Cechy twórcy
Aktualny czas: 06-09-26, 00:45 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

To była dobra przygoda. Dziękujemy!
Po wielu wspólnych latach Ultima Forum przechodzi w tryb archiwalny.
Zostawiamy je tutaj takim, jakie stworzyliśmy je razem,
z tysiącami postów, projektów, porad, skryptów i wspomnień.
Dziękujemy każdemu, kto był częścią Ultimy.

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

RE: Cechy twórcy

Nie wiem po co ta dyskusja. Xtech moze i ma dziwne pomysly, ale przyznac trzeba, ze sie ich trzyma i nie odstepuje tylko broni ich twardo niczym kosciol pedofilow. Ja tam juz sie przyzwyczailem, ze jestem nazywany noobem, plagiatorem etc. Przeciez Xtecha nie potne za to, ze ma inne zdanie. (Choc czasem bym nawet i chcial czytajac te jego posty xD).
10-02-15 22:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Liczba postów: 7

Tylko skąd wiesz X-Tech, że nie istnieją osoby, które korzystają ze skryptów napisanych przez kogoś innego, przeglądnęły każdy z nich dokładnie i wiedzą jak działa kod.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 22:56 przez Germillios.)
10-02-15 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

CrasheR napisał(a):Nie wiem po co ta dyskusja. Xtech moze i ma dziwne pomysly, ale przyznac trzeba, ze sie ich trzyma i nie odstepuje tylko broni ich twardo niczym kosciol pedofilow. Ja tam juz sie przyzwyczailem, ze jestem nazywany noobem, plagiatorem etc. Przeciez Xtecha nie potne za to, ze ma inne zdanie. (Choc czasem bym nawet i chcial czytajac te jego posty xD).

Odkąd robisz Marchewkę pokazałeś, że jesteś twórca. Choć może projekt nie dla każdego to widać jednak twórczość w tym jak należy, a nie jakieś złodziejstwo czy plagiatorstwo. Nawet własne menu skombinowałeś, a rozgrywka jest przygodowa. Widać, że ogarniasz coś.

(10-02-15 22:56)Germillios napisał(a):  Tylko skąd wiesz X-Tech, że nie istnieją osoby, które korzystają ze skryptów napisanych przez kogoś innego, przeglądnęły każdy z nich dokładnie i wiedzą jak działa kod.

Osoby, które potrafią pisać same rozgrywkę po pierwsze w większości przypadków robią to na zdarzeniach, bo wiedzą że szybciej, a po drugie kto potrafi nie używa gotowców, bo wie ile z nimi babrania jeśli się chce co kolwiek rozbudować czy zmienić czy naprawić bugi. Nikomu kto się zna na rzeczy nie chce uczyć jak działa kod innej osoby. Twórcom lepiej napisać coś własnego , bo lepiej to rozumieją i mają większą kontrolę nad tym. Przecież uczenie się cudzego kodu absa to katorga dla kogoś kto naprawdę potrafi takiego absa stworzyć . Rozkład zmiennych, algorytmów i zasada ich działania to przecież czarna magia. Kto potrafi to tworzy sam, a kto nie wstawia gotowce.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 23:06 przez X-Tech.)
10-02-15 23:02
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

To wytłumacz mi X, po co są na forum umieszczane gotowe skrypty? Tylko logicznie i bez używania słów "noob", "złodziej" czy "plagiator".

Sam nie wiem czy coś tworzę.
10-02-15 23:05
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Najwidoczniej niektórzy myślą, że jeśli sobie wstawią te gotowe skrypty ABS itp. do projektów to będą mogli udawać twórców gier, ale kiedy tylko się odpala takie projekty na gotowcach to 99% wychodzi jakim są niespójnym syfem pełnym bugów, bo plagiatorzy którzy je stosują nie potrafią edytować kodu jakim zostały napisane i nie rozumieją tych skryptów. Nie są twórcami tylko plagiatorami bez skilla. Nie potrafią naprawiać błędów w kodzie kiedy jeden skrypt nie zgra się z innym itd.

Pozostałe skrypty RGSS są po to, aby można było mieć w rmie np: obsługę myszki/inne formaty dźwiękowe. Takie skrypty są świetne i słuszne. Do tego jest rgss do włamywania się do wewnętrznego kodu rma aby zmieniać opcje programu, a nie do robienia gier. Jak ktoś chce np: obsługę myszki pobiera skrypt z rgssa, bo nie da się inaczej zrobić tej obsługi myszki w rmie. Zdarzenia to rozgrywka , - ruby i rgss to opcje programu i ich rozbudowa. Jak ktoś chce przykładowo podpiąć jakiś szalony kontroller do gry i chce napisać do niego sterownik do tego jest rgss i ruby. Jak ktoś chce nie wiem - aby ekran wyświetlał filtrowanie obrazu (ekran gry) jak w emulatorach to od tego jest rgss. Kiedy ktoś chce mieć dźwięk 3-d w grze do tego jest RGSS w rmie, ale nie do robienia gier ! Ktoś chce aby zdarzenia na mapie znajdywały do siebie drogę - do tego jest rgss. Po to są skrypty RGSS.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 23:26 przez X-Tech.)
10-02-15 23:07
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Ale ty ciężko kumaty jesteś ;_; Nie pytam co niektórzy myślą, tylko po co wstawiane są skrypty na forum.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
10-02-15 23:08
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Po to żeby rozszerzać opcje programu (myszka, dźwięk, ułatwienie testowania gry itp.). Po to są skrypty RGSS. Reszta tych skryptów jest po to aby noobki ZŁODZIEJE/plagiatorzy mogli poudawać że robią grę wrzucając jakieś gotowe systemy rozgrywki absy/SYSTEMY walki/crafting itp. klejąc zabugowane crapy, których nie potrafią naprawić i kończą się zwykle na samej zapowiedzi lub tonach bugów. Niegrywalne crapiszcze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 23:19 przez X-Tech.)
10-02-15 23:15
"Pomógł" przyznał(a):
Athanor Offline
*

Liczba postów: 143

Skrypty są po to, żeby ktoś się pochwalił, że umie pisać.
10-02-15 23:18
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Z jednym się zgodzę w 100% na zdarzeniach wszystko jest łatwiejsze
10-02-15 23:20
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(10-02-15 23:18)Athanor napisał(a):  Skrypty są po to, żeby ktoś się pochwalił, że umie pisać.

Częściowo to prawda. Niektórzy piszą bo lubią kodować i udostępniają kod. Chcą pochwalić się skillem i mieć lepsze CV. Inni piszą, bo chcą ulepszyć samego rpgmakera o opcje, których nie ma o czym pisałem wyżej.

(10-02-15 23:20)Avaron napisał(a):  Z jednym się zgodzę w 100% na zdarzeniach wszystko jest łatwiejsze

Bo zdarzenia są do robienia rozgrywki. Po to są w rpgmakerach. To też programowanie tylko, że skupione na samej tworzonej rozgrywce - po prostu są genialne.

Ruby i RGSS odnoszą się do plików wewnątrz systemu rpgmakera czyli sposobu w jaki działa program. To nie powstało do tworzenia gier tylko edycji samych opcji programu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 23:29 przez X-Tech.)
10-02-15 23:22
"Pomógł" przyznał(a): Avaron
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS