Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 17:15 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Nie uważam, że ludzie, którzy grają w gry na PC są lamusami, ale z pewnością uważam, że ludzie, którzy przeważnie grają w gry oparte na ciągłym quicksave są cheaterami z małym skillem i na pewno uważam, że gry zbudowane na quick saveach są w jakiś sposób lamerskie. Uważam, że w grach na PC przez save w każdym momencie jakakolwiek konkurencyjność między userami gier jest sprowadzona niemal do 0, a z powodu istnienia quicksave skill graczy już nie ma znaczenia, bo każda osoba, która nawet nie ogrywa danego gatunku gry da radę wymęczyć dany produkt do końca z dość wysokimi statami poprawiając każde potknięcie miliard razy za pomocą quick save cheata lub będzie to robić, aby zawyżać osiągi. Takie granie to żadna satysfakcja. Takie granie to jest zamulanie, które zanudza kiedy FAKTYCZNIE przyszłoby coś powtarzać, a to znaczy, że konstrukcja gier z quick save jest przeważnie kiepska i śmierdzi cheatem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 22:13 przez X-Tech.)
01-09-14 22:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
arturd Offline
*

Liczba postów: 44

Nie wiem o co wam chodzi z tym całym wyzywaniem, nawet jeżeli to robi to przynajmniej coś się dzieje na forum ( w chwili pisania tego posta temat ma 50 odpowiedzi :] ).
Co do nadużywania quicksave to się z tobą zgadzam że jest to jakaś forma oszustwa - dlatego używam tego jak najrzadziej tj. np. przy wyłączaniu gry czy to w naprawdę ważnych momentach które wpłyną diametralnie na rozgrywkę. Quicksavowanie przy każdej okazji nawet przy side questach psuje moim zdaniem rozgrywkę. Ja sam wolę żeby w grze działo się co się dziać ma a nie co ja bym chciał.
01-09-14 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Przecież o to właśnie chodzi, że prowokuje mózgi do działania jak woda na usychające drzewka. Temat wymiata.

arturd ale jednak używasz czyli grasz w gry, które się na tym opierają. Kiedy gracz używa cheata na godmode/dodatkowe życia ? Kiedy grozi mu przegrana. To jest właśnie cheatowanie saveami. Nie ma na to usprawiedliwienia - jest to cheat, KTÓRY ma sprawić, że gracz o niskim skillu i większym ukończy grę bez większych problemów - po to się używa cheatów tego rodzaju. Jest to bezsensowny proceder łamiący prawo SAVE w grach. Grywalność zaczyna się tam gdzie kończy się quicksave i zapis w dowolnym momencie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 22:26 przez X-Tech.)
01-09-14 22:25
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Nie lepiej zakończyć wypowiadanie się na temat zapisów, wiele osób się powtarza i nic nowego nie wnosi, mamy już cheaterów, Nesowców i konsolowców :D kiepską grafikę i crapy, wiadomo że są gry gdzie zapis jest potrzebny, np Age of Empire czy inne strategie albo turowe gry typu
Heroes of Might & Magic.
MMO nie powinno być brane pod uwagę ze względu na całkowicie inny system, dzięki waszym wypowiedzią dojrzałem błąd, może nie powinienem porównywać gier typu mario do nowych produkcji, biorąc pod uwagę długość rozgrywki, gdzie przy graniu w niektóre shootery czy dłuższe RPG jak Gothic zapis jest niezbędny.

Jedną rzeczą o której chyba połowa wypowiadających się zapomniało to to że gry tworzone są dla przyjemności i zabawy graczy, nie powinny nas dzielić takie rzeczy jak zapisywanie gry , powinny łączyć ludzi nie dzielić

*Trochę to brzmi jak gadka księdza podczas mszy ;)
*Apeluje do was wierni użytkownicy rma, pomagajcie sobie zamiast kłócić się o głupi zapis w grach |Deuce

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
01-09-14 22:36
"Pomógł" przyznał(a):
arturd Offline
*

Liczba postów: 44

Quicksave sam w sobie zły nie jest wystarczy tylko go nie nadużywać (jak używek).
Niestety lub stety większość gier w które chcę zagrać są wyposażone w zapisywanie gry w dowolnym momencie.
A i przypomniał mi sie przykład. Podczas grania w FF7 (tak wersja pc) denerwowałem się bo nie potrafiłem przejść poziomu kiedy pierwszy raz wbijamy do HQ shinry (zapomniałem doexpić postaci wcześniej) a że save point był dopiero jak w ten etap wkraczałem to musiałem do niego podchodzić pare razy, z drugiej strony zaimplementowanie w tej grze quick lub zwykłych save'ów zniszczyłoby totalnie grę. Morał: save pointy też powinny znajdywać się we właściwych miejscach.

@Deuce
Użytkownicy wszystkich rmów łączcie się! Oczywiscie nie powinno być podziałów ale na tym polega forum - każdy może mówić co chce i jednym się to podoba innym nie.

Jedyne co mnie interesuje to to że admiralicja nie włączyła się jescze do rozmowy. Może wolą nas zostawić samych z naszymi problemami? :]
01-09-14 22:44
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Administracja nie ma potrzeby się włączać dopóki nie łamiemy regulaminu, a osobiście uważam że temat się wyczerpał, bo jak na razie to lecą same powtórzenie ze zmienioną formą.
Wiem że forum jest do różnych rozmów ale ten temat obecnie jest jak walka fanów Naruto i Dragon Ball
-Naruto jest lepszy bo coś tam
-Nie to Dragon Ball jest super a Naruto jest beznadziejny

01-09-14 22:49
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

To prostsze niż wam się wydaje, X-Tech założył temat w celu udowodnienia że gry z quicksavem(PC) są słabsze od autosave(konsola). I oczywiście że gry z lepszą grafą (PC) to totalny krap ze względu na grafikę, bo nie jest oldscholowa.
01-09-14 23:06
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Ja zawsze myślałem że to konsole mają lepszą grafikę :shock:
lubie pograć w stare dobry gry na nesie takie jak Castle Excellent
i grafika bardzo przypadła mi do gustu, choć tutaj kiedy miałem te kilka lat
marzyłem o zapisywaniu ;D

Tak w ogóle polecam Castle Excellent wszystkim fanom dobrej zabawy połączonej z logicznym myśleniem, naprawdę warto zagrać, nawet po latach gra ma swój urok i niesamowity soundtrack w 8 bitach mrgreen

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 23:15 przez Deuce.)
01-09-14 23:14
"Pomógł" przyznał(a):
Aki Stratego Offline
*

Liczba postów: 69

X, nie popadaj w skrajnosci piszac ze gry na konsoli sa cacy, a pc to shit. Dam ci mase dowodow, ze sie mylisz. Ogolnie wszystkie gry ostatnimi czasy to crap bez duszy, czy to pc, czy konsole. Sa pewne niezalezne studia fundowane przez graczy, ktore daja swiatelko nadzieii ale dzis to normalne, ze chce sie zadowolic jak najszersze grono klientow. A jesli chce sie to zrobic, trzeba dostosowac standardy do tej najnizej klasy graczy, casuali.

Co do samego zapisu, jestem za punktami zapisu, choć w mojej grze jeszcze inaczej to rozwiązałem. Trzeba podzielić gry dla hardkorów (graczy szuskających w grze wyzwania) i casuali, którzy chcą się tylko pobawić. Hardkor zawsze bierze najwyzszy poziom rrudnosci i najciezsza droge, dlatego hardkorowi podbaja sie ograniczone zapisy w RE1, a casual lubi sobie pochodzic, postrzelac i nie zginac. A jesli juz zginie lubi nie czuc ciezaru straty.

Punkty zapisu nie zwiekszaja grywalnosci, ale wplywaja na odczucia i klimat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-14 23:27 przez Aki Stratego.)
01-09-14 23:21
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(01-09-14 23:21)Aki Stratego napisał(a):  X, nie popadaj w skrajnosci piszac ze gry na konsoli sa cacy, a pc to shit. Dam ci mase dowodow, ze sie mylisz. Ogolnie wszystkie gry ostatnimi czasy to crap bez duszy, czy to pc, czy konsole. Sa pewne niezalezne studia fundowane przez graczy, ktore daja swiatelko nadzieii ale dzis to normalne, ze chce sie zadowolic jak najszersze grono klientow. A jesli chce sie to zrobic, trzeba dostosowac standardy do tej najnizej klasy graczy, casuali.

Co do samego zapisu, jestem za punktami zapisu, choć w mojej grze jeszcze inaczej to rozwiązałem. Trzeba podzielić gry dla hardkorów (graczy szuskających w grze wyzwania) i casuali, którzy chcą się tylko pobawić. Hardkor zawsze bierze najwyzszy poziom rrudnosci i najciezsza droge, dlatego hardkorowi podbaja sie ograniczone zapisy w RE1, a casual lubi sobie pochodzic, postrzelac i nie zginac. A jesli juz zginie lubi nie czuc ciezaru straty.

Punkty zapisu nie zwiekszaja grywalnosci, ale wplywaja na odczucia i klimat.

Gry na PC w większości robi się głównie po to by reklamować silniki do gier.
To ma się sprzedać - przyciąga grafiką i utrzymuje po czym grafa się starzeje i odrzuca. Są tam jakieś gierki z gorszą grafą, ale ten cały syf na pc jest głównie dla ludzi, którzy siedzą całymi dniami PRZED pc i z braku ciekawych zajęć i skilla do gier często zamulają przy tego rodzaju crapach. Można to nazwać zabijaniem czasu, ale wg. mnie raczej nie graniem. Nawet w strategiach wypadałoby robić save po zakończonych misjach, a nie w trakcie. To jest nadal cheat. Czy jak grasz z kimś w szachy możesz sobie zasejwować i wczytać jak zrobisz zły ruch ? Same shit.

Co do save pointów myle się ? Gdyby dodano jeszcze save do np: bijatyk, aby dało się zapisywać w trakcie walk, albo save do wyścigów myślisz, że miałoby to sens ? To się dzieje z obecnymi grami na PC tylko zostało to przez lata wciśnięte graczom i każdy się do tego przyzwyczaił, że przeważnie na pc gra się w syf z cheatami.

Resident Evil jest survival horrorem opiera się na dysponowaniu zasobami. Ta gra po prostu nie miałaby za dużo sensu na quick save - zniknęłoby całe napięcie i przymus kombinowania stanowiący o frajdzie (odpowiednie ekwipowanie jest tu ważne), a na tym się przecież to mniej więcej opiera. To tylko pokazuje, że gry z quick saveami są do przechodzenia nawet dla totalnych bezmózgów. One tak są konstruowane od a-z, aby prawie w ogóle nie dało się w nich zaciąć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 00:03 przez X-Tech.)
01-09-14 23:52
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS