Cechy twórcy
Aktualny czas: 28-04-26, 21:16 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

RE: Cechy twórcy

(09-02-15 22:42)Venesard napisał(a):  
"CrasheR napisał(a):good night, good luck
Dying Light wyczuwam :D

Zgadza sie mrgreen
Swoja droga ciekawa gra.
Spoiler: (Otwórz)

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 22:50 przez Crashykk.)
09-02-15 22:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Ej, też chcę takie coś!! :O

Sam nie wiem czy coś tworzę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-15 23:20 przez Venesard.)
09-02-15 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Według Prof. X'a nie jestem twórcą. ;( Kończę z mejkerowaniem :C
:roll:
10-02-15 01:50
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(10-02-15 01:50)Adrapnikram napisał(a):  Według Prof. X'a nie jestem twórcą. ;( Kończę z mejkerowaniem :C
:roll:

Twórcami są osoby, które tworzą mechaniki swojej gry typu absy, minigry, zagadki i inne rzeczy. Ogólnie ogarniają całośc i potrafią szybko coś dobudować/poprawić w razie bugów. Natomiast jeśli użwają RGSS (cudzych skryptów) do rozszerzania możliwości programu np: inne formaty dźwięku, obsługa myszki to wszystko jest w porządku !!! Do tego właśnie jest Ruby i RGSS.

Natomiast jeśli ktoś używa gotowych elementów z ruby i rgss, które zrobił ktoś typu system walki abs/minigry/craftingi itd. czyli wszystko co robi rozgrywkę jest noobem i plagiatorem z mojego punktu widzenia, bo nie tworzy własnej rozgrywki czyli gry tylko wplata cudzą i podpisuje się pod tym swoim imieniem, a to śmierdzi noobem i plagiatem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 21:54 przez X-Tech.)
10-02-15 21:47
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Wszyscy jesteśmy noobkami bo i tak korzystamy z gotowca czyli programu który ma już wszystkie najważniejsze funkcje gotowe. Prawdziwi twórcy twardziele piszą gry od 0 a nie takie noobstwo i plagiatorstwo. Twórcy rma to zrobili wszystko a ty sie podpisujesz pod ich grą bo porysowałeś mapki i poustawiales ludziki. Ty tylko poustawiałeś klocki na różne miejsca. Noobstwo i plagiatostwo(!)

http://www.theasgun.blogspot.com
10-02-15 22:09
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(10-02-15 22:09)noruj napisał(a):  Wszyscy jesteśmy noobkami bo i tak korzystamy z gotowca czyli programu który ma już wszystkie najważniejsze funkcje gotowe. Prawdziwi twórcy twardziele piszą gry od 0 a nie takie noobstwo i plagiatorstwo. Twórcy rma to zrobili wszystko a ty sie podpisujesz pod ich grą bo porysowałeś mapki i poustawiales ludziki. Ty tylko poustawiałeś klocki na różne miejsca. Noobstwo i plagiatostwo(!)

W takim rozumowaniu to nawet użytkownicy c++ którzy robią gry od zera są noobami, bo używają języka który im ktoś napisał.

W sensie tworzenia gier rpgmaker jest tylko silnikiem do tworzenia własnej rozgrywki. Jeśli ktoś nie tworzy rozgrywki czyli gry to już nic nie zostaje poza ozdabianiem rozgrywki którą zrobił ktoś typu gotowe abs. Podstawą gier jest rozgrywka, a jeśli jej nie tworzymy to nie robimy gier najwyżej zdobimy cudze gry mapkami i graficzkami nic ponadto.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 22:36 przez X-Tech.)
10-02-15 22:28
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

X-Tech, naprawdę nie masz większych zmartwień? Niech każdy tworzy tak jak lubi, czy to za pomocą zdarzeń, czy też za pomocą własnych bądź cudzych skryptów. Jeśli ci się nie podoba projekt, nie komentujesz go. Proste, skuteczne i oszczędzi wiele kłótni.

10-02-15 22:36
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Kiedy ktoś używa cudzych skryptów na rozgrywkę to nie jest twórca tylko noob i plagiator , a czasem nawet złodziej. Trzeba umieć odróżniać twórców od noobów i plagiatorów/złodziei. Nazywanie plagiatorów i złodziei twórcami to jak strzał w pysk o poranku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 22:41 przez X-Tech.)
10-02-15 22:39
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

I tylko o to masz taki bulwers? Przecież nikt ci nie każe w te gry grać.

10-02-15 22:40
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Grałem z ciekawości, ale dzięki temu że w nie grałem powstał ten temat dzięki któremu podsumowałem wnioski. Same kwiatki.

Doszedłem do jasnych wniosków, że ludzie, którzy klepią zlepki gotowców nie potrafią tworzyć gier dlatego zlepiają rozgrywkę innych osób podpisują to swoim imieniem i udają, że coś stworzyli stąd jeśli widzę listę elementów rozgrywki, które zrobiły inne osoby w 99% nie mam do czynienia z twórcą, ale na pewno z kimś kto próbuje takiego udawać podpisując się pod pracą innych osób. Najlepsze jest to, że praktycznie nie da się oszukiwać, bo osoby, które potrafią tworzyć rozgrywkę nie babrają się z gotowcami i potrafią naprawiać szybko własne bugi. Ktoś kto zastosuje gotowce innych ludzi kiedy popełni bugi raczej nie będzie już w stanie naprawić popełnionych błędów długi czas, albo już w ogóle nigdy, bo raczej na pewno nie będzie rozumiał kodu i zasad jakimi się kierował twórca tych gotowców na rozgrywkę. Stąd niejedna zapowiedź poszła w niepamięć, bo złodziejstwo i plagiatorzy nie potrafią ruszać projektów dalej kiedy pojawiają się w nich bugi bo nie mają pojęcia jak działa kod który stworzyły inne osoby i wrzucili go chamsko do swoich projektów stąd nie potrafią naprawić w nim błędów i projekty znikają natomiast twórcy czyli osoby, które tworzą same rozgrywkę kończą kolejne gierki bez problemu, bo są twórcami, a nie złodziejami i plagiatorami. Przecież wiadomo, że wynalazca jakiegoś urządzenia będzie rozumiał jak ono działa i łatwo je naprawi natomiast złodziej i plagiator co najwyżej będzie wiedział jak skroić od kogoś to urządzenie z miejsca zamieszkania, ale kiedy się zepsuje to już nic na to nie poradzi. Dlatego złodziejstwo raczej nie tworzy gier w rmie tylko udaje i kończy na zapowiedziach. Proste

tworzyć grę, a udawać twórcę plagiatując jakieś wycinki rozgrywki, którą zrobił ktoś inny nie rozumiejąc nawet jak działa jej kod to żart jakiś. Przecież to złodziejstwo i plagiat, a nie tworzenie. Większość plagiatorów nie kończy gier, bo nie potrafi tego robić od początku natomiast osoby, które zaczęły same od robienia wszystkich elementów rozgrywki same nauczyły się wiele i każdy kolejny projekt robią szybciej i lepiej, ale plagiatorzy i złodziejstwo nie uczy się niczego tylko ginie pod naporem własnej frustrarcji i braku umiejętności.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-15 22:59 przez X-Tech.)
10-02-15 22:42
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS