Empire
Aktualny czas: 20-06-25, 21:30 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX] Empire
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Empire

(05-04-15 23:50)Venesard napisał(a):  Jak już jesteśmy w temacie tego screena:
Spoiler: (Otwórz)
to daruj sobie te cienie po prawej stronie ścian. No na litość Boską, od kiedy w środku pomieszczeń/jaskiń w których dodatkowo mamy światła punktowe (pochodnie) ściany rzucają w ten sposób cień? O.o
Yoroiookami źle ci radzi, nie dodawaj cienia na moście (choć mi to wygląda na schody bardziej), a usuń cały ten cień od ścian w cholerę, i będzie to godne rumu :D
Zaraz źłe. Zwyczajnie nie wiedziałem w ogóle możliwości usunięcia cieni. A to, że mapa powinna się trzymać jednego 'schematu' to chyba logiczne.
Jeżeli obchodzi nas aż tak realizm, Aruka będzie musiał spędzić długie godziny w Photoshopie. Czemu? Bo jakieś cienie te pochodnie na pewno rzucają. :ehe:
(06-04-15 11:04)Diablo napisał(a):  @Aruka:

osobiście używam tego skryptu:

# Ultimate shadow remover!
# By the folks at http://rmvx.gameclover.com

# Problems?
# http://rmvx.gameclover.com/scripts/shadow-remover/

class Game_Map
  alias gamebaker_goodbyeshadow_oldsetup setup
  def setup(*args)
    gamebaker_goodbyeshadow_oldsetup(*args)
    goodbye_shadows
  end

def goodbye_shadows
    for x in 0...$game_map.data.xsize
      for y in 0...$game_map.data.ysize
        if $game_map.data[x,y,0] >= 4352
          $game_map.data[x,y,1] = $game_map.data[x,y,0]
          $game_map.data[x,y,0] = 0
        end
      end
    end
  end
end

I ci go w sumie mogę polecić. Pozbędziesz się cieni. biggrin
Fajny skrypcik. smiles

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-15 14:39 przez Yoroiookami.)
06-04-15 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Nie wymagam fotorealizmu, po prostu cienie tych ścian tak rażą po oczach że aż boli.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
06-04-15 16:17
"Pomógł" przyznał(a):
Aruka Offline
*

Liczba postów: 78

[Obrazek: bo4bl39b3l93axn7g.jpg?size_id=5]

Kilka ostatnich miesięcy było dla mnie ciężkim okresem. Zajmowałem się głównie zbieraniem potrzebnych materiałów. Większą część czasu jednak poświęciłem na tworzenie potrzebnych mi grafik.
Zajmowałem się zbieraniem niezbędnych skryptów oraz tworzeniem różnego rodzaju zdarzeniówek, które przydadzą się w późniejszym procesie tworzenia.
Cały czas myślałem nad opowiadaną historią. Co w niej się znajduje, oraz co jeszcze mógłbym do niej dodać.
Jedyne czego mi aktualnie brakuje to dźwięków. Poza tym wszystko już mam. Stworzyłem sobie całkiem niezły fundament na którym chcę postawić swój projekt. Listę skryptów już zamknąłem, więc kwestia mechaniki mnie kompletnie nie interesuje. Mam tak obszerny zbiór grafik, że tym również się nie muszę przejmować.
Czas spędzony nad Empire był czasem ciężkiej pracy.
Mam nadzieję że uda mi się ukończyć ten projekt, oraz uraczyć Was klimatem Empire. wink

Wrzucam tutaj wszystkie Frakcje wraz z opisami.

[Obrazek: ftb3c9x2g8t2tu67g.jpg?size_id=3]

[Obrazek: 8yd4j3jf3ph4tma7g.jpg?size_id=1] Farmerzy to podstawowa siła robocza zakonu. Zajmują się oni uprawą roślin oraz hodowlą zwierzyny. Przebywają na obrzeżach wioski Mortis oraz w samej wiosce.
Nie podoba im się obojętność magów i paladynów na ich sprawy.

[Obrazek: s87vdbx1odsse1i7g.jpg?size_id=1] Kruki pilnują porządku w Mortis. Wypełniają rozkazy paladynów i dbają o to, aby nikt niepowołany nie dostał się do Świątyni Ognia. Gdy tylko mogą to piją w karczmie Mortis lub też przy ogniskach.

[Obrazek: 2v1vr1b2cshaad77g.jpg?size_id=1] Magowie ognia czczą boginię ognia Ignis przekazując innym jej mądrość. Zajmują się głównie badaniami i nie obchodzi ich zbytnio sytuacja w Mortis. Przesiadują całymi dniami i nocami w Świątyni Ognia.

[Obrazek: uw5nhnc7nmcm2ze7g.jpg?size_id=1] Paladyni są świętymi wojownikami ognia. Jak magowie ognia są ustami Ignis, tak paladyni są jej mieczem. Całe dnie spędzają nad treningiem oraz nauką świętych słów Ignis. Przesiadują wraz z magami w Świątyni Ognia.

[Obrazek: kkmkhpjam9n34ry7g.jpg?size_id=3]

[Obrazek: r9y8l4us30ph4jn7g.jpg?size_id=1] Kopacze są głównie skazańcami oraz zdrajcami klanu. Zajmują się wydobywaniem cennych surowców oraz magicznych kryształów. Nierzadko zdarza się iż w szeregi kopaczy wstępują niewolnicy.

[Obrazek: v45f710o9m9qbo47g.jpg?size_id=1] Łowcy całe dnie polują na dzikie bestie pozyskując cenne trofea. Noce najczęściej spędzają w przydrożnych obozowiskach. Trofea często sprzedają lub oddają alchemikom.

[Obrazek: bz13977rfrv51697g.jpg?size_id=1] Magowie lodu są kapłanami Bogini lodu Elissy. Poświęcają większość swego czasu na badania magicznych kryształów. Przebywają w sanktuarium strzeżonym przez łowców.

[Obrazek: j415teolfn57ljc7g.jpg?size_id=1] Wojownicy Klanu Wilka są najpotężniejszymi wojownikami Edeonu. Zamiast poświęcać czas na naukę magii jak to robią paladyni, wolą rozwijać swe umiejętności bojowe. Tylko nieliczni wojownicy mogą wstąpić w ich szeregi. Najczęściej używają dwuręcznych toporów oraz mieczy.

[Obrazek: e59uety7sk50u3g7g.jpg?size_id=3]

[Obrazek: tyfary0ybljbi587g.jpg?size_id=1] Nowicjusze głównie zajmują się uprawą ziela dusz. Część z nich posiada już rytualne tatuaże. Często można ich spotkać przy drodze. Z zioła często produkują popularny w Edeonie napój-Bagniak, pomagający w medytacji. Zioło często też jest palone przez mieszkańców Edeonu.

[Obrazek: 3c9d56bxzfc5jmi7g.jpg?size_id=1] Kultyści znają podstawy nekromancji i potrafią posługiwać się różdżkami. Wspomagają nekromantów i handlują w miastach. Zwykle mile przyjmowani przez pozostałe frakcje.

[Obrazek: qxtkyvj767fzv9g7g.jpg?size_id=1] Nekromanci po mistrzowsku posługują się magią śmierci. Czczą boga śmierci Vento oraz nauczają kultystów. Są pasterzami zagubionych dusz. Potrafią przywoływać istoty z wymiarów śmierci.

[Obrazek: foo7ovlpwedbkl47g.jpg?size_id=1] Koruptor jest najmroczniejszym z wojowników. Walczy wręcz wspomagając się magią ciemności. Budzi strach w swych wrogach wyprowadzając potężne ataki. Często używając magicznych mieczy.

[Obrazek: wq1j7p12bp9ylc37g.jpg?size_id=5]

[Obrazek: scrctvutyv806ti7g.jpg?size_id=1] Szkielety są "najlepszym przyjacielem" każdego Kultysty i Nekromanty. Posiadają mały współczynnik ataku, lecz dużą obronę. Tworzą ścianę między Bohaterem a przeciwnikiem.

[Obrazek: ccran4nq3n7i1ss7g.jpg?size_id=1] Wampiry są skrytymi bestiami. Osoba skażona wampiryzmem pod wpływem głodu krwi zaczyna przekształcać się w bestie. Wampiry są typowo magicznymi istotami. Będąc wampirem nasza obrona zostaje poważnie zmniejszona kosztem magii oraz ataku.

[Obrazek: 8s3myytoabgtfjb7g.jpg?size_id=1] Likantropi są bestialskimi wojownikami. Ludzie obdarzeni tym darem potrafią na kilka minut zmienić się w bestię zwiększając swój atak oraz obronę. Taka przemiana uniemożliwia korzystania z czarów.

[Obrazek: k9L1Y.gif]
http://kubajw96.wix.com/empire
06-04-15 17:06
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Farmerzy według mnie powinni wyglądać bardziej ubogo.
Kopacze to głównie zdrajcy i skazańcy Klanu? Skazańcy czego lub na co? A i jednocześnie zdrajca, który został nakryty i wprowadzony do kopaczy jednocześnie jest niewolnikiem. Więc według mnie te zdanie jest niepotrzebne: "Nierzadko zdarza się iż w szeregi kopaczy wstępują niewolnicy."
06-04-15 17:29
"Pomógł" przyznał(a):
Aruka Offline
*

Praca w kopalni nie jest spełnieniem marzeń. Są skazani na śmierć w wyniku przepracowania.
UWAGA SPOILER! JEŚLI CHCESZ SIĘ W PEŁNI CIESZYĆ ROZGRYWKĄ NIE CZYTAJ!!!!!!

06-04-15 17:33
"Pomógł" przyznał(a):
Diablo Offline
*

Liczba postów: 196

No no, muszę przyznać, że wygląda to ciekawie. Szczególnie zaś stworzenia biggrin
06-04-15 17:51
"Pomógł" przyznał(a):
Aruka Offline
*

Dziękuję. :-)
Długo siedziałem nad tym, ale udało mi się stworzyć na zdarzeniach system przyzywania potworów za pomocą zdarzeń. ;-)

06-04-15 17:58
"Pomógł" przyznał(a):
Aruka Offline
*

[Obrazek: 2ma8gsxbjumycv27g.jpg?size_id=4]

W grze będzie wiele różnych profesji do opanowania. Oto one:
[Obrazek: zlzvsw11nqknvkr7g.jpg?size_id=1] Dzięki górnictwu będziemy w stanie pozyskiwać surowce takie jak:
[Obrazek: jr3k9jmu3zqc8je7g.jpg?size_id=1] Zaklinanie odbywa się przy stołach runicznych. Umiejętność ta pozwala tworzyć pełne kryształy z ich rozbitych fragmentów oraz zaklinać je potężnymi zaklęciami.
[Obrazek: b246wmdyjd8b8l27g.jpg?size_id=1] Kowalstwo pozwala na produkcję oręża oraz biżuterii.
[Obrazek: 51qpkkav4psrqgh7g.jpg?size_id=2] Alchemia pozwala nam na tworzenie mikstur przy pomocy ziół, grzybów oraz trofeów.
[Obrazek: 9v4q444ja4d5nz27g.jpg?size_id=1] Zielarstwo uczy bohatera pozyskiwania roślin oraz grzybów w taki sposób, aby nie straciły one swych cennych możliwości.
[Obrazek: 78qsjbxch28vx6a7g.jpg?size_id=0] Gotowanie dodaje trochę smaku grze. Bohater potrafi gotować potrawy lecznicze i nie tylko.

06-04-15 19:48
"Pomógł" przyznał(a):
Aruka Offline
*

Changelog 05-05-2015

Ostatni okres był czasem "walki" z mechaniką i kompatybilnością skryptów. Pojawiło się kilka błędów które opóźniły prace, lecz zostały rozwiązane.
Do projektu zostały zaimplementowane:

-System wykupowania umiejętności za magiczne kryształy.
-Usprawniony system nekromancji.
-Poziomy umiejętności posługiwania się danym typem oręża.
-Próba ożywienia świata dzięki wpływowi pory dnia i nocy na NPC.
-Naprawa pomniejszych błędów.

Jak widać prace nad projektem nie ustały, co najwyżej trochę zwolniły.

Pozdrawiam Aruka21

05-05-15 11:39
"Pomógł" przyznał(a):
Diablo Offline
*

Liczba postów: 196

Zwolnienie prac to chyba normalne biggrin Nie ma co się tym martwić ;-) Dobrze słyszeć, że projekt się rozwija ;-) oby tak dalej biggrin
05-05-15 12:36
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS