchamiane na osławionym "pegazie" były dla dzisiejszego gracza nie do przejścia. Niektóre z nich były tak chamskie, że podobno ich twórcy jakby chcieli powiedzieć do gracza
Cytat:Nie umiesz grać. Zabieramy ci zabawki i przenosimy cię do innej piaskownicy, bo nie grasz tak, jak my chcemy.
. Dzisiejsze gry niekiedy przebaczają błędy. Choć nadal jeszcze tym, których "pegaz" trollował, ciężko jest po jakąś inną grę, niż "Icy Tower" sięgnąć. Weźmy na przykład takie "HTF Adventures Land" zrobione w Multimedia Fusion przez radela999. Bardziej podchodzi to pod "Mega Mana". Jednak w "Mega Manie" jak raz dotkniesz kolców, to od razu giniesz, podczas gdy w "HTF" kolce tylko cię lekko ranią. Albo "Contra". Komandosi giną od strzału w stopę, za to małe zwierzątka potrafią wiele wytrzymać. Dzisiaj,gdyby wykorzystać zapisy do kontynuacji, to gracz po utracie wszystkich żyć cofnąłby się do miejsca, w którym zapisał grę. Tam ponowiłby z wszystkimi życiami z momentu zapisu i inwentarz by mu się zresetował. To trochę w "Mega Manie" koszmar, że po utracie wszystkich żyć zostaje ci kilkazbiorniczków z energią i tylko one są do twojej dyspozycji, jak wybierzesz "Continue". Lepiej wybrać "END", wczytać grę od ostatniej planszy, po której ją zapisałeś (ponieważ akty to jedyne miejsca w grze, gdzie możesz chodzić, zapisu w dowolnym miejscu nie ma), i jeszcze raz wybrać to samo. W "Mega Man 8" można było zrobić coś takiego z zapisem, który Capcom walnął do tej gry.

25-11-14 14:28
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Na konsolach w 99% gier nie ma zapisów w dowolnym momencie bo konsole stawiają na rozgrywkę i wyzwania. Od zawsze to konsole służą za urządzenia przeznaczone do grania dlatego nie ma quick save bo jaki sens jest grać w gry i mecze jeśli każdy używałby cheatów. Tak to by było bez sensu gdyby konsole miały te same opcje co emulatory ich z pc z cheatem na save. Konsole to prawdziwa rozgrywka i ocena postępów i skilla, a PC to cheaterski syf w większości wypadków z wyjątkami wielu świetnych gier freeware jak shmupy i nie tylko, ale to stanowi z 1% gier na pca.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-14 16:54 przez X-Tech.)
25-11-14 15:57
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Gier na konsole, gdzie są zapisy w dowolnym miejscu są wyjątkami od reguły, że w grach zapis jest tylko po planszy. Na przykład NESowe RPG z Kuniem Kunem. Możesz praktycznie w każdym miejscu zapisać grę. Nawet w środku walki. Więc jeśli ktoś gra na emulatorze, to nie będzie musiał zapisywać na poziomie emulatora. Bo grę da się przejść bez Save-Scummingu. Emulator wspiera oryginalne mechanizmy zapisy gry (jeśli gra jakieś posiada), co w przypadku odchodzącego już w zapomnienie "pegaza" daje emulatorom NESa zdecydowaną przewagę nad Famiclonem. A zamiast zmuszać ludzi, żeby wbrew sobie próbowali przejść grę na emulatorze tak, jakby grali w nią na prawdziwej konsoli, wystarczy zrobić grę tak, żeby musieli zapisywać tylko, jeśli jest ona zbyt długa, żeby można było ją skończyć w 2 godziny. Niektórzy lubią bowiem włóczyć się po świecie i zwiedzać miejsca, do których twórcy gry pozwolili im się dostać, ale niekoniecznie trzeba do nich iść. Pamiętam jeszcze, jak w "Two Worlds" po wyeliminowaniu wrogów nie ruszałem sie dalej, tylko w pierwszej kolejności zbierałem ich ekwipunek, który mogłem w sklepie sprzedać i dostać za to dużo kasy. W czasach NESa w RPG dominowała walka turowa.

A co do gry tworzonej w RPG Makerze, to zapis w dowolnym miejscu zawsze można ograniczyć. Na przykład, że jeśli w grze gracz musi przechodzić wyzwania, żeby popchnąć fabułę dalej, to gra może mieć system, który całkowicie usunie opcję "Zapisz grę" z menu i przywróci ją, jak gracz już będzie poza wyzwaniem. W "Sonic Unleashed" czy "Super Mario 3D World" były "Hub Worldy", w których nic nie stało na przeszkodzie, żeby gracz podczas przebywania tam mógł zapisać grę w dowolnym miejscu i momencie, a nie mógł tego zrobić na przykład w środku aktu. Może ktoś w "Chrono Trigger" natknął się na podobny zabieg, ale w "Inuyasha: Juuso no Kamen" na PS2 w lokacji można było zapisać grę w dowolnym miejscu, gdzie tylko gracz znajdował się przy kocie, podczas, gdy na mapie świata gracz mógł zapisać grę, kiedy tylko chciał. W "Inuyasha: Secret of Divine Jewel" na NDS jedyną napotkaną przeze mnie możliwością zapisania gry była próba zapisu gry podczas przebywania na mapie świata. A Savestate'y emulatora niekiedy są pomocne. Szczególnie przy nowszych konsolach, emulatory których mają problemy z egzekwowaniem systemów zapisów gier ("VirtualBoy Advance" ma problemy ze stanem gry dla "F-ZERO Climax", podczas, gdy "Desmume" w ogóle nie radzi sobie z ładowaniem postępu w grze).

25-11-14 20:54
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Przewaga emu nesa nad nesem z punktu widzenia samej idei quick save i gier które w większości są grami z konsol a więc grami stawiającymi na grywalność i wyzwania a nie cheaty - jako oczywistego cheata to istny debilizm, który w oczywisty sposób potwierdza twoją głupotę w temacie, którą ciągle promujesz.

Na nes RPG i snes/PSX dominowała walka turowa, bo gry starały się zaoferować coś więcej niż pusta grafika - wymagały używania intelektu do walk, a nie durnego naparzania myszką jak w np: Diablo. Tak było także na snes psx/ps2 itd. Konsole to inna bajka - bajka gier, a nie świat cheaterów.

Save pointy są najlepszą formą ograniczenia zapisu w grze. Niezły jest też limitowana ilość zapisu do powiedzmy jednego na całą misję/quest.

Myślę, że prawdopodobnie i ten temat zostanie zamknięty za 24 godziny bo widzę że nikt już nie ma nic tu do dodania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-14 19:44 przez X-Tech.)
27-11-14 19:25
"Pomógł" przyznał(a):
DiePotato Offline

Liczba postów: 3

X-Tech napisał(a):wymagały używania intelektu do walk, a nie durnego naparzania myszką jak w np: Diablo. Tak było także na snes psx/ps2 itd.
Baldur's Gate - PS2
Diablo - PSX
Champions of Norrath - PS2
27-11-14 21:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS