Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 15:51 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

(01-09-14 15:38)Adrapnikram napisał(a):  Gry z autosave'm to szajs. Dlaczego? Bo gdy kolega/dziewczyna do mnie przyjdzie musi czekać aż przejdę poziom. A uwierz mi, to jest bardzo wielki dyskomfort.
Dyskomfortem dla gry nie jest autosave/savepoint - tylko twoje przyzwyczajenie do przewijania gry jak taśmę od początku do końca quicksaveami. To normalne że w końcu od gry się odchodzi, ale masz ostatni zapis, który zwykle był około 5 minut temu także to nie jest żadne wytłumaczenie kiedy naparzasz w grę parę godzin pod rząd. Słaba wymówka dla cheatera.

Do graczy konsolowych przychodzą też dziewczyny i koledzy, ale wiesz jaka jest różnica ? Przeważnie mogą grać w parę osób przy jednym stanowisku (nawet 4 na raz), oraz co ciekawe dla gracza, a nie pcowego grafomana nie jest problemem wyłączenie gry i wrócenie do niej od savepointa, bo jest świetna, a nie jest męcząrnią którą trzeba przewijać quicksaveami od deski do deski, aby jak najszybciej o niej zapomnieć jak o pcowym syfie, bo przecież w pcowym syfie obejrzenie 2 razy tej samej graficznej lokacji będzie nudne, a na tym pcowy syf polega na oglądaniu grafy i przewijaniu tego quicksaveani.

Nic dziwnego że gracz pcowy musi wyłączyć grę kiedy przychodzi dziewczyna/kolega przecież kto by patrzył jak będzie grał w pcowego crapa, który jest nudny jak flaki z olejem, a gracz musi ciągle cheatować grę quicksaveami. Ja też bym się wstydził grać w pcowy syf przed znajomymi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 15:54 przez X-Tech.)
01-09-14 15:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Co tu się dzieje xD
Ludu, jedno i drugie ma swoje dobre strony.
Ja np. UWIELBIAM Savepointy i gry na makerze jak dla mnie powinny zawsze z nich korzystać.
Ale są w grach (ogólnie, nie makerówkach) wyjątki. Jeśli gra ma spory otwarty świat gdzie musisz przeleźć nie raz duży odstęp to frustruje brak save'u w każdym momencie.
Jak dla mnie model save'u zależy od samego zamysłu na grę. jRPG nigdy nie powinno pokazywać się z quicksave'ami. Gry pokroju Dragon's Dogma powinny mieć quicksave (chyba że jest ładny model fast-travel, wtedy niekoniecznie).
Ogólnie jeśli o auto-save chodzi - gry w których wybory mają duże znaczenie powinny być autosave'y po każdym takim wyborze moim zdaniem.
Tyle w tej sprawie moim zdaniem.

Wgl znowu padło zdanie w stylu "konsola lepsza bo co, bo ma gorszą grafikę?". Zawsze mnie to bawiło i nigdy nie przestanie xD

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
01-09-14 16:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Viuu: Dzieje się sporo. Temat git. Ludzie myślą.

Savepointy są po to, aby podzielić grę na wyzwania, którym gracz musi stawić czoło/misje/etapy/framenty. To sprawia, że wreszcie zaczyna się granie. To jest w każdej normalnej grze. Savepoint/autosave do wyboru. Brak zapisów w dowolnej chwili. Syf się zaczyna kiedy wchodzą cheaty-quicksave.

Gry, które mają otwarty świat też są świetne z savepointami - przykład ? GTA SAN ANDREAS kolejna gra, która stawia na wyzwania i rozgrywkę, a nie oglądanie grafy i przewijanie jej quicksaveami. Jest otwarty świat ? Jest. Są savepointy ? Są.

Otwarte światy i możliwy zapis w dowolnym momencie ? Znów gry na PC jakieś mmo mi sie kojarza, w których liczy się nie skill, ale ilość godzin spędzonych przy crapie tudzież ilość wciśniętych quicksave. Takie gry to tak naprawdę syf i każdy normalny gracz to przyzna, bo nie mają sensu, ani celu. Nigdy nie grałem w MMO, a jeśli ktoś takie coś próbuje na konsoli to, aby wykorzystać naiwność tych nolife katujących MMO.

Konsola lepsza, bo stawia na rozgrywkę i grywalność, pomysły, a pc na grafikę i prawie nic ponadto kierując gry do tardów growych, którzy chcą myśleć, że są super wymiataczami przewijając graficzki quicksave wstydząc się, że to robią przed znajomymi i wyłączając crapa w momencie odwiedzin znajomych. Żenada. Konsolowiec nie dość, że pochwali się skillem to jeszcze może zorganizować granie w grupie nawet w grze z saveami, a taki PCowiec ? Granie w mmo z ludźmi, których nie zobaczy z którymi nic nie wychla.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 16:23 przez X-Tech.)
01-09-14 16:16
"Pomógł" przyznał(a):
Soul Offline
*

Liczba postów: 89

Taa a gry z autosejwem to nie da się oszukać xD
Wystarczy skopiować plik odpowiadający za autosave i jak coś nam się stanie zawsze możemy go z powrotem wkleić do folderu gry i gitarka (sprawdzałem, to działa w kilku autosejwowych grach).

Wiesz, większość osób nie gra w gry quicksave żeby cheatować, tylko żeby włączyć i przejść, i nie powracać ciągle do tych samych momentów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 17:21 przez Soul.)
01-09-14 17:21
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(01-09-14 17:21)Soul napisał(a):  Taa a gry z autosejwem to nie da się oszukać xD
Wystarczy skopiować plik odpowiadający za autosave i jak coś nam się stanie zawsze możemy go z powrotem wkleić do folderu gry i gitarka (sprawdzałem, to działa w kilku autosejwowych grach).

Wiesz, większość osób nie gra w gry quicksave żeby cheatować, tylko żeby włączyć i przejść, i nie powracać ciągle do tych samych momentów.

No tak jak napisałem. Grają w to PCowcy, żeby naoglądać się grafiki, a że nie chcą patrzeć 2x na to samo to używają quicksave. W Pcowe gry gra się dla oglądania graficzek, a nie z grywalności po to jest quicksave. Kiedy grafa się starzeje rzucaja crapa w kąt i grają w następny crap, który polega na oglądaniu grafy, a że rozgrywka biedna to jak się dziwić ludziom, że nie chce im się w to grać tylko jak najszybciej o tym zapomnieć, a jedynie nachapać się widoków grafik, a wiadomo że takiego fana crapu oglądanie 2x tej samej grafiki zanudzi, bo w grywalności jest totalna bieda, a więc jak najlepiej o tym syfie zapomnieć i nie wracać. Pcowy Syf.

Autosave to jednorazowy punkt zapisu to samo co savepoint tylko on działa na zasadzie automatycznego zapisania gry w punkcie lub wywołania menu zapisu. No na tym polega, że zostaje save, aby można zacząć od tego punktu i znów sprostać wyzwania twórców, a nie cheatować quicksaveami. Autosave to coś jak półmetek jakiegoś sektora/dłuższej misji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 17:37 przez X-Tech.)
01-09-14 17:32
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Viuu jak dla mnie trafił w sedno. Szybki zapis jest potrzebny w grach o dużym, otwartym świecie. Zależy od konkretnej gry.

Mario jest platformówką. Całe wyzwanie polega na dotarciu do checkpointu. Co innego gry o otwartym świecie. Skąd niby nasza gra ma wiedzieć że spędziliśmy 40 minut na otwieraniu skrzyni wytrychem? Właśnie dlatego w niektórych grach opcja zapisu jest niezbędna.

Co do oglądania fiłmu - w wielu grach właśnie o to chodzi. Żyjemy w czasach w których twórcy skupiają się bardziej na opowiadaniu historii niż na rozgrywce. Oczywiście są wyjątki. (Np. Ninja Gaiden).
Większość ludzi chce "filmu". Seria The Walking Dead jest właśnie tym i wszyscy ją kochają. Mimo, że każdy wybór można cofnąć. mrgreen

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
01-09-14 17:35
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Dla kogo są gry o dużym otwartym świecie z quick-save ? Dla fanów pcowych mmo czyli kolejnego rodzaju pseudogier, w których nie liczy się skill, ale ilość quick save i zamulania przy pc, a przecież każdy wie, że ten gatunek gier to syf. W GTA SAN Andreas jest otwarty duży świat i są savepointy - quicksave zabiłoby tę grę. To dobra gra więc potrzebowała savepoint.

Co to za teoria że żyjemy w czasach....bla, bla, bla występuje dużo różnych gatunków gier i nie każda skupia się na fabule, a te które się skupiały najbardziej na fabule to przecież konsolowe rpgi z konsol poprzedniej generacji. Odpalasz kolejny pcowy syf eksplodujący tonami błysków i grafik i to ma być skupianie się na fabule ? lol

Większość ludzi chce filmu, bo zagrali w Walking Dead ? Gracze chcą dobrych gier, a nie filmów. Filmów to chcą pcowi pseudogracze, którzy przewijają sobie graficzki, aż im się znudzą za pomocą quicksave. Gracze chcą świetnych gier, a nie filmów, które się przewija.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 17:44 przez X-Tech.)
01-09-14 17:42
"Pomógł" przyznał(a):
Altan Offline
*

Liczba postów: 88

A ty ciągle o jednym.

JEDNI GRACZE WOLĄ GRAFIKĘ INNI FABUŁĘ A INNI WYZWANIA ZROZUM TO.

I jeszcze jedno, jak raz jeszcze powiesz że PC jest gorsze od konsoli bo ma lepszą grafikę to wiedz że istnieją już konsole z podobną grafiką do PC.

Nudzi mi się... ;__;
01-09-14 18:25
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Przyznajcie mu rację dla świętego spokoju xD
01-09-14 18:33
"Pomógł" przyznał(a): Altan
Altan Offline
*

Liczba postów: 88

Jak zadziała dam ci "Pomógł" ;__;

Zapisywanie w każdym momencie jest dla lamusów.

Nudzi mi się... ;__;
01-09-14 18:44
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS