Cechy twórcy
Aktualny czas: 28-04-26, 22:35 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Cechy twórcy
Germillios Offline
*

Liczba postów: 7

RE: Cechy twórcy

X-Tech napisał(a):Saga Miecza już nie istnieje
W sumie to istnieje, tylko bez twoich komentarzy i twojego ulubionego terminu 3 tygodni.

X-Tech napisał(a):Nie da się, albo ktoś jest twórcą, albo plagiatorem.
Ale wtedy gry nie skończysz w takie 3 tygodnie. Jeśli naprawdę ktoś chce stworzyć coś takiego, na co rzeczywiście go stać. Weźmy przykład systemu ABS autorstwa Blizzarda, jest tak zaawansowany, że ciężko stworzyć w tak krótkim czasie coś równie zaawansowanego. I nie każdy potrafi, bo złożoność jest ogromna. A jeśli przyznam, że korzystałem z jego skryptu, który on chętnie udostępnia innym i jeszcze pomaga przy jego konfiguracji, a uczciwie uwzględnię go w creditsach to tylko go rozsławiam, że zrobił kawał dobrej roboty.
11-02-15 03:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Germillios napisał(a):Ale wtedy gry nie skończysz w takie 3 tygodnie. Jeśli naprawdę ktoś chce stworzyć coś takiego, na co rzeczywiście go stać. Weźmy przykład systemu ABS autorstwa Blizzarda, jest tak zaawansowany, że ciężko stworzyć w tak krótkim czasie coś równie zaawansowanego. I nie każdy potrafi, bo złożoność jest ogromna. A jeśli przyznam, że korzystałem z jego skryptu, który on chętnie udostępnia innym i jeszcze pomaga przy jego konfiguracji, a uczciwie uwzględnię go w creditsach to tylko go rozsławiam, że zrobił kawał dobrej roboty.

Dodam jeszcze od siebie że nawiązałem prywatny kontakt z Blizzardem, i bardzo chętnie pomaga przy obsłudze i edycji skryptu.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-02-15 03:22
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(11-02-15 03:20)Germillios napisał(a):  
X-Tech napisał(a):Saga Miecza już nie istnieje
W sumie to istnieje, tylko bez twoich komentarzy i twojego ulubionego terminu 3 tygodni.

X-Tech napisał(a):Nie da się, albo ktoś jest twórcą, albo plagiatorem.
Ale wtedy gry nie skończysz w takie 3 tygodnie. Jeśli naprawdę ktoś chce stworzyć coś takiego, na co rzeczywiście go stać. Weźmy przykład systemu ABS autorstwa Blizzarda, jest tak zaawansowany, że ciężko stworzyć w tak krótkim czasie coś równie zaawansowanego. I nie każdy potrafi, bo złożoność jest ogromna. A jeśli przyznam, że korzystałem z jego skryptu, który on chętnie udostępnia innym i jeszcze pomaga przy jego konfiguracji, a uczciwie uwzględnię go w creditsach to tylko go rozsławiam, że zrobił kawał dobrej roboty.

Napiszę wprost jeszcze takiego lizania d*y Vensarda nie spotkałem nigdzie. Puste teorie twoje i JEGO po prostu rozwalają. TEORIE z d*y osób, które sobie uroiły coś w głowie, ale nie mają doświadczenia w tworzeniu gier żadnego i opierają swoje porażki na urojeniach. Oczywiste, że skoro zrobiłem gry to potrafie i mam z tym exp, a skoro Venesard wywalił swoje zabugowane 5 minutowe demo i temat z nim to nie potrafi to tylko złodziejska kupka skryptów, której nie doprowadził do ładu.

To go rozsławiaj. tego autora abs To znaczy, że on zrobił grę, a nie ty. Ty tylko dopisałeś do tego suchy tekst.

(11-02-15 03:22)Venesard napisał(a):  
Germillios napisał(a):Ale wtedy gry nie skończysz w takie 3 tygodnie. Jeśli naprawdę ktoś chce stworzyć coś takiego, na co rzeczywiście go stać. Weźmy przykład systemu ABS autorstwa Blizzarda, jest tak zaawansowany, że ciężko stworzyć w tak krótkim czasie coś równie zaawansowanego. I nie każdy potrafi, bo złożoność jest ogromna. A jeśli przyznam, że korzystałem z jego skryptu, który on chętnie udostępnia innym i jeszcze pomaga przy jego konfiguracji, a uczciwie uwzględnię go w creditsach to tylko go rozsławiam, że zrobił kawał dobrej roboty.

Dodam jeszcze od siebie że nawiązałem prywatny kontakt z Blizzardem, i bardzo chętnie pomaga przy obsłudze i edycji skryptu.

I pewnie na końcu zrobiłeś mu jeszcze blowj....albo na początku jak go obsługiwałeś.

Skończyły się czasy tworzenia gier i szacunku za ich tworzenie. Nastały czasy złodziejstwa/kserowania i lizania d*y i udawania twórców gier przez totalnych nooboów przez wp*e gier innych osób i nazywanie tego własnymi grami. Spadam stąd. Tracę tu czas. Trolli jednak nie brakuje , a skoro nowe makery pozwalają udawać trollom i narwańcom, że tworzą gry (bez jakichkolwiek wyraźnych efektów) to znaczy, że jednak coś jest nie tak... z tą sceną rma. Jeszcze parę lat temu na scenie za komentarze jakie skierowałem do Venesarda o tego typu ZLEPKACH crapu można było zostac pochwalonym , a autor skłaniał się do myślenia. Teraz byle narwany de*l może wpi*ć rozgrywkę innych osób i za jej krytykę wyżywać się na prawdziwych twórcach gier którzy tworzą gry, a nie są złodziejami składającymi kupki kodu, które są dla nich czarna magia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 03:43 przez X-Tech.)
11-02-15 03:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

Już aż tak ci brakuje argumentów że musisz uciekać się do wulgarnych, wyzywających tekstów? :P Germilliosa znam od dawna, nigdy nie miał subiektywnych opinii, zawsze patrzył na wszystko bez kierowania się wpływami innych. Postępy w Sadze widzi praktycznie codziennie.
Ale myśl co chcesz, X-Tech, ten temat całkowicie utwierdził mnie w przekonaniu że powinienem zrobić tak jak 90% użytkowników Ultimy oraz Gospody, i nie brać twoich postów w najmniejszym stopniu na poważnie, a ciebie traktować jak nieszkodliwego głupka (tu cytat z pewnej wiadomości pw) :D

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-02-15 03:29
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-02-15 03:29)Venesard napisał(a):  Już aż tak ci brakuje argumentów że musisz uciekać się do wulgarnych, wyzywających tekstów? :P Germilliosa znam od dawna, nigdy nie miał subiektywnych opinii, zawsze patrzył na wszystko bez kierowania się wpływami innych. Postępy w Sadze widzi praktycznie codziennie.
Ale myśl co chcesz, X-Tech, ten temat całkowicie utwierdził mnie w przekonaniu że powinienem zrobić tak jak 90% użytkowników Ultimy oraz Gospody, i nie brać twoich postów w najmniejszym stopniu na poważnie, a ciebie traktować jak nieszkodliwego głupka (tu cytat z pewnej wiadomości pw) :D

Pewnie dostałeś takie pw od jednego z poszkodowanych gimbusów, którym kiedys za krytyke ich gier zebrało się na poczucie ponizenia bo byli jeszcze za malo kumaci aby co kolwiek zrozumiec w przerwie miedzy mleczkiem a cukiereczkiem - lepiej wróć do mojego poprzedniego posta. Tworze gry to ja ty jedyne co robisz to piszesz bzdury. Patrz powtarzam mam obok pod avatarem ilosc gier ktore opublikowalem i ukonczylem na tym forum u ciebie i twojego przylizusa ta ilość to 0. Przykladem jest to, ze demo zlodziejskiej paczki skradzionych gotowcow juz zniknelo wraz z tematem ktory zalozyles...tez bym sie wstydzil tej zlodziejskiej popeliny szczegolnie jesli nie umialbym jej poskladac do kupy. Ja tworze gry do tego trzeba byc ponad przecietnie kumatym ty jedynie piszesz bzdury i kasujesz dema zlepkow skryptow ktorych nie ogarniasz tylko pokradłeś i chamsko wrzuciłeś do siebie udając że twoje i wyzywasz ludzi kiedy cisna beke z tego jak nie potrafisz poprawic 5 minutoego dema bo wszystkie skrypty w nim to zlodziejska paczka ktora jest dla ciebie czarna magia. Gdybys tworzyl gry to bys je konczyl a nie pisal sciemy i usuwal tematy z zapowiadanymi tworami. To ja tworze gry ty najwyzej robisz z siebie debila to tyle w ramach podsumowania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 03:44 przez X-Tech.)
11-02-15 03:34
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Wiesz X-Tech, to była moja własna opinia. I szanuję to, że robisz całą mechanikę sam. W naszym przypadku ja bym to prostu nazwał, jak tak koniecznie chcesz, współpracą z autorami skryptów. Oni za nas nie narysują map, grafik, nie stworzą fabuły, postaci. Ale ty oczywiście to uznajesz za rzeczy całkowicie podrzędne.
I my prowadzimy spokojną dyskusję, a ty się serio uciekasz do wyzywających tekstów i robisz się nerwowy. A takiemu komuś zwykle po prostu brakuje już argumentów do dyskusji.
11-02-15 03:43
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Skończyłem. Popisać to ja sobie mogę z twórcami GIER, a nie złodziejami, którzy marzą o tym nazywano ich twórcami gier. Narencja. Do później.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 03:46 przez X-Tech.)
11-02-15 03:45
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

X-Tech napisał(a):Popisać to ja sobie mogę z twórcami GIER, a nie złodziejami, którzy marzą o tym nazywano ich twórcami gier. Narencja. Do później.
Patrząc po tym co napisałeś, to z tymi "złodziejami" pisałeś właśnie przez 13 stron xD
Tyle sensu :I

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
11-02-15 03:58
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(11-02-15 03:58)Viuu napisał(a):  
X-Tech napisał(a):Popisać to ja sobie mogę z twórcami GIER, a nie złodziejami, którzy marzą o tym nazywano ich twórcami gier. Narencja. Do później.
Patrząc po tym co napisałeś, to z tymi "złodziejami" pisałeś właśnie przez 13 stron xD
Tyle sensu :I

Pisałem bo czasem mam szacunek do wszelakich ludzi i dużo cierpliwości, ale już mi się zapas wyczerpał.

Resztki mocy.

(11-02-15 03:43)Germillios napisał(a):  Wiesz X-Tech, to była moja własna opinia. I szanuję to, że robisz całą mechanikę sam. W naszym przypadku ja bym to prostu nazwał, jak tak koniecznie chcesz, współpracą z autorami skryptów. Oni za nas nie narysują map, grafik, nie stworzą fabuły, postaci. Ale ty oczywiście to uznajesz za rzeczy całkowicie podrzędne.
I my prowadzimy spokojną dyskusję, a ty się serio uciekasz do wyzywających tekstów i robisz się nerwowy. A takiemu komuś zwykle po prostu brakuje już argumentów do dyskusji.

Okej. Nazywasz to współpraca z autorami skryptów czyli w sensie, że robicie dla nich grafikę i mapy i postaci, a oni robią z tego grę.

Trzeba było pisać te wywody o braku argumentów kiedy obiekt twoich lizusowych zagrywek za duzo sobie pozwalał juz na starcie, a nie przekladac wyklady na mnie kiedy zachowuje zimna krew kiedy V zachowuje sie jak **** i niejeden troll w temacie.

Podsumowanko:

Czym są gry ?

Gry to rozgrywka oparta na mechanice - bez tego nie ma mowy o grze. Jeśli ktoś tworzy sobie fabułę to jest pisarzem jeśli ktoś tworzy sobie muzę to jest muzykiem jeśli ktoś pisze skrypty stanowiące rozgrywkę *zdarzeniowe czy ruby jest twórcą gier. Jeśli ktoś robi z wszystkiego po trochę, ale nie robi mechaniki rozgrywki to jest pisarzem, muzykiem, ale nie osobą, która tworzy grę. Jeśli weźmiemy takiego Unreal Edytor 2.0 z gotową rozgrywką z Unreala to ktoś kto robi na tym jakiekolwiek edycje robi map packa do Unreal Tournament, a nie wlasna gre. Analogicznie jest tak samo z korzystaniem z gotowych ABS. Ktos sobie robi modyfikacje do absa wlasne mapki, wlasne utwory dobiera i postaci i fabule robi moda do gotowej gry a nie wlasna gre tak samo sie robi w unreal ed 2.o, bo sercem gry nie jest fabuła, ale mechanika rozgrywki czyli rozgrywka - to jest wlasnie gra.

Wracajac do dema VENESARDA które skroiliście klepiąc wycinki mechanik z różnych gotowych rzeczy, których nie zmontowaliście - nie stworzyliście gry dorobliście mapki do gotowego abs (analogicznie jak skserować całego quake 3 do unreal edytora 2.0), którego jeszcze popsuliście zupełnie tak jak ktoś robi moda do Quake 3 psując przy tym jeszcze oryginalna mechanike gry. Z mojego punktu widzenia to jest kradzież z waszego skserowanie cudzej pracy - gotowej mechaniki rozgrywki (czyli takiego Quake 3) i nazywanie tego tworzeniem gry, a przecież sercem gry jest mechanika rozgrywki bez niej nie ma gry.

W miarę fair jest to nazwać modem do gry/map packiem. Nazywanie gier robionych na gotowych systemach rozgrywki (które zrobili inni autorzy) modami do tych systemów usprawiedliwia osoby, które myślą, że tworzą za pomocą nich gry, bo tym w rzeczywistości są takie gry - MODAMI.
Nazywanie gry robionej na jakimś gotowym systemi rozgrywki (abs itp.) - MODEM do tego systemu automatycznie skreśla autora tworu, który korzysta z owego systemu jako złodzieja/plagiatora, bo przedstawia oczywistą prawdę, że tworzy modyfikację do tego systemu, a nie tworzy własny system.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 05:09 przez X-Tech.)
11-02-15 04:08
"Pomógł" przyznał(a):
Germillios Offline
*

Nie dajemy im naszej fabuły, naszych grafik, tylko oni dają nam skrypty, czyli mechanikę, które możemy dostosowywać pod własne uznanie. Wiem, mechanika stanowi grę, ale dla mnie równie ważne są właśnie takie elementy jak fabuła, muza czy sam świat, bo one tworzą mi większą część klimatu tej gry, przynajmniej dla mnie. Tylko szanujmy własne zdanie.
Rm ma własny wbudowany silnik. Ktoś go napisał, tak samo jak tworzone są silniki do gier, z których korzystają różne wytwórnie. No i dobra. Ktoś napisał skrypt, daje ludziom właśnie po to, żeby z niego korzystali. Czy ja, czy Venesard, czy iluś jeszcze innych ludzi korzystamy z tego i nie przypisujemy sobie napisania tego, tylko na zasadzie ktoś daje silnik, a my na tym silniku tworzymy co chcemy, nie przypisując sobie go. Czy to nie jest jednak trochę podobne do korzystania z głównego silnika? Tworzymy na tyle, ile umiemy, przypisujemy sobie pomysł lub to co rzeczywiście stworzyliśmy, to co nie stworzyliśmy po prostu sobie uczciwie nie przypisujemy. Ale gra powstaje według naszego pomysłu i my to musimy jakoś skleić. A przecież pojedynczy silnik, jak ABS czy cokolwiek innego, sam w sobie grą jeszcze nie jest, co najwyżej może stać się jej fragmentem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 05:21 przez Germillios.)
11-02-15 05:17
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS