Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 17:12 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

To są wyjątki i wyjątki w dodatku te dwa pierwsze poprzenoszone z pca - dla cheaterów. Ktoś coś doda wartościowego czy zamykać temat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-14 21:51 przez X-Tech.)
27-11-14 21:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
DiePotato Offline

Liczba postów: 3

Wyjątki, ponieważ pad nie jest przystosowany do tego typu gier. Dlatego też wymyślono całkowicie inne "systemy". Jak myślisz dlaczego taki Devil May Cry jest praktycznie niegrywalny na klawiaturze? Tak czy inaczej nie mam zamiaru pakować się w kłótnię, dlatego temat możesz zamykać xd
27-11-14 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Temat jest o zapisach a nie o tym na czym w co się gra. NA pc jest też masa gier na pada.
Piszę o tym, że na pc domeną gier jest cheat a na konsole nie niezależnie od tego czym się kieruje w danej gierce. Argument, że tylko dlatego że np: na pegazusa do grania jest pistolet to idiotyzm na usprawiedliwienie quick cheata tak samo jest z myszką na pc i klawiaturą.

Dobra ustawiam timer, bo piszecie bez sensu. 24 godziny do zamknięcia no chyba, że ktoś napisze jeszcze jakieś sensowne argumenty na temat form zapisów w grach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-14 22:38 przez X-Tech.)
27-11-14 22:15
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

"piszecie bez sensu"
O ironio!
Dla mnie to wogóle gry z zapisami są dla cheaterów. Bo dają god mod bo można cofać ile się chcę.
27-11-14 23:21
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(27-11-14 23:21)Adrapnikram napisał(a):  można cofać ile się chcę.

chyba w rozwoju...

A co do zapisów w grach to save point dzieli grę na wyzwania. Nie cofniesz się gdzie chcesz i o to właśnie chodzi, że nie poprawiasz błędów w trakcie etapu/rundy - nie oszukujesz względem innych.

Czas tyka to już chyba nieuniknione temat naprawdę zostanie zamknięty nic tego już raczej nie powstrzyma chyba że ktoś napisze coś arcyciekawego o zapisach. Pozostała ilość czasu jest w pierwszym poście.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-14 01:30 przez X-Tech.)
28-11-14 01:28
"Pomógł" przyznał(a):
DiePotato Offline

Liczba postów: 3

Moze i nie uwazam quick save za cheat, ale jest to spore ulatwienie. Osoby wiedzace o nim MOGA, ale nie musza uzywac go, wiec nie kazdy jest cheaterem. Na pewno quick w emulatorach, gdzie gry nie pozwalaja na taka funkcje jest oszustwem. Jednakze w takim np Dragon Age 3, gdzie dozwolony jest zapis w kazdym momencie (gram na PS4) jako funkcja cheatem raczej nie jest, a i sama gre przez posiadanie takiego gorsza bym nie nazwal.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-14 10:15 przez DiePotato.)
28-11-14 10:12
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

W emulatorach dodali quick save jak dla mnie z dwóch powodów:
- bo jest to łatwiejsze niż emulowanie oryginalnego zapisu z konsoli
- żeby ułatwić robotę tym co robią ripy z gier itp

A używanie tego co chwilę żeby poprawiać błędy jest oszukiwaniem. Ale ja do tego nic nie mam o ile osoba korzystająca z tego o tym wie i tego nie zataja. Bo jeśliby porównywać graczy, to więcej szacunku powinniśmy mieć dla tego który umie przejść całą grę bez cofania się za pomocą zapisu.
28-11-14 14:46
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Myśleliście kiedykolwiek, czym kontynuacje różnią się od zapisów?

Cóż. Kontynuacje tak samo, jak zapisy, cofają gracza do określonego przez twórcę gry miejsca, przy czym zapisy mogą cofnąć gracza dalej, niż kontynuacje. Ale w "Megaman 9" na przykład korzystanie z kontynuacji pogarsza szansę gracza, że bez stresu przejdzie grę. Otóż jeśli zginiesz gdziekolwiek, a zużyłeś jakiś zbiorniczek z energią, czy amunicją, to ten zbiorniczek ci się nie zwróci. A po utracie ostatniego życia i tak musisz przechodzić całą planszę od nowa, więc musisz mądrze planować, kiedy zapisujesz grę. Tym mądrzej, im mniej twórcy dali ci zapisów (a dokładniej miejsc na nie) do dyspozycji. Ponieważ w "Megamanie" po utracie życia nie odzyskujesz zbiorniczków, których użyłeś, by uniknąć śmierci (która i tak cię dopadła). Nawet, jak skorzystasz z kontynuacji, one ci się nie zwrócą. Z resztą dokładnie tak samo jest w "Mega Pony". Jeśli dojdziesz do bossa z wszystkimi czterema zbiorniczkami z energią i po tym, jak użyłeś ostatniego, on cię rozwali, sam kończąc tę walkę w chwili, kiedy jest ci na jeden cios, to niestety, musisz powtarzać całą planszę od nowa bez względu na to, ile żyć ci zostało. Magic Mare potrafi być takim koszmarem, jak się próbuje ją pokonać bez używania jej słabości. Toteż w takiej sytuacji lepiej jest próbować przejść cały etap bez utraty życia, a jak zginiesz, to po prostu wczytaj grę od miejsca, w którym ją zapisałeś. Choć wobec Generous Mare dobrą praktyką jest próbować zachować wszystkie Energy Tanki aż do samego jednorożca. A w życiu do każdej sytuacji masz tylko jedno podejście, więc nie ma, co się czepiać zapisów w grach, bo co innego życie, a co innego gra.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
28-11-14 15:35
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(28-11-14 14:46)Dragon Kamillo napisał(a):  W emulatorach dodali quick save jak dla mnie z dwóch powodów:
- bo jest to łatwiejsze niż emulowanie oryginalnego zapisu z konsoli
- żeby ułatwić robotę tym co robią ripy z gier itp

A używanie tego co chwilę żeby poprawiać błędy jest oszukiwaniem. Ale ja do tego nic nie mam o ile osoba korzystająca z tego o tym wie i tego nie zataja. Bo jeśliby porównywać graczy, to więcej szacunku powinniśmy mieć dla tego który umie przejść całą grę bez cofania się za pomocą zapisu.

W emulatorach dodają, bo:

Pcowi gracze to cheaterzy i najwyraźniej niepełnosprawni manualnie, a przynajmniej tak traktują ich twórcy emulatorów.

Quicksave pozwala jak to napisałeś ripować rzeczy z gier na bieżąco w locie.

(28-11-14 10:12)DiePotato napisał(a):  Moze i nie uwazam quick save za cheat, ale jest to spore ulatwienie. Osoby wiedzace o nim MOGA, ale nie musza uzywac go, wiec nie kazdy jest cheaterem. Na pewno quick w emulatorach, gdzie gry nie pozwalaja na taka funkcje jest oszustwem. Jednakze w takim np Dragon Age 3, gdzie dozwolony jest zapis w kazdym momencie (gram na PS4) jako funkcja cheatem raczej nie jest, a i sama gre przez posiadanie takiego gorsza bym nie nazwal.

A ja tak. Bo poprawianie wszystkiego w każdej chwili cheatem to oszustwo. Mogą ale nie muszą. O zapisach nie wiedzą 5 latki które nie potrafią czytać i odpaliły pc by sobie pouderzać palcami w klawiaturę, ale co mnie obchodzą debile tak ? Nie uwzględniam.

SSJ8: Bla, bla, bla.

Stoper trochę nagięliście i został spowolniony ale dłuższa cisza w temacie sprawi, że zostanie zamknięty bez ostrzegania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-14 17:08 przez X-Tech.)
28-11-14 17:00
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Może i osoba potrafiąca przejść całą grę bez cofania się (choćby jeden raz) bez użycia zapisów zasługuje na więcej szacunku, ale osoba zdolna tego dokonać, która miesza z błotem każdego, kto posuwa się do Save-Scummingu, jak dla mnie w ogóle nie zasługuje na szacunek. Taki tengu myśli, że jak on sam daje radę, to inni też muszą dawać radę, bo inaczej nie mają prawa żyć.

Zapis sam w sobie nigdy nie jest oszustwem, ale osoba, która używa go do oszukiwania, rzeczywiście oszukuje. O ile ingerencja w stan gry w jakikolwiek inny sposób, niż "zapisz/kontynuuj" jest już oszustwem (z resztą bardzo wyraźnie widocznym), to zapis może być tylko użyty do oszukiwania. Nigdy jednak nie jest oszustwem. Jednak w sytuacji, kiedy już został użyty do oszukiwania, ręka, która go użyła, nie jest taka czysta. Nie mówcie, że nie oglądaliście filmów o sztukach walki, bo to akurat pamiętam.
Cytat:Nie ma złych uczniów. Jest tylko zły nauczyciel.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
28-11-14 20:25
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS