Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 18:33 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aki Stratego Offline
*

Liczba postów: 69

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Nie iXu, Twoje koncepcja u podstaw jest słuszna, ale nie podoba mi sie to w jaki sposób kategoryzujesz gry na dobre i złe. Z tego co rozumiem, to to czy gra jest ok czy nie zależy tylko i wyłącznie od platformy, na którą wychodzi. Resident Evil 6 jest dobry? Reboot Tomb Ridera też? A może nowe Final Fantasy prezentuje nową jakość? Kiedyś te marki były jakością samą w sobie, teraz szurują bebechem o posadzke z drutu kolczastego w 7 poziomie piekieł Szeolu.

80% gier wychodzących teraz to casualowy crap i nie zmieni tego ani punkt zapisu, ani autosave. Gry są robione przez idiotów dla idiotów by zbić kasę. Dziś gracz to nie mózgaty nerd, który może się pochjwalić wyjątkowym hobby i nieprzeciętnymi wynikami w grach. Dziś gracz to klient. Marketing robi wszystko żeby sprzedać ci marchewkę wciskając kit ,że jest to argentyński, bardzo rzadki kaktus. A ludzie to łykają bez popity.

Elite Dangerous. Widziałeś? Grałeś? Gra rdzennie pctowa. Ciężka, bezlitosna i piękna graficznie. Star Citizen? Może starsze tytuły, Neverwinter, Unreal Tournament, X-Com (remake)?
02-09-14 00:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Ja tu piszę głównie o sposobie zapisu. Wiadomo, że to na PC króluje quick save.
Sam fakt, że poziom gier spadł ogólnie to jest fakt niezaprzeczalny, ale dla mnie faktem
niezaprzeczalnym jest sam fakt, że niemal wszystkie gry rujnuje quick save. Quick Save widzę w przygodówkach, w których nie da się zginąć np: w Sanitarium.

Gry, które podałeś te symulatory kosmiczne. One prawdopodobnie będą zajebiaszcze.

Unreal Tournament w to gram od lat i nie schodzi z mojego dysku odkad mam pca. Gra jest genialna i jeśli chodzi o gry, w które gram najczęściej to właśnie unreal tournament 1. W niej nie ma nawet jak saveować w kampani z botami - zapisuje się tylko postęp meczy. Najlepsza jest w wersji online.

W Neverwinter chce w końcu zagrać. X-Com remake. Nie znam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 00:22 przez X-Tech.)
02-09-14 00:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Aki Stratego Offline
*

Nie będę Cię na siłe przekonywał. Ja osobiście wole hardkorowe podejście, uważam gry za wyzwanie. Bo gra w założeniu powinna takowe dostarczać. Zabawą nazwałbym wszystkie te "gry", które same się przechodzą (znaczy z minimalnym udziałem gracza). Sam stosuje w swoich grach ograniczenie sejwowania, w Sadze Demonów nawet specjalnie blokuje sejwy po osiągnięciu lewca, by jeden cwaniak z drugim nie wczytywał co chwila i nie losował sobie punktów na rozdanie do statystyk tak długo aż nie osiągnie maksymalnej liczby. W Hope sejwy się zużywają, co jest częścią zarządzania zasobami (wspomnianie wcześniej przez Ciebie). Gracz musi czuć, że w momencie przegranej coś traci. To go mobilizuje i dodaje dreszczyka, no ale niestety może co mniej wytrwałych irytować.

ps. A i polecam Ci jeszcze sprawdzić x3: Terran Conflict albo X3: Albion Prelude. Tam sejwy trzeba było kupować w postaci ubezpieczenia, a normalnie zapisywać można było tylko na stacjach kosmicznych. Mogłeś mieć flotę statków, kilka zajętych sektorów i pierdyliard myśliwców ale jeśli ty zostałeś zabity to smutny i przykry Game Over.

ps2. W nowym x-comie możesz sobie właczyć opcje, że nawet jeśli wczytasz po wykonaniiu ruchu to wszystkie akcje sa obliczane na poczatku rundy wiec i tak sie powtorza jesli wykonasz te same czynnosci wiec wczytywanie w oczekiwaniu na upragnione trafienie krytyczne nie zadziala.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 00:35 przez Aki Stratego.)
02-09-14 00:29
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Kupowanie zapisów to dobry pomysł.
Ograniczanie zapisów to też dobry pomysł.

Wg. mnie ograniczenie zapisów quick do iluś tam na sektor/misje to też niezły pomysł i nie zrujnuje gry tak mocno jakby mogło się wydawać.

W horrorze wyjątkowo quick save zrujnował by całe napięcie nawet ograniczany do iluś tam zapisów drastycznie może pogorszyć cały motyw budowania napięcia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 00:49 przez X-Tech.)
02-09-14 00:42
"Pomógł" przyznał(a):
Aki Stratego Offline
*

Zniszczyloby nastroj zagrozenia, gracz zaqwsze myslalby "a tam, najwyzej wczytam" chociaz przyznam, ze w Blair Witch z tego korzystalem a i tak bylem zesrany.
02-09-14 00:46
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Co do przykładu z X-Coma:

Rozwiązanie z X-Coma ma sens. Powinno to pójść dalej i np: za to, że w danej gierce gracz zaraz po quick coś weźmie to kiedy już wczyta to ta znajdźka powinna zniknac za kare xd
To by mogło oduczyć quick save graczy XD
W sumie byłoby sprawiedliwe dla tych co nie robią save. Inny sposób to np: mogłoby być odejmowanie czegoś od osiągów za quick, ale powinny to być ogromne koszta. Za to save point powinien być za free.

Blair Witch opierał się na naszych odczuciach religijnych w dużym stopniu. Np: ta szyba pękająca w kościele i ogólnie całość oparta na wierzeniach. To wszystko ostro ryło banie także na fali filmu, który w tamtym czasie był uważany za prawdziwy dokument. To wszystko potęgowało wrażenia, ale fakt sama gra w sobie dzięki budowaniu atmosfery opisami i notatkami, oraz totalnym bazowaniu na sugestiach działała, ale bwp to praktycznie arcydzieło horroru, ale myślę że bez quick save w tej grze poziom lania po gaciach ze strachu byłby jeszcze wiekszy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 00:57 przez X-Tech.)
02-09-14 00:53
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Aki Stratego napisał(a):Resident Evil 6 jest dobry?
Jest i to nawet bardzo ^ ^
Jedna z lepszych gier, ale nie jako gra z serii RE.

Ale ogólnie powracając do wątku, chciałem jeszcze coś dodać do dyskusji ale zauważyłem że nie ma sensu.
Iksiu robi dokładnie to samo co ostatnio przy rozmowie z nami o zapentlaniu BGM w grach.
Nie ważne ile podaliśmy mu argumentów on podawał w kółko tylko jeden lub po prostu zmieniał temat i nawet na moment nie myślał przyznać racji. On jeden ma tylko rację i nie wmówisz mu że jest inaczej. Ew. niedługo zacznie was nazywać pseudo-ekspertami.

Powodzenia życzę w tej jednostronnej dyskusji xD

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
02-09-14 06:14
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Cytat:Iksiu robi dokładnie to samo co ostatnio przy rozmowie z nami o zapentlaniu BGM w grach.
Nie ważne ile podaliśmy mu argumentów on podawał w kółko tylko jeden lub po prostu zmieniał temat i nawet na moment nie myślał przyznać racji. On jeden ma tylko rację i nie wmówisz mu że jest inaczej. Ew. niedługo zacznie was nazywać pseudo-ekspertami.

Właśnie dlatego jest dla mnie spamerem, przez którego musiałem zamknąć temat "Spryptować albo nie skryptować". Zaczął tam o tym, który RPG Makler jest najlepszy, a mnie nie udało się utrzymać dyskusji w temacie. Aż dziw, że jeszcze nie zmieniono mu płci na kobiecą, bo widać nadal wierzy w te BeZeDury o spamowaniu. Widzieliście?
Cytat:Im więcej spamujesz, tym dłuższy jest twój @#$%&

Co do tematu, to może w takim razie wydawcy gier powinni wprowadzić specjalne oznaczenie sygnalizujące, że TA GRA jest dla hardcore'ów z powodu możliwości zapisywania gry w dowolnym miejscu. Mnie osobiście takie zapisy nie przeszkadzają. Przecież nie każdemu chce się wracać szmat drogi do ostatnio miniętego punktu zapisu (bo niewiadomo, czy da się dotrzeć do następnego). W "Chrono Trigger" to było momentami irytujące, że aby zapisać grę, musiałeś wyjść na mapę świata, albo znaleźć punkt zapisu, a grę chciałeś przerwać TERAZ, i następnym razem wznowić ją dokładnie tam, gdzie ją skończyłeś. W "Inuyasha: Secret of the Cursed Mask" możesz zapisywać grę TYLKO na mapie, a punkty zapisu są tam, gdzie są koty (spróbuj pogadać z kotem). W "Sailor Moon: Another Story" zapis gry jest możliwy tylko w punktach zapisu (Luna-P).

X-Tech znowu ma atak "Szajby". Grałem w "Two Worlds". Zapisywałem tylko, jak chciałem skończyć grę. Skoro można zapisać w dowolnym momencie, to można też w dowonym momencie wyłączyć grę. Kiedyś gry musiały być trudne. Pojemność nośników osławionego "pegaza", czy "Sega Master System" (kasety) nie pozwalały na tworzenie długich gier nawet przy podstawowej grafice. Z powodu braku dysków na zapisy do większości ówczesnych konsol bardzo popularne były (oczywiście, niekodowane) hasła, które jednak oznaczały bardzo często punkty od nowa. Co do "Dragon Ball", to w "Dragon Ball Advanced Adventure" gra zapisuje się automatycznie po ukończeniu ostatniej odblokowanej lokacji w historii. Jeśli gracz wyłaczy grę w trakcie przechodzenia lokacji, będzie musiał przechodzić ją od nowa. Jeśli jednak przejdzie lokację, poczym poczeka, aż gra zapisze, i dopiero wtedy wyłączy, jak wyskoczy "Gra zapisana", to jedyną konsekwencją tego, że ją wyłączy, będzie to, że po wznowieniu będzie miał punkty od nowa. Jeśli zapisy w grach komputerowych, gdzie są punkty wyniku, działają podobnie, to nie ma mowy o naciąganiu wyniku.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
02-09-14 10:31
"Pomógł" przyznał(a):
Aki Stratego Offline
*

Zacznijmy moze od tego, ze punkty zapisu powstaly z powodu ograniczen jakie nakladaly konsole na gry. No kazdy ma swoje gusta, nie jestesmy tu by sie na sile przekonywac tylk napisac co o tym myslimy. X ma czasem taka dziwna chorobe, "mesjanizm" czy cos. Wydaje mu sie ze zbawi swiat a woda stanie sie sucha tylko dlatego ,ze on tak powie. Jak już pisałem, jego idea u podstaw jest słuszna i zgadzam się z nią. Gry to gry, zabawa to zabawa, gry czegoś od gracza wymagają, zabawa to tylko zabawa, bez stresów zwiazanych z zapisami i game overem. Nie uwazam, zeby sam system zapisu mial AZ takie znaczenie w wiekszosci tytulow aby decydowac o gameplayu ale moze na niego wplywac w pozytywny lub negatywny sposob.
02-09-14 12:20
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(02-09-14 06:14)Viuu napisał(a):  
Aki Stratego napisał(a):Resident Evil 6 jest dobry?
Jest i to nawet bardzo ^ ^
Jedna z lepszych gier, ale nie jako gra z serii RE.

Ale ogólnie powracając do wątku, chciałem jeszcze coś dodać do dyskusji ale zauważyłem że nie ma sensu.
Iksiu robi dokładnie to samo co ostatnio przy rozmowie z nami o zapentlaniu BGM w grach.

Powodzenia życzę w tej jednostronnej dyskusji xD

@Viuu:

Spoiler: (Otwórz)

@Do reszty:
Nie podaliście żadnych sensownych kontrargumentów, które usprawiedliwiałyby rozgrywkę. Podajecie w kółko argumenty, które nie usprawiedliwiają nic poza waszą cheaterską wygodą. To wy się w kółko powtarzacie nie podajecie żadnych sensownych argumentów poza waszą wygodą, ale nie dajecie nic co nie psuje sensu grania, bo tak naprawdę nic nie usprawiedliwia tego, że gracie na cheatach.

W kółko tylko - ja nie zapisuję za często (lol) or przychodzi do mnie chłopak/dziewczyna i mószem wyłańczyć PC. Wiadomo, że trzeba bo każdy się wstydzi, że gra w syf na cheatach.
Aki to już w ogóle zjechał na bok, bo przecież w jego ukochanym
Neverwinter się zapisuje cały czas czyli jedzie na cheatach, a więc napisał że wszystkie gry ostatnio to syf, ale przynajmniej próbował podać wątki, w których save jest wykorzystany inaczej, a więc wniósł do tematu więcej od większości z was (!) MATEUSZ za to bullshit jak zawsze. Piszcie sensowne argumenty odnośnie konstrukcji gier, a nie waszej cheaterskiej wygody, bo pokazujecie tylko, że cheatujecie, żeby przewijać do końca pokazówki grafik i nie powtarzać nic, aby przypadkiem nie oglądać 2x tej samej graficzki. To są praktycznie pseudogry skoro aż tak nudzą i chce się tak szybko o nich zapomnieć.

Pamiętajcie, że ten temat służy głównie temu, aby pisać o RMmie i save w grach rm. W sensie to ma ukształtować wasze podejście do gierek w rm. Zauważcie, że w rm nie ma już takiej fotoreal grafiki i trzeba tutaj się skupić na budowaniu grywalności. To co wam chcę przekazać to fakt, że zapis w każdym momencie w rmie będzie w dużym stopniu jeśli nie całkowicie zabijał grywalność, bo w tych grach nie ogląda się fotorealistycznej grafiki tylko w nich trzeba wykonywać różnorakie zadania i sprostać różnorakim wyzwaniom, a więc gry opierać się będą na rozgrywce, a nie oglądaniu grafy. Kiedy gracz dostaje w takich grach save w każdej chwili grywalność leci na łeb na szyję. Praktycznie każdy rmowy hicior opiera się na savepointach, bo to zapewnia m.innymi że konstrukcja gry opiera się na wyzwaniach i możliwościach, którym należy sprostać, a TO jest pasjonujące i dobrze wpływa na mózg gracza i buduje grywalność, a także rozwija pamięć/kombinowanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 14:10 przez X-Tech.)
02-09-14 12:59
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS