Ale się zrobiła kłótnia

Chciałbym coś dodać
Po pierwsze, prawdziwe jechanie po Haxo, zaczęło się dopiero wtedy, kiedy w temacie z kanału Vlada,
http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=...&start=180 zaczął narzekać na to jak wszyscy sobie skaczą do gardeł. Potem Amel dorzucił swoje pięć groszy, przez co Haxo wstawił dość intrygujący komentarz. W konsekwencji ten komentarz został usunięty a Haxo dostał bana na rzekomo tydzień. Kiedy indziej wstawił post w temacie z grą The Sundered Eternity, na Gospodzie
http://tsukuru.pl/forum,/viewtopic.php?f...1&start=90 o rzekomym wykorzystaniu utworów muzycznych i grafik z Pogromcy Pustki I. Co wybuchło dość sporą dyskusją na Gospodzie i Diskordzie. Haxo chyba wtedy straszył nawet sądem, o ile dobrze pamiętam. Chyba dopiero wtedy zaczął się lekki hejt. A sam Haxo, przyrzekł sobie że już nigdy nie zajrzy na Gospodę. Była nawet mowa o założeniu nowego forum (Twierdzy RM), niestety plan się nie powiódł.
Po drugie przeglądałem, komentarze pod filmami Demona, z Pogromcy Pustki i tam nie ma żadnego hejtu, związanego z tym co wcześniej pisał XBroX. A zwłaszcza pod pierwszym filmem, który przedstawia powyższy screen. Cytuję komentarz Amela:
''Oglądam tę walkę i przez te jęki nie wiem czy tam walka na miecze się dzieje dosłownie czy w przenośni ( ͡° ͜ʖ ͡°) Also jesteś wybrańcem, pierwsze co zbieraj kwiatki i drewno.'' Jeżeli jest to hejt, no to niezwykle ostry jak na dzisiejsze standardy
Po trzecie na discordzie, dość często krytykują postępowania Haxo, często byłem tego świadkiem. Według mnie jest to dość dziecinne zagranie ze strony niektórych osób. A co do Amela i innych tego typu osób. No cóż bywają często nachalni, a ich komentarze na Gospodzie potrafią dobić człowieka. Mimo iż kiedy to oni zaczną, to Jazz usuwa komentarze tego kto się im odpyskował (oczywiście w wyrafinowany sposób). Mało miałem takich przypadków, kiedy użytkownicy, tacy jak Amel, dali komentarz który potrafił bardzo sprowokować. A co do samego Jazza... powiedzmy że Amel, GameBoy, Noruj i inni mają większe parametry Retoryki, przez co łatwiej jest im go sobie owinąć wokół palca. Do tego można się przyzwyczaić, lub się zbuntować jak Haxo. Jak kto woli.
Po czwarte, komu to przeszkadza, że Haxo chce zarabiać na swoich grach. W końcu ma do tego pełne prawo. Chociaż z tymi koszulkami i kubkami z logo Pogromcy Pustki, trochę przesadził. Ciekaw jestem kto to kupił? Co prawda pierwszy pogromca był dość średni, może dlatego że dialogi były pisane na kolanie, do przesady dużo wulgaryzmów, rozgrywka była monotonna, przez co nawet na filmach Demona dawała o sobie wyraźnie znać, masa mechanik, które kompletnie nie trzymały ze sobą kupy. Przykład: system zmiany pór roku, gdzie na jednej lokacji była zima idąc do następnej lokacji obok, było już lato. Nie mogę tylko zrozumieć słów Crashura:
''który tylko psuje wizerunek sceny''. Niby w jaki sposób? Co że Haxo obiecywał epicki gameplay, a otrzymaliśmy, to co teraz mamy? Czy może, dla tego jak się zachował wobec innych, którzy go sprowokowali? To po prostu jest dla mnie niepojęte.
Wniosek jest taki: Haxo może i ma sporo za uszami, ale to nie znaczy, że trzeba go gnoić za każdym razem kiedy nadarzy się okazja. Natomiast samo zachowanie osób na diskordzie, też nie jest poprawne. Aż się dziwię że Jazz na coś takiego pozwala, powinien wszystkich traktować po równo, a nasza społeczność powinna się dogadywać, bo w końcu tworzymy coś co będzie przykładem dla przyszłych pokoleń RMmowej społeczności, o ile nasza scena będzie nadal żyła.