Cechy twórcy
Aktualny czas: 28-04-26, 23:36 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Cechy twórcy

Ty nic nie tworzysz. Pokradłeś cudze skrypty i promujesz jedynie swój nick. Tworzę to ja i inni twórcy. Efekty widać jest masa gier, które skomentowali ludzie i się zajarali. Choć zrobiłem je tylko dla siebie mają uznanie. Złodzieje którzy ładują w folder pracę innych osób - całe fragmenty mechanik rozgrywki to nie twórcy gier tylko desperaci i złodzeje, którzy chcą promować swoje nicki na cudzej pracy.

"Tworzę bo lubię"

Chyba raczej spam. Poza zabugowanym zlepkiem gotowców, które otwarcie zwę gównem i pousuwałeś do niego linki tak szybko jak się pojawiło nie zrobiłeś nic. Natomiast Noruj taka prawda w 2004 razem z tobą w tamtych latach musiał robić w pieluchu, bo niedługo po 2004 nastąpiło skomentowanie jego projektu SHTAMP, a już wtedy był nie lada gimbusem na tym całym rmxp. Około 2004 roku to Titek montował te swoje hiciory to były gry, które inspirowały bo robił je sam, a nie złodziejstwo udające twórców na które próbujesz wprowadzać modę. Złodzieje to nie twórcy mylisz pojęcia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 18:20 przez X-Tech.)
09-02-15 18:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Liczba postów: 7

X-Tech, jeśli ktoś, kto nie robi wszystkiego sam, tylko próbuje po prostu zwyczajnie nauczyć się jakich podstaw od innych, którzy więcej od niego umieją, jest zwyczajnym złodziejem, to według mnie to jest dziwny pogląd.
09-02-15 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Jeśli nauka ma polegać na wrzucaniu gotowych skryptów do projektu i podpisywania się pod tym jako autor to to jest złodziejstwo, a nie nauka.
09-02-15 18:26
"Pomógł" przyznał(a):
prypek Offline
*

Liczba postów: 6

to troszkę zależy do tego czy przyokazji uczysz się działania skryptów. No bo mówiąc
szczerze to ABS napisane na ruby są ciężkię od ogarnięcia, więc przykładowo gdy używasz
go w swojej grze to muszisz się go NAUCZYĆ. Inaczej jest w przypadku wszelkich
CMS które zmieniają tylko wygląd menu. Tych skryptów nie muszisz się uczyć możesz
je tylko bardzo łatwo wrzucić do projektu. To jest zwykła kradzież, nie myl tego ale
nie powinno mówić się na to kradzież ponieważ biorąc np. hmm wrót arkany to autor
kilka skryptów pobrał z inernetu czy nie były jego autorstwa. A mimi wszystko każdy wie że to jest jego gra!
09-02-15 19:18
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

prypek, dokładnie to wraz z Germilliosem usiłujemy wytłumaczyć niejakiemu X-Techowi. A jeżeli pobieram skrypt, przeglądam go i uczę się na jego przykładzie jak pisać własny, po czym taki pisze, to zdaniem X'a to wciąż kradzież, choć napisałem od podstaw.

Kradzież też to nie jest, bo korzystamy ze skryptu za zgodą autora, wyraził ją w momencie zamieszczenia skryptu na forum/blogu/whatever. Kradzież byłaby gdybym włamał mu się na kompa, skopiował skrypt i użył, bądź użył jego skrypt podpisując się jako jego twórca. Jeśli użyjesz skryptu, a oznaczysz jego autora w creditsach, to już nie jest kradzież, a rodzaj współpracy.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 19:22 przez Venesard.)
09-02-15 19:20
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

JA tam nie kseruje kodu. Gram w gry i sobie kod piszę w głowie. Nie uczyłem się żadnego kodu i jak robić menusy itd. Ogarnąłem to wszystko sam. Pierwsze moje menusy robiłem jako mapy na których stawiałem eventy odpowiadające za pola wybory, a później poszło z górki.

Przepisywanie cudzego kodu to plagiat. To taki rodzaj współpracy jak wpadnięcie do cudzego domu i wynoszenie z niego przedmiotów. Taki to rodzaj współpracy. XD

Natomiast wbijanie do projektu gotowców jest formą kradzieży ponieważ podpisujemy się jak autor projektu, ale tak naprawdę wstawiamy do niego rzeczy grywalne rzeczy, które zrobił ktoś inny. Jeśli weźmiemy przykład malarza, który maluje obraz i ktoś zjeżdża jego pracę zmieniając tylko parę detali to jest plagiat, a nie rodzaj współpracy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 19:27 przez X-Tech.)
09-02-15 19:24
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

W takim razie jest to "kradzież" za zezwoleniem właściciela domu który ten kod umieścił dla publiki w internecie.
Wyjaśnij mi w takim razie w jakim celu ludzie wstawiają skrypty do Internetu? I nawiasem mówiąc skrypt jest kogoś innego, a gra jest tego kto skrypt wykorzystał wg. własnego pomysłu.

09-02-15 19:28
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Wstawiają skrypty do internetu W JAKIM celu ? Żeby mieć lepsze CV.
Żeby się nimi pochwalić i żeby pokazać że potrafią kodować, bo zwykle nic lepiej nie potrafią niż pisać kod.

Twórcy natomiast tworzą gry od podstaw rozumiejąc każdy kolejny kawałek kodu, który stworzą. Są bardziej uniwersalni.

Pozerstwo natomiast ładuje gotowce z ruby (skrypterów) tych pierwszych dosłownie kradnie cudzą pracę i podpisuje ją swoimi imieniem ani skrypterzy ani twórcy gier. Złodzieje i pozerzy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 19:33 przez X-Tech.)
09-02-15 19:31
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Zrozum że jeśli twórca dobrowolnie umieszcza skrypt dla użytku innych osób, to użycie go NIE JEST KRADZIEŻĄ. Naprawdę to tak ciężko zrozumieć?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 19:33 przez Venesard.)
09-02-15 19:33
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(09-02-15 19:33)Venesard napisał(a):  Zrozum że jeśli twórca dobrowolnie umieszcza skrypt dla użytku innych osób, to użycie go NIE JEST KRADZIEŻĄ. Naprawdę to tak ciężko zrozumieć?

Nie jest to kradzież jeśli ktoś to sobie pobiera przy takim zezwoleniu. Jednak jeśli ktoś robi z tego grę i podpisuje się swoim imieniem przy takim skrypcie to jest to kradzież, bo wtedy ta osoba, która kradnie taki kod kłamie, że jest jego autorem podpisując się również jako autor projektu, a przecież typ który to kradnie nie potrafi nawet zrozumieć kodu który ładuje do swojej gry - dla niego to czarna magia. Z punktu widzenia twórców gier osoba, która ładuje takie gotowce jest gnidą i złodziejem bo kradnie wartość intelektualną wmawiając graczom/kłamiąc, że jest jej autorem próbując reklamować swój nick w kręgu twórców, którzy naprawdę tworzą swoje gry i ich kod, a nie kradną cudzą pracę. Taki złodziejek tak naprawdę nie rozumie i nie potrafiłby czegoś takiego sam stworzyć dlatego tak jest złodziejem, a nie twórcą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 19:41 przez X-Tech.)
09-02-15 19:37
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS