Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 14:32 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Najlepsze systemy zapisu były przy Nesie, dostawałeś kod po przejściu mapy jak w Bugs Bunny Crazy Castle, albo wcale ich nie było ;)
Rok temu był ciekawy artykuł o dzieciach które nie potrafią przejść
poziomu 1-1 w Super Mario Bros, a gdzieś pisali o tym ze obecnie wszyscy są przyzwyczajeni do ułatwienia zwanego"Save" przez to teraz bez zapisywania połowa osób nie potrafi przejść gierki z lat 90, wychodzi na to że zapisywanie ogłupia :/

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-14 22:56 przez Deuce.)
31-08-14 20:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Druga połowa ludzi jest na szczęście bardziej inteligentna i potrafi korzystać z opcji save.
Poza tym mogę się założyć że połowa osób (oby nie więcej) które przeszły mario nie wygrałyby w np. CS (nie polecam w to grać bezsens kompletny i brak celu) nawet przy ustawieniu botów na najsłabszym poziomie. I dlatego wątpie czy to zależy od savów czy od zmianu typu gier. 30-latek powie "Ale te dziecko jest wypaczone przez internet/savy nie potrafi przejść mario..."
11-latek powie "Ten stary zgred nie potrafi zabić ani jednego bota..."

X-Tech chciałem napisać dowód zanim o niego poprosisz mrgreen (może niezbyt przekonujący ale jednak)

Mam 7 rodzeństwa, mamy pegasusa, każdy przeszedł Mario. Mi udało się zabić 2 boty w CS na very easy, młodszy brat (12 lat) wybił wszystkich, dwaj starsi bracia, przeżyli (stojąc w rogu uliczki) gdy ich drużyna odwalała za nich robotę, A ostatni (najstarszy) pomimo schowania się ani razu nie przeżył.

Cytat:gdzieś pisali o tym ze obecnie wszyscy są przyzwyczajeni do ułatwienia zwanego"Save" przez to teraz bez zapisywania połowa osób nie potrafi przejść gierki z lat 90, wychodzi na to że zapisywanie ogłupia :/

Czy to znaczy, że savepointy niszczą umiejętność grania w TPP? Bo idąc waszym tropem tak właśnie jest.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-14 20:58 przez Adrapnikram.)
31-08-14 20:56
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(31-08-14 20:27)Adrapnikram napisał(a):  
X-Tech napisał(a):Nagle brakuje czasu, a większość z was potrafi siedzieć całymi dniami przy grach. To głupia wymówka przyzwyczajenie do pcowego cheatowania.
Większość... :roll: Zapisy w grach to bardzo dobry pomysł w grach bo ja nie mogę usiedzieć przy jednej gierce więcej niż pół godziny, bo mam napięty grafik. Szkoła, koledzy, trening ręcznej, bieganie, makerowanie, dziewczyna, itp. Ja gram tylko wyrywkowo, więc w moim przypadku to tylko umila mi rozgrywkę.

Jeszcze coś X-Tech, zapisy w każdym momencie to nie jest cheatowanie. Problem nie jest w zapisach tylko w ludziach i jak je występują.

W sumie cheaty same w sobie nie są złe jeśli służą do przejścia etapu w którym za żadne skarby nie zdołamy przejść (bo jesteśmy za mało zręczni), albo gdy pojawi się jakiś bug i wtedy pomoże nam tylko jakiś kod.

Wgl jestem przeciwko cheatowaniu, w jakikolwiek sposób czy to przez savy czy same cheaty, bo trzeba zawsze dążyć uparcie do celu mrgreen

Savy są dla mnie jak najbardziej cool biggrin

Savy w grach na konsole (save pointy występują średnio co 5-10 minut) także tak savy są ok w formie save point, ale w formie nieustannego zapisywania kiedy się chce w dowolnej ilości to zwyczajny cheat. Tak jak nazywa się każdego cheaterem kto wykorzystuje grając w emulatory konsol wbudowaną w nie możliwość zapisu gry w dowolnej chwili - to się nazywa cheatowanie.

(31-08-14 20:03)Yoroiookami napisał(a):  Ja na przykład cierpię na syndrom F5. Nie dlatego bo lubię oszukiwać, tylko dlatego że spodziewam się crasha/błędu/awarii prądu itd.
Zwyczajnie nie znoszę przechodzenia tych samych sekcji. :ehe:

Jeżeli ktoś sobie tym ułatwia - jego sprawa. :roll:

Gry to nie filmy tylko wyzwania. Jeśli ktoś sobie przewija dowolnymi zapisami gry to nie gra tylko jedzie na cheatach, ale to wina twórców, że robią na pca crapy, które nie służą rozgrywce i graniu, ale oglądaniu grafiki i reklamowaniu silników graficznych...

(31-08-14 20:37)Deuce napisał(a):  Najlepsze systemy zapisy były przy Nesie, dostawałeś kod po przejściu mapy jak w Bugs Bunny Crazy Castle, albo wcale ich nie było ;)
Rok temu był ciekawy artykuł o dzieciach które nie potrafią przejść
poziomu 1-1 w Super Mario Bros, a gdzieś pisali o tym ze obecnie wszyscy są przyzwyczajeni do ułatwienia zwanego"Save" przez to teraz bez zapisywania połowa osób nie potrafi przejść gierki z lat 90, wychodzi na to że zapisywanie ogłupia :/

Widzę, że ktoś tu jednak myśli. To zwyczajnie pokazuje jak kiepskim skillem dysponują gracze pcowi, bo do gier nie przyciągają ich wyzwania, ale tylko grafika. Gry na PC to już nie rozgrywka i wyzwania, ale materiał, który ma jak najlepiej wyglądać z wbudowanym cheatem, aby największy cienias dał radę ukończyć. Żaden to wyczyn ukończyć jakiś poziom, albo etap w grze na PC wykorzystując nieskończoną ilość save to jak przechodzić grę dodając sobie do niej cheat na nieskończony pasek hp. W większości gier na konsole każdy osiąg jest zasłużony i zależy od skilla gracza w masterowaniu gry/etapów itd. sekretów, a nie od ilości użytego klawisza f5 do zapisania gry jak w przypadku pcowego crapu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-14 22:02 przez X-Tech.)
31-08-14 21:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

Liczba postów: 46

Powiedzieć wam dlaczego Tale of Exile jest nie grywalną grą i autor tak naprawdę?
Stracił czas robiąc świetne oryginalne qesty?
To prosto:pamiętacie qest główny "rozprawa w sądzie"
Był świetnie zrobiony jednak graniczyło z cudem uratowanie oskarżonego.
Już chyba wiecie dlaczego gra została nie można nazwać tego inaczej "spie''''ona"
NIEOGRANICZONY SAVE.
31-08-14 22:04
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Adrapnikram co do CS nawet nie chcę się wypowiadać, prawdziwe strzelanki to była Contra albo Contra Force, gdzie współpraca musiała być dokładna co do sekundy, wystarczyło że wskoczyłem na platformę za szybko i mój towarzysz tracił życie, zapisywanie było niemożliwe a jakoś nikt wtedy nie płakał że niema czasu, grało się dalej albo wracało się następnego dnia.
Kiedyś gdy przechodziłem gry (mowie o NES) cieszyłem się z każdego ukończonego poziomu czy dodatkowego życia, obecnie zapisuję gdzie chce i czuje się tak jak bym był nieśmiertelny.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
31-08-14 22:15
"Pomógł" przyznał(a):
Altan Offline
*

Liczba postów: 88

Ja akurat wymagam od gry tylko dwóch rzeczy. Fajna rozgrywka i ciekawa fabuła ew. jeszcze wersja polska. Jeśli chodzi o poziom trudności to mi jest obojętne. Jak gra spełnią oba punkty to mogę przechodzić ciągle tą samą misję z uśmiechem. Ale jak nie spełnia jednego z punktów to poziom trudności musi być taki abym przeszedł za max 10 razem. Ale jeśli chodzi jaki poziom trudności najbardziej lubię to taki który nie jest za trudny ani za łatwy.

Nudzi mi się... ;__;
31-08-14 22:53
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Cytat:Savy w grach na konsole (save pointy występują średnio co 5-10 minut) także tak savy są ok w formie save point, ale w formie nieustannego zapisywania kiedy się chce w dowolnej ilości to zwyczajny cheat.
Cytat:ale w formie nieustannego zapisywania
Wciąż jeden i ten sam argument :roll: ZAPIS =! CHEAT
Kto ci każe X-Tech zapisywać w kółko? Pytam się kto? Nikt. Jeszcze raz powtrarzam zapis gry w odpowiednim momencie daje swobodę graczowi. Może sobie ustawić stoper i zapisywać co 0,5 h i nigdy więcej, może zapisywać po przejściu etapu questa. Dzięki takim zapisom można sobie rzucić wyzwanie przejścia np. Gothica zapisując tylko 3 razy co przy autosave w większości grach na konsole jest niemożliwe, bo mamy jeden nadpisujący się zapis i za każdym razem jak zginiemy wczytuje nas do ostatniego autosave i gdy umarlibyśmy 4 razy to nici z takiego wyzwania.
@Deuce
CS'a podałem bo przykład z moim rodzeństwem był autentyczny. Dla mnie to też nie jest prawdziwa strzelanka. Jednak miałem na myśli to że dziecku które gra w "nowocześniejsze gry" trudniej jest przejść w te stare i na odwrót. Rozumiesz? Stare były do siebie podobne chociażby względem sterowania (A,B,L,R). W nowych też są podobieństwa (myszka jako kontroler). I dlatego dzieciom ciężej było przejść Mario. Ale zaciekawiłeś mnie tym lecz przypomniałem sobie jak młodszy brat grający w gry z savem dowolnym grał lepiej odemnie w mario (ja preferuje konsole)
31-08-14 23:38
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Kto mi każe zapisywać ? Twórcy gry. To oni przecież stworzyli
możliwość zapisywania w dowolnej chwili czyli z cheatem. Tak wygląda większość crapowatych gier na PC. Dobre gry używają save pointów np: Gta San Andreas i nie dodają możliwości zapisania gry kiedy chcesz, a jakoś nie przeszkodziło to gierce stać się ponadczasowym hitem, ale raczej pomogło sprawić, że gra starczała na dłużej i dała satysfakcję z każdej ukończonej misji.

Ten przykład z Counterem i Mario jest wyssany z palca i nie ma żadnego związku z systemem zapisu w grach. W starych grach na nesa już występowały zapisy w niejednej gierce, ale było to zrobione z głową - savepointy. Counter nie jest grą pięciu minut/jednej rundy. Tutaj nie ma czego zapisywać to gra sieciowa.
Każdy jest dobry w grach w preferowanym gatunku, ale w grach, które dają opcję zapisu co sekunda każdy może udawać, że jest dobry, bo sobie jedzie na god mode praktycznie cały czas. To tak jakbyś grał nieśmiertelnym bohaterm - także po co te sejwy od razu lepiej dać postaciom god mode czyli nieśmiertelność - na jedno wychodzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 00:02 przez X-Tech.)
31-08-14 23:59
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Nie tłumacz mu, on tego nie zrozumie, do tego trzeba szerszego spojrzenia. Jak on się na coś uprze to będzie ci przez 5 stron tematu powtarzał, że każda gra z nieograniczonym zapisem to szajs dla grafiki xD

Jak ktoś całe życie gra to mu się save pointy podobają, no ale nie każdy nie ma życia, nie chłopaki?XD
01-09-14 02:42
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Wiedźmin 2 to według ciebie crap? Mi się gameplay bardzo podoba, a jest możliwość zapisywania w każdym momencie. :co: Istnieją setki porządnych gier, w których można zapisywać w dowolnej chwili, także nie rozumiem twojej logiki. :ehe:

Pozytywy spamu F5 :boogie: :
- kontynuacja rozgrywki od dokładnego momentu w którym skończyliśmy. (Niezastąpione przy częstych awariach prądu itp.)
- poprawa źle dokonanych wyborów. (Mam na myśli nieumyślne kliknięcie złej opcji przy przewijaniu dialogu).
- dodatkowy zapis na wypadek nieumyślnego nadpisania innego save'a.

Negatywy spamu F5 :sarkazm: :
- ludzie mogą nieco oszukiwać.
- więcej miejsca na dysku przeznaczonego na zapisy.
- możliwe uwidocznienie drobnych błędów(np. przy zapisie w niewłaściwym miejscu), jeżeli gra jest 'zaprogramowana' niewłaściwie.

Jak dla mnie te negatywy są tego warte. Opcja zapisu w każdym momencie nie jest taka zła, ale może wymagać więcej pracy dla twórcy gry.

:kiti: To tyle ode mnie.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
01-09-14 11:03
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS